Mielakka 22.5.2023

Näin houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä

Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä. Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Lapsi auraa, mutta suunta on suoraan alaspäin? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä voit motivoida lasta kääntymään.

Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Sinua hirvittää, mutta et keksi, miten saisit lapsen mutkittelemaan?

Hyvä, jos hirvittää, sillä kääntyminen on hyvinkin olennainen osa laskettelua.

Loivissa lastenrinteissä suoraan posottaminen ei välttämättä ole vielä suuren suuri turvallisuusriski, mutta astetta isommassa rinteessä riski loukkaantua on olemassa.

Yleensä käy niin, että lapsi tottuu vauhtiin helpossa lastenrinteessä, kyllästyy nyppylään ja on lähdössä isoon rinteeseen itsetunto pilvissä. Ison mäen päällä iskee kauhu tai vielä pahempaa: ei iske kauhu.

Joka tapauksessa alas tullaan suoraan, koska muuta ei osata.

Kääntymistä on turha lähteä harjoittelemaan vaikeampaan olosuhteeseen, jos sitä ei osaa helpossa rinteessä.

Harjoitellaan siis helpossa mäessä.

Seuraa johtajaa!

Leikkikää seuraa johtajaa -leikkiä. Laske edellä ja mutkittele. Tee aluksi loivia käännöksiä ja lisää poikkeamaa hiljalleen.

Voit osoittaa käsillä menosuuntaan tai ampua jousipyssyllä rinteen reunoilla poukkoilevia oravia. Voit laskea mutkia kädet ylhäällä, edessä tai takana. Taputtaa kädet yhteen kääntyessä tai vaikka hypähtää ennen käännöstä. Käytä mielikuvitustasi, että saat lapsen innostumaan leikistä.

Seuraa johtaja -leikki toimii vielä paremmin, jos mukana on enemmän kuin yksi lapsi ja lapset saavat vuorollaan olla johtajia. Isosisko tai -veli toimii usein parempana houkuttimena kuin isä tai äiti.

Radalle, mars!

Jos lastenrinteessä on rata, hyödynnä sitä. Jos ei ole, voit laittaa esimerkiksi muutaman sauvan pystyyn rinteeseen ja tehdä oman radan. Tai tehdä vaikka lumipalloradan.

Aloita jälleen helposta, loivasta radasta ja jyrkennä mutkia, kun loiva rata on ylihelppo.

Harvoin olen kohdannut lasta, joka ei olisi innostunut radasta. Radassa on sekin hyvä puoli, että se ohjaa lasta, sinun ei tarvitse pyytää eikä neuvoa.

Vinkki: YouTubesta löydät Wernerin hiihtokoulu -videoita, joiden avulla voitte tutustua lasketteluun yhdessä etukäteen.

Säännöt selväksi

Tietyssä ikävaiheessa sääntöihin vetoaminen on tehokasta. Kerro lapselle, että rinteessä on sääntöjä ja yhden säännön mukaan syöksylasku on kielletty. Pohtikaa yhdessä, mikä on syöksylaskua ja miksi se on kiellettyä.

Voit myös kertoa, että rinteen henkilökunnalla on oikeus ottaa hissilippu pois laskettelijoilta, jotka eivät noudata sääntöjä.

Rinnesääntöjen osaaminen on tietenkin tärkeää kaikille, joten vaikka lasta ei kiinnostaisi, tulee hänelle jossain vaiheessa, jollain tavalla säännöt kertoa.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 28.6.2023 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!
Levi on vuoden hiihtokeskus 2023.
Nyt nautitaan, ennen kuin kesä pilaa tämänkin ilon. Keäväällä hiihtokeskuksissa on lunta, aurinkoa, ystäviä ja iloisia alamäkiä!
Menneellä viikolla Levillä lähes 1 400 hiihdonopettajaa ympäri maailmaa kokoontui Interski 2023 -kongressiin jakamaan tietoa toisilleen sekä tekivät erilaisia muodostelalaskemisen näytöksiä. Kevään aurinkoisista päivistä saadaan Levillä nauttia vielä yli kuukausi, sillä rinteet ovat avoinna aina 7.5.2023 saakka.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Sopivat välineet, mukava paikka ja kaverit innostavat lapsiakin laskemaan. Tässä nautitaan Iso-Syötteen rinteistä.

Laskettelun aloittaminen pienten lasten kanssa – pieni muistilista

Hiihtokoulu

Älä puhu lapsellesi rinteessä hepreaa

Hiihtokoulu
Kirjoittaja lastensa kanssa mäessä.

Kommentti: tämän takia laitoin lapseni hiihtokouluun

Hiihtokoulu