Talma 2.2.2023

Australiasta Kanadan kautta paratiisiin – Rukan bike patrol Reece Hill

Reece Hill on kulkenut pitkän matkan australiasta Kanadan kautta Rukalle. Nyt hän sanoo olevansa paratiisissa. Reece Hill on kulkenut pitkän matkan australiasta Kanadan kautta Rukalle. Nyt hän sanoo olevansa paratiisissa.
Reece Hill on ainakin kilometreillä mitattuna kulkenut pitkän matkan Rukalle, sillä australialaisen välietappi oli Kanadassa. Nyt maailmaa nähnyt Reece viihtyy töissään Rukan bike parkissa.

Rukan bike park -tiimistä löytyy kansainvälistä osaamista, kun monitoimimiehenä, bike patrolina bike park -ohjaajana sekä osana bike park -tiimiä työskentelee australialainen Reece Hill (35).

Reece on kulkenut pitkän tien Rukalle. Liikunta-alan yliopisto-opinnot veivät miehen ensin Kanadaan, josta tie rakastumisen myötä toi muutaman välistopin kautta Rukalle.

Aurinkoon tottunut Reece kokee kaamoksen helpommaksi kuin valoisan kesän.

”Kanadassakin oli pimeää talvella, joten sen kanssa olen oppinut elämään. Se, että aurinko ei laske ollenkaan, on minulle paljon haastavampaa.”

Rukan bike parkissa töitä tehdessä Reece on huomannut myös eroja pohjois-amerikkalaisten ja suomalaisten ajajien välillä.

”Suomessa ollaan aika hiljaisia, mutta erittäin ystävällisiä. Kanadassa heitellään yläfemmoja tuntemattomien kanssa ja muutenkin iloitaan ylitsevuotavasti.”

Reittien huolto on osa Reecen työpäivää. Bike patrol tarkastaa Rukalla reitit joka aamu ennen hissien käynnistymistä.

Bike patrolin päivä on työntäyteinen

Mikäli työpäivä menee bike patrolin toimia hoidellessa, alkaa päivä pyörän selässä.

”Ennen reittien avautumista kierrän reitit sähköpyörällä. Poistan esimerkiksi kiviä reiteiltä ja muutenkin varmistan reittien kunnon. Siihen menee noin kaksi tuntia. Mikäli mitään erityistä ei ole ohjelmassa jatkan reittien hoitoa tai osallistun uusien reittien tekemiseen.”

Uusien reittien rakentamisessa huomioidaan myös niiden huolto. Reiteistä pyritään rakentamaan sellaisia, että ne ovat koneellisesti huollettavissa.

”Rakastan reittien rakentamista. Teemme reittejä, jotka houkuttelevat ajajan kokeilemaan jotain uutta, vähän rikkomaan rajojaan. Rukalla on erittäin hyvät puitteet tulla entistäkin monipuolisemmaksi matkailukeskukseksi. Omistajien tahto on muutakin kuin olla upea hiihtokeskus.”

Innokkaana pyöräilijänä Reece iloitsee lajin kehityksestä: ”Extreme-urheilusta on tullut laajemman väen harrastus helppojen reittien ansiosta.”

Pyörä vie ajan ja ajatukset

12-vuotiaana BMX-pyörän ohjaimista alkanut aktiivinen pyöräharrastus opetti hyppyreiden ja muiden kiinnostavien muotojen rakentamista. Myöhemmin pyörän rengaskoko kasvoi, runkoon ja etuhaarukkaan ilmaantui ajoa pehmentäviä jousituksia.

”Samalla myös hyppyreiden koko kasvoi. Silloin ei vielä ollut nykyisen kaltaisia bike parkkeja, joten suorituspaikat tehtiin itse. Se oli myös sosiaalista puuhaa, kun kavereiden kanssa ratoja rakennettiin, pyöriä rassattiin ja kimpassa ajettiin.”

Pitkään pyöräilyä harrastaneena hän pitää hyvää huolta pyörästään, siis todella hyvää huolta. Reecen kymmenen vuotta vanhassa pyörässä ei ole muuta alkuperäistä kuin runko. Komponentit on laadun lisäksi valittu myös väritykseltään yhteensopiviksi.

”Saatan istua netissä päiväkausia ja miettiä minkälaisen osan pyörääni tilaan. Fiksaan pyörääni jatkuvasti. Reissuelämän myötä minulla on suurempi työkalulaatikko kuin kenkälaatikkoni. Pyörää laitan keittiössä, onneksi minulla on kärsivällinen puoliso.”

Pelkkään kokemukseen ei Reecen ulkoilma-aktiivisuus pohjaudu, vaan hän on opiskellut aihetta aina yliopistossa saakka.

”Yliopistossa opiskelin ensin fyysistä urheiluvalmennusta, josta vaihdoin enemmän outdoorin puolelle, joita ryhdyin myös opettamaan. Australiassa ja Kanadassa se tarkoitti esimerkiksi surffausta, melontaa tai vaikka luolaseikkailuja. Opettajana eli unelmaani. Osaamista piti päivittää jatkuvasti, jotta sertifikaatit pysyivät voimassa.”

Työtehtävät ulkoilmassa ovat monipuoliset, mutta parasta Rukalla Reecen mielestä on tiimihenki.

Outdoor-taivaasta toiseen

Kanadasta Reece muutti Helsinkiin, jossa kului reilu kolme vuotta kouluavustajana sekä opettajana. Sitten muutto Ouluun vuodeksi, josta matka jatkui reilu vuosi sitten Rukalle.

”Puolisoni on täällä opettajana ja minulle järjestyi työpaikka keskukselta. Täällä on hyvä infrastruktuuri, ammattitaito sekä halu tehdä hyvä bike park. Extreme-urheilusta on tullut laajemman väen harrastus helppojen reittien ansiosta.”

Reece puhuu ymmärrettävää suomea ja pitää esimerkiksi bike park -tunnit suomeksi.

”Puhun kyllä suomea, mutta jos joudun koko työpäivän puhumaan suomea, olen illalla melkoisen väsynyt. Olen opiskellut suomea katsomalla vanhoja elokuvia. Ne ovat sopivan hidastempoisia, että ehdin ymmärtää, mitä niissä puhutaan.”

Koronan johdosta Reecen sosiaalisen elämän rakentuminen Rukalla on jäänyt aika vähäiseksi, mutta tilanne muuttui kevään ja kesän myötä.

”Ystävyyksiä on muodostunut. Esimerkiksi kevään hiihtovaellusreissujen myötä sain uusia kavereita, joiden kanssa vietän vapaa-aikaa.”

Rukalla on hyvä meininki ja Reece ylistääkin toistuvasti Rukan tiimihenkeä, joka koostuu ammattitaidosta sekä rennosta, mutta tekemiseen painottuvasta tunnelmasta. Kehuja saa myös työnantaja.

”Kun joku maksaa siitä, että saan tehdä näitä töitä, olen taivaassa.”

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: Mieti, mitä vaadit lapselta rinteessä – älä anna kunnianhimon sokaista

Laskettelu
Hollantilainen Rick Koekoek on vaihtanut kilpauran ja eksoottiset kuvauskohteet Rukan maisemiin.

Rukan bunny hop -mestari Rick Koekoek

Ajovinkit
Alkukankeuksien jälkeen on Ruka bike park kehittynyt monipuoliseksi pyöräilykohteeksi.

Ruka Bike Park haluaa olla pohjoisen monipuolisin

Bike park -uutiset
Mikä on mielestäsi paras bike park, entä miten bike parkeja pitäisi kehittää? Kerro näkemyksesi, anna tähtesi ja voit voittaa Bollén lasit!

Anna tähdet bike parkeille – voit voittaa Bollén lasit!

Bike park -uutiset