Himoksella kuvattu Lumijengi näkyy Pikku Kakkoselta

Himoksella kuvatun Lumijengin voi katsoa Pikku Kakkosesta tai Yle Areenasta.
Himoksella kuvatun Lumijengin voi katsoa Pikku Kakkosesta tai Yle Areenasta.

Mikä onkaan tuo taitavien pikkulaskijoiden letka, joka viilettää alas pitkin Murrin Streettistä maaliskuisena arki-iltapäivänä? Välillä ryhmä pysähtyy kuuntelemaan korva tarkkana niin opettajien oppeja kuin tuottaja Lasse Verkon käynnistyskäskyä seuraavan kuvausoton ”purkittamiseksi”.

Himos muuntautui Ylen Pikku Kakkosen studioksi maaliskuussa 2017 viikoilla 12–13, kun rinteillä kuvattiin Lumijengiä, lasten uutta hiihtokouluohjelmaa. Netverkko-tuotantoyhtiön tuottaja Lasse Verkko teki syksyllä 2016 Ylelle ohjelmaehdotuksen, sillä hänen mielestään olisi hyvä aika päivittää telkkariin uusi lasten laskettelusarja. Lasten hiihtokoulua on esitetty tv:ssä aiemminkin mm. Mikko Alatalon Känkkäränkkä-hiihtokoulun ja Luminapero-hiihtokoulun merkeissä.

Lumijengi lähtee aivan alkeista

Lumijengin päätähtinä loistavat Jämsän Juokslahden koulun ekaluokkalaisista koostuva ryhmä. Yksi lapsista on Tampereelta. Kahden viikon ajan oppilaat viettivät arki-iltapäivät rinteissä laskettelun alkeita opetellen ja ohjelmaa tehden. Kuvausryhmään kuului yhteensä yhdeksän henkeä.

Jaska Alatalo ja Susanna Tero ovat laatineet Lumijengin opetussuunnitelman SHORY:n (Suomen Hiihdonopettajat ry) ohjeistuksen pohjalta.
Jaska Alatalo ja Susanna Tero ovat laatineet Lumijengin opetussuunnitelman SHORY:n (Suomen Hiihdonopettajat ry) ohjeistuksen pohjalta.

Omien puheidensa mukaan lapsia ei juurikaan jännittänyt telkkariohjelmaan pääsy. Heillä riitti iloa ja intoa, vaikka jotkin kohtaukset jouduttiin ottamaan kahteen tai kolmeenkin kertaan.

”Lapsilla oli erityisen hauskaa silloin, kun opettajilla eli ohjelman juontajilla Jaska Alatalolla ja Susanna Terolla menivät sanat sekaisin”, Lasse Verkko muistelee.

Sekä Jaska Alatalo, hiihdonopettaja jo toisessa polvessa, että jämsäläinen Susanna Tero ovat pitkän linjan hiihdonopettajia. He vastaavat ohjelman opetussuunnitelmasta. Lumijengissä lähdetään liikkeelle aivan alkeista.

”Opetellaan, miten monot laitetaan jalkaan ja siitä suksiin sekä mitä muita varusteita tarvitaan”, opettajat selostavat. Ja aurasta se kaikki sitten alkaa. Jokaisessa jaksossa käsitellään kolme eri oppimisvaihetta.

Molemmat juontajat kehuvat kilvan lumijengiläisten motivaatiota ja kykyä oppia uusia asioita. Kahta kertaa heitä ei tarvinnut kehottaa, kun kuvausten puolesta oli lupa laskea tai lähteä muuten liikkeelle.

”Taikanappi” vai jotain ihan uutta?

Nähtäväksi jää, löytyykö Lumijengin hiihtokoulusta vielä ”taikanappi” vai puhaltavatko ohjelmassa uudet, modernit tuulet erilaisten hyppyjen ja reileissä tehtävien temppujen muodossa.

”Se ainakin on varmaa, että Juokslahden lumijengiläiset saivat kipinän suksille. Toivon myös, että sarja antaa pienille kotikatsojillekin elämyksen ja sitä kautta halun päästä rinteeseen”, tuottaja-ohjaaja Verkko toteaa ensiesitystä odotellessaan.

Pikku Kakkosen yhteydessä esitettävässä Lumijengissä on 12 osaa. Hiihto-
koulusarja alkaa joulukuun 15. päivä TV 2:lla ja se on katsottavissa myös Yle Areenassa. Ohjelman nimestä on kiittäminen Juokslahden koulun ekaluokkalaisia. Nimi valikoitui noin parinkymmenen ehdotuksen joukosta.

Lumijengin kuvauksissa oli hauskaa!
Lumijengin kuvauksissa oli hauskaa!

Himokselle oli ilo tarjota rinteensä Pikku Kakkosen Lumijengin näyttämöksi. Kaksi kuvausviikkoa viime maaliskuussa sujahtivat liiankin nopeasti. Noina päivinä posket punoittivat niin lapsilla, kuvausryhmällä, kuin muulla hiihtokeskuksen väellä – aurinkoisen sään ansiosta, mutta myös palavasta innostuksesta saada olla mukana ohjelman toteuttamisessa.

Lasten hiihtokoulu tarjoaa hyvää vastapainoa tuntikausien kännyköiden tai tietokoneiden näpyttelylle. Hiihdonopettajat toivottavat niin pienet kuin isommatkin Lumijengin ”teoriatunnit” käyneet soveltamaan oppejaan käytännössä Himoksen hiihtokoulussa. Rinteistä löytyy kyllä valloitettavaa kaiken tasoisille laskijoille.

Tavataan rinteillä ja ollaan yhtä lumijengiä!