Sappee 13.7.2024

Asenne ratkaisee – hyvällä fiiliksellä kehitys on nopeaa

”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa. ”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa.
Miten ruokitaan sisäistä motivaatiota? Miten sytytetään onnistumisen ilo? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä teet omasta tai lapsesi laskettelupäivästä entistäkin riemukkaamman.

Minä osaan, minä pystyn, minä opin.

Hyvä hiihdonopettaja osaa kannustaa ja löytää juuri ne harjoitukset, jotka saavat oppilaan silmät sädehtimään onnistumisen iloa. Eikä haitaksi ole sekään, jos opettajalla on silmää löytää jokaisen oppilaan luontaiset vahvuudet.

Kun oppilaasta tuntuu siltä, että hän pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja.

Näitä onnistumisen riemun kokemuksia sinun kannattaa varjella aina, kun olet uuden opin äärellä. Tai kun lapsesi on uuden äärellä, kuten ensimmäisiä kertoja laskettelurinteessä. Mutta miten se tehdään?

Kokeile uutta lajia

Ota ensimmäinen askel: valitse uusi taito tai laji, jonka haluat oppia. Hiihdonopettajan suosittelen tietysti rinnelajeja.

Kokeile laskettelua, telemarkia tai lumilautailua. Vaikka olisit koko ikäsi viilettänyt laskettelusuksilla vuoren rinteitä, saat uutta pureskeltavaa, kun vaihdat sukset telemarksuksiin. Tai jos uskaltaudut lumilaudan kyytiin.

Uutta taitoa opetellessa on tärkeää saada heti onnistumisen elämyksiä. Se onnistuu, kun aloitat riittävän helposta rinteestä ja teet riittävän helppoja suorituksia.

Lastenrinteet ovat aina hyviä paikkoja aloittaa uuden lajin harjoittelu. Lumilaudalla kannattaa aloittaa harjoittelu tasaisella maalla.

Ensin voi riittää se, että pysyt ajoittain pystyssä. Tasaisella, sitten hyvin loivassa, lyhyessä luisussa. Tai ensimmäinen tavoite voi olla, että aikuinen ensikertalainen onnistuu auraamaan lasten rinteessä.

Sillä ei ole merkitystä, mikä tavoite on, kunhan se on sopiva oppijalle itselleen. Riittävän helppo, jotta onnistumisia tulee tiuhaan tahtiin.

Sitten on aika etsiä haastetta. Jos jymähtää toistamaan helppoa tehtävää, tulee hommasta tylsää ja into lopahtaa.

Eläintenkouluttajana säilytän eläimen motivaation optimaalisena nostamalla vaatimustasoa aina, kun tehtävä onnistuu lähes joka kerta. Sama pätee ihmisiin. Kokeile vaikka.

Hurjan helppoja tehtäviä

Haaste voi olla vaikeampi tehtävä tai haastavampi rinne.

Hyviä, motivoivia haastetehtäviä aloitteleville laskettelijoille ovat esimerkiksi vauhdissa hyppiminen ja takaperin auraaminen. Molemmat kuulostavat hieman hurjilta, mutta ovat itseasiassa helppoja tehtäviä. Sytyttää silmät!

Hyvä keino onnistumisen ilon herättelyyn on pyytää avuksi hiihdonopettaja. Opettajalla on takataskussa tukku harjoituksia ja keinoja, joilla ruokkia motivaatiota. Opettaja osaa myös haastaa oppilasta epämukavuusalueen rajalle, jolloin oppiminen on tehokkainta. Ja sehän lisää iloa.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.

Miksi suomalainen mies karttaa hiihtokoulua?

Hiihtokoulu

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihtokoulu
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.

Näin houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä

Hiihtokoulu