Vihti Ski Center 28.3.2024

Suojaa silmäsi laskettelulaseilla

Sama linssi ei toimi kaikilla keleillä. Lumisateinen kuva on Laajiksen rinteiltä.
Kevätauringon myötä on hyvä huomioida silmien suojaaminen, sillä auringon ja lumen yhteisvaikutus on hyvin voimakas. Ei ole aivan sama minkälaiset lasit rinteeseen laittaa, sillä lasien ominaisuuksissa on paljon eroja.

Laskettelulasien perustehtävä on helpottaa näkemistä kirkkaassa auringonpaisteessa sekä suojata silmiä vahingolliselta UV-säteilyltä. Lasien valintaan kannattaa käyttää aikaa, jotta ne ovat mukava ja vastaavat ominaisuuksiltaan kulloistakin tarvetta. Istuvuus ja linssin ominaisuudet ovat tärkeimmät valintaperusteet laskettelulaseja valitessa. Laskettelukypärä kannattaa ottaa mukaan lasiostoksille, jotta varmistut välineiden yhteensopivuudesta.

Linssien väreillä on merkitystä

Uusimmissa laskettelulaseissa on näyttävän värisiä peilipintoja. Uusien valmistusmenetelmien ansiosta väri voi olla toisenlainen, kun laseista katsotaan sisältä ulospäin. Linssien sävyillä ja väreillä on suuri merkitys lasien soveltuvuudesta erilaisille keleille. Tässä yleistävä lista värien soveltuvuudesta erilaisiin keleihin:

Tumma ruskea tai harmaa ovat parhaimmillaan kirkkaassa päivänvalossa, sillä ne vähentävät tehokkaasti voimakasta valoa. Ruskea linssi lisää hieman kontrasteja, joten se toimii myös poutaisella ja pilvisellä säällä.

Harmaa linssi on pilvisen sään väri, joka ei aiheuta värien vääristymiä.

Keltainen on hämärän kelin lasi, lisää kontrasteja ja siten ”lisää” valoa. Kontrastin kasvamisen myötä sopii myös valoisempiin olosuhteisiin.

Sininen ja vaaleanpunainen ovat lähinnä muotivärejä, ei varsinaista hyötyä näkemisen suhteen. Sininen jopa heikentää kontrasteja.

Laskettelulasien linsseistä löytyy myös monia erilaisia käsittelyjä, kuten kirkkauden mukaan tummennustasoa muuttavia fotokromaattisia linssejä, joilla on useita markkinointinimiä valmistajasta riippuen. Polarisoivissa linsseissä on kerros, joka estää vaakasuorilta pinnoilta tulevilta heijastuksilta. Sama ominaisuus saattaa hankaloittaa lcd-ruutujen (esim. kännykän näytön) näkemistä. Fotokromaattiset linssit tummenevat ulkona UV-säteilyn vaikutuksesta ja ne vaalenevat sisätiloihin siirryttäessä.

Tutkimustieto UV-säteilyn (UV-A ja UV-B) vaikutuksista on tuonut suojaamiskykymerkinnät laseihin. Esimerkiksi merkintä UV 100% -merkintä kehyksessä kertoo, että UV-säteily suodattuu kokonaan. Runsaassa auringossa esim. vuoristossa, hangilla ja vesillä on runsaasti UV-säteitä. UV-B-säteily voi aiheuttaa sarveis- ja sidekalvon tulehduksen, joten UV-suojaavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Erityishuomio lasten silmien suojaamiseksi

Myös lasten silmät on syytä suojata huolellisesti. Lasten laskettelulaseissa on paljon eroja ominaisuuksien suhteen, joten niiden valintaan kannattaa myös käyttää riittävästi aikaa ja huolellisuutta. Hyvin istuvat lasit, joissa on hyvin toimivat linssit pysyvät päässä paljon pidempään kuin epämukavat halpamallit.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Keväthanki heijastaa tehokkaasti aurinkoa, joten silmät on syytä suojata kunnon laseilla.

Aurinkolasien pieni valintaopas

Välineet
Laskettelulasit on tärkeä varuste alamäkeen. Ne suojaavat silmiä auringolta, viimalta, sateelta ja tarvittaessa myös iskuilta. Laadukkaiden laskettelulasien ansioista myös rinteen muodot on paremmin havaittavissa.

Laskettelulasien värillä on väliä

Välineet
Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet