Ylläs 27.2.2024

Asenne ratkaisee – hyvällä fiiliksellä kehitys on nopeaa

”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa. ”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa.
Miten ruokitaan sisäistä motivaatiota? Miten sytytetään onnistumisen ilo? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä teet omasta tai lapsesi laskettelupäivästä entistäkin riemukkaamman.

Minä osaan, minä pystyn, minä opin.

Hyvä hiihdonopettaja osaa kannustaa ja löytää juuri ne harjoitukset, jotka saavat oppilaan silmät sädehtimään onnistumisen iloa. Eikä haitaksi ole sekään, jos opettajalla on silmää löytää jokaisen oppilaan luontaiset vahvuudet.

Kun oppilaasta tuntuu siltä, että hän pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja.

Näitä onnistumisen riemun kokemuksia sinun kannattaa varjella aina, kun olet uuden opin äärellä. Tai kun lapsesi on uuden äärellä, kuten ensimmäisiä kertoja laskettelurinteessä. Mutta miten se tehdään?

Kokeile uutta lajia

Ota ensimmäinen askel: valitse uusi taito tai laji, jonka haluat oppia. Hiihdonopettajan suosittelen tietysti rinnelajeja.

Kokeile laskettelua, telemarkia tai lumilautailua. Vaikka olisit koko ikäsi viilettänyt laskettelusuksilla vuoren rinteitä, saat uutta pureskeltavaa, kun vaihdat sukset telemarksuksiin. Tai jos uskaltaudut lumilaudan kyytiin.

Uutta taitoa opetellessa on tärkeää saada heti onnistumisen elämyksiä. Se onnistuu, kun aloitat riittävän helposta rinteestä ja teet riittävän helppoja suorituksia.

Lastenrinteet ovat aina hyviä paikkoja aloittaa uuden lajin harjoittelu. Lumilaudalla kannattaa aloittaa harjoittelu tasaisella maalla.

Ensin voi riittää se, että pysyt ajoittain pystyssä. Tasaisella, sitten hyvin loivassa, lyhyessä luisussa. Tai ensimmäinen tavoite voi olla, että aikuinen ensikertalainen onnistuu auraamaan lasten rinteessä.

Sillä ei ole merkitystä, mikä tavoite on, kunhan se on sopiva oppijalle itselleen. Riittävän helppo, jotta onnistumisia tulee tiuhaan tahtiin.

Sitten on aika etsiä haastetta. Jos jymähtää toistamaan helppoa tehtävää, tulee hommasta tylsää ja into lopahtaa.

Eläintenkouluttajana säilytän eläimen motivaation optimaalisena nostamalla vaatimustasoa aina, kun tehtävä onnistuu lähes joka kerta. Sama pätee ihmisiin. Kokeile vaikka.

Hurjan helppoja tehtäviä

Haaste voi olla vaikeampi tehtävä tai haastavampi rinne.

Hyviä, motivoivia haastetehtäviä aloitteleville laskettelijoille ovat esimerkiksi vauhdissa hyppiminen ja takaperin auraaminen. Molemmat kuulostavat hieman hurjilta, mutta ovat itseasiassa helppoja tehtäviä. Sytyttää silmät!

Hyvä keino onnistumisen ilon herättelyyn on pyytää avuksi hiihdonopettaja. Opettajalla on takataskussa tukku harjoituksia ja keinoja, joilla ruokkia motivaatiota. Opettaja osaa myös haastaa oppilasta epämukavuusalueen rajalle, jolloin oppiminen on tehokkainta. Ja sehän lisää iloa.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!
”Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Eriävät näkemykset selviävät puhumalla”, Riihivuoren ski patrol Kaisa Miettunen muistuttaa. Kuva: Kalle Jokinen
Ei näin! Juomatölkin maatumisaika on 80–200 vuotta. Rinteeseen heitetty juomatölkki leikkaantuu teräviksi lastuiksi tampparin jyrsimen alla.
Talmassa ymmärrettiin varhain lumilautailun merkitys ja se näkyi jo 1990-luvulla keskuksen mainonnassa. Wille Yli-Luoma ja Teppo Högman Talman esitteen kansikuvapoikina kaudella 1997–1998. Kuva: Mikko Suni
Kalle Palanderilla sydän sykkii yhä alppihiihdolle ja suksi kulkee mallikkaasti. Joulukuun 2023 alussa Kalle ikuistettiin laskemassa Vihdin rinteillä.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.

Miksi suomalainen mies karttaa hiihtokoulua?

Hiihtokoulu

Kommentti: minä opettaisin kyllä itse, mutta…

Hiihtokoulu
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.

Näin houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä

Hiihtokoulu