Esteettömyys on huomioitu Levillä

#skilevi

Maiju Laurila iloitsee uuden kotipaikkakuntansa esteettömyydestä ja ihmisten avuliaisuudesta

Maiju Laurila joutui moottorikelkkaonnettomuuteen ja hänen alaraajansa halvaantuivat keväällä 2008. Ikänsä monipuolisesti urheillut nainen elää siitä huolimatta liikkuvaista elämää. Laskettelu on naisen rakkain harrastus ja siihen on Levillä, Laurilan perheen uudella kotipaikkakunnalla, mahtavat olosuhteet.

– Olemme reissanneet paljon Lapissa ja meillä on ollut pitkään haaveena muuttaa pohjoiseen. Mieheni Teemun opinnot mahdollistivat muuton viime vuonna.

Maiju Laurila laskettelee keskimäärin kolme kertaa viikossa. Soveltava laskettelu on Levillä hyvissä kantimissa ja Laurila kiitteleekin rinnepalveluja.

– Palvelut toimivat hyvin, ja lasketteluväki on ottanut minut hienosti vastaan. Hiihdonopettajat ja muu henkilökunta eivät pelkästään seuraa sivusta, vaan auttavat konkreettisesti. Kerran kelkkani hajosi rinteessä ja rinnetyöntekijät korjasivat sen. Ja Levin huipulla on jopa inva-wc. Välinevuokraamot tarjoavat laajan valikoiman erityisvälineitä niin kesällä kuin talvellakin.

Kuluneena kesänä puolison työt ovat pitäneet perheen osittain entisessä kotikaupungissa Lappeenrannassa, mutta Levilläkin on ehditty olla. Myös kesäinen Levi on tehnyt vaikutuksen. Levitunturin huipulla kiertävä esteetön polku on testattu ja Levin pyörätiestö on houkutellut kelaamaan.

Laurila on kilpaillut parakisoissa muun muassa Hollannissa ja Itävallassa, ja hänen haaveenaan ovat vuoden 2022 paralympialaiset ja lyhyemmällä tähtäimellä Eurooppa Cupin kisat.

Laurila on kiitollinen ihmisten auttamisenhalusta

– Eräänä päivänä olin tyttäreni kanssa LeviMarketissa ostoksilla ja ystävällinen työntekijä auttoi ruokakassini autoon ja tyttäreni turvaistuimeen.

Ainoa pieni hankaluus, jonka Laurila on kohdannut, liittyy autojen pysäköintiin.

– Olisi hyvä, jos ihmiset eivät pysäköisi aivan invapaikalla olevaan autoon kiinni, sillä pyörätuoli ei mahdu oikein kapeasta välistä, Laurila toivoo.

Levin Matkailun vinkit esteettömästä Levistä

– Keskusvaraamon kautta on varattavissa liikuntaesteisille sopivia mökkejä ja huoneistoja, samoin kuin ohjelmapalveluja, joista suuri osa soveltuu kaikille asiakkaille, joskin oman avustajan mukanaoloa suositellaan. Myös kokouspalvelut ja tapahtumien järjestelyt hoituvat kätevästi yhdellä puhelinsoitolla keskusvaraamon kautta, kertoo matkailuneuvoja Ari Kurula Levin Matkailuneuvonnasta.

Vajaan kilometrin mittainen, esteettömyysvaatimukset täyttävä polku Levitunturin huipulla tarjoaa upeita tunturimaisemia pyörätuolilla liikkuvalle. Gondoli2000-hissillä ylös meneminen on jo kokemus itsessään. Polku lähtee hissin yläasemalta ja sen varrella on kuusi lepopaikkaa ja yksi tulistelupaikka.

Jokamiehen oikeudella voi mato-ongella narrata kaloja helposti saavutettavan Levi- ja Sirkkajärven kevyenliikenteenväylän sillalta.