Iso-Syöte 27.11.2023

Näin houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä

Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä. Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Lapsi auraa, mutta suunta on suoraan alaspäin? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä voit motivoida lasta kääntymään.

Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Sinua hirvittää, mutta et keksi, miten saisit lapsen mutkittelemaan?

Hyvä, jos hirvittää, sillä kääntyminen on hyvinkin olennainen osa laskettelua.

Loivissa lastenrinteissä suoraan posottaminen ei välttämättä ole vielä suuren suuri turvallisuusriski, mutta astetta isommassa rinteessä riski loukkaantua on olemassa.

Yleensä käy niin, että lapsi tottuu vauhtiin helpossa lastenrinteessä, kyllästyy nyppylään ja on lähdössä isoon rinteeseen itsetunto pilvissä. Ison mäen päällä iskee kauhu tai vielä pahempaa: ei iske kauhu.

Joka tapauksessa alas tullaan suoraan, koska muuta ei osata.

Kääntymistä on turha lähteä harjoittelemaan vaikeampaan olosuhteeseen, jos sitä ei osaa helpossa rinteessä.

Harjoitellaan siis helpossa mäessä.

Seuraa johtajaa!

Leikkikää seuraa johtajaa -leikkiä. Laske edellä ja mutkittele. Tee aluksi loivia käännöksiä ja lisää poikkeamaa hiljalleen.

Voit osoittaa käsillä menosuuntaan tai ampua jousipyssyllä rinteen reunoilla poukkoilevia oravia. Voit laskea mutkia kädet ylhäällä, edessä tai takana. Taputtaa kädet yhteen kääntyessä tai vaikka hypähtää ennen käännöstä. Käytä mielikuvitustasi, että saat lapsen innostumaan leikistä.

Seuraa johtaja -leikki toimii vielä paremmin, jos mukana on enemmän kuin yksi lapsi ja lapset saavat vuorollaan olla johtajia. Isosisko tai -veli toimii usein parempana houkuttimena kuin isä tai äiti.

Radalle, mars!

Jos lastenrinteessä on rata, hyödynnä sitä. Jos ei ole, voit laittaa esimerkiksi muutaman sauvan pystyyn rinteeseen ja tehdä oman radan. Tai tehdä vaikka lumipalloradan.

Aloita jälleen helposta, loivasta radasta ja jyrkennä mutkia, kun loiva rata on ylihelppo.

Harvoin olen kohdannut lasta, joka ei olisi innostunut radasta. Radassa on sekin hyvä puoli, että se ohjaa lasta, sinun ei tarvitse pyytää eikä neuvoa.

Vinkki: YouTubesta löydät Wernerin hiihtokoulu -videoita, joiden avulla voitte tutustua lasketteluun yhdessä etukäteen.

Säännöt selväksi

Tietyssä ikävaiheessa sääntöihin vetoaminen on tehokasta. Kerro lapselle, että rinteessä on sääntöjä ja yhden säännön mukaan syöksylasku on kielletty. Pohtikaa yhdessä, mikä on syöksylaskua ja miksi se on kiellettyä.

Voit myös kertoa, että rinteen henkilökunnalla on oikeus ottaa hissilippu pois laskettelijoilta, jotka eivät noudata sääntöjä.

Rinnesääntöjen osaaminen on tietenkin tärkeää kaikille, joten vaikka lasta ei kiinnostaisi, tulee hänelle jossain vaiheessa, jollain tavalla säännöt kertoa.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Levin rinteelle 6.1 tehtiin vuonna 2021 automaattilumetus ja LED-valaistus. Koillisrinteiden kehitys huipentuu kaudelle 2024–2025 valmistuvaan Levi Six -tuolihissiin.
Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä.
Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta.
Levillä ja Rukalla avattiin laskukausi 6.10.2023. Syyslomalaiset pääsivät nauttimaan lumisalteista ja nyt pohjoisessa on jo mukavan talviset olosuhteet.
Äänemäki on kaupungin vilkkain nuorisopaikka perjantai-iltaisin. Talvella 2023–2024 tekemistä on entistä enemmän, kun keskus avaa uuden hissin ja rinteen.
Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa.
Levin kausi starttasi aurinkoisena viikonloppuna 6.–7. lokakuuta 2023.
Sallassa on talvelle 2023–2024 kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa tehty lasketteijoille jälleen uudistuksia ja perusparannuksia.
Maston alueen uusi kahdeksan hengen tuolihissi nostaa laskijat mäen päälle alle kahdessa minuuttissa.
Syksy on hienoa laskuaikaa. Kuvassa Janne Lipsanen kauden ensimmäisenä laskupäivänä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Sopivat välineet, mukava paikka ja kaverit innostavat lapsiakin laskemaan. Tässä nautitaan Iso-Syötteen rinteistä.

Laskettelun aloittaminen pienten lasten kanssa – pieni muistilista

Hiihtokoulu

Älä puhu lapsellesi rinteessä hepreaa

Hiihtokoulu
Kirjoittaja lastensa kanssa mäessä.

Kommentti: tämän takia laitoin lapseni hiihtokouluun

Hiihtokoulu