Pyhä 17.4.2024

Uusi hiihtokeskus Suomen rinnekartalle: Pääskyvuorella lasketaan taas

Pääskyvuorella lasketaan taas kaudella 2016–17.
Itä-Suomesta – tarkemmin Heinävedeltä – kuuluu iloisia uutisia: perinteisellä Pääskyvuorella lasketaan tulevana talvena neljän vuoden tauon jälkeen.

Pääskyvuori on varsin perinteinen hiihtokeskus, onhan ensimmäinen rinne raivattu jo vuonna 1967. Silloista Pääskymäen vaihtelevaa rinneprofiilia kiiteltiin. Ensimmäiset vuodet innokkaat laskijat tamppasivat mäen päälle, sillä hissi rinteeseen saatiin kuuden vuoden odotuksen jälkeen vuonna 1973.

Rinneprofiilinsa ja haastavan kisarinteensä ansiosta Pääskyvuori oli tunnettu varsinkin alppilajien harrastajien keskuudessa. Järjestettiin Pääskyllä valtakunnallisia kisojakin.

Ahkera yrittäjäpariskunta pyöritti Pääskyvuoren hiihtotoimintaa 80-luvun puolivälistä aina vuoteen 2012 asti, jolloin terveydelliset syyt pakottivat luopumaan toiminnasta.
Talvella 2015 pitkän linjan lumilautailija Petri Valkama sai ajatuksen Pääskyvuoren herättämisestä uudelleen eloon. Selvitystyön jälkeen uusi yritys perustettiin joulukuussa 2015.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Vuosi 2016 on ollut Pääskyvuoressa kiireistä aikaa. Hiihtokeskuksen koko kalusto on huollettu ja kunnostettu, lumetusjärjestelmän pumppaamoon on saatu lisää tehoa ja valaistusta parannettu.

”Rinteiden raivaus oli aika suuri operaatio, hissilinjakin oli paikoitellen kasvanut melkein umpeen”, tuore yrittäjä Petri Valkama naurahtaa.

Tärkein uudistus on huipulta alas asti ulottuva parkki. Aikaisemmin parkki oli vain muutama reili rinteen reunassa ja hyppyri. Nyt parkille on raivattu rinteen yläosaan täysin uutta väylää, ja alemmas on tehty kahden maakummun hyppylinja. Maata on hyödynnetty mahdollisimman paljon parkin perustuksessa, jotta laskulinjat saadaan nopeasti auki ja samalla säästetään energiaa lumetuksessa.

Tarkoitus on tarjota parkkilaskemisen iloja kaiken ikäisille laskijoille, joten lastenrinteeseen tulee minipressejä.

Hirsisen rinnekahvion uuden ilmeen on luonut Kotileipomo Päivi Mikkonen, joka myös vastaa rinnekahvion toiminnasta. Päivi tekee itse kahvion herkut kotimaisista raaka-aineista. Viikonloppuisin tarjolle tulee keittolounasta.

”Panostamme täysillä siihen, että asiakkaat viihtyvät ja nauttivat Pääskyvuoresta. Ensimmäinen talvi on ratkaiseva sen suhteen, minkälaisen kuvan asiakkaat saavat Pääskyvuoresta – ja huonoa kuvaa emme halua antaa”, Petri Valkama vakuuttaa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Pääskyvuori avaa legendaarisen kisarinteen

Pääskyvuori

Vuoden 2017 parhaat laskettelujutut

Laskettelu

Hiihtokeskukset kehittävät rinnetoimintojen energiatehokkuutta

Keskusuutiset