Pyhä 4.8.2020
Keskuksia avoinna 20

Toukokuu 2020 – jäsenkirje

SHKY:n hiihdonohjaajakoulutukset jatkuvat ensi kaudella. Kuva Messilässä helmikuussa 2020 järjestetystä kouluttajakoulutuksesta.
SHKY:n hiihdonohjaajakoulutukset jatkuvat ensi kaudella. Kuva Messilässä helmikuussa 2020 järjestetystä kouluttajakoulutuksesta.

Puheenjohtajan terveiset

Kulunut kausi oli kaikin tavoin vaikeuksien sävyttämä ja tämä näkyy karulla tavalla toimialamme tunnuslukuja tarkasteltaessa.

Vaikka kuinka harmittaa, niin kaatunutta maitoa ei tunnetusti saa takaisin, ja siksipä onkin parasta vain kääriä hihat ylös ja suunnata tarmo uuden nousun valmisteluun.

Tämän hetken tietojen valossa joudumme elämään koronaepidemian varjossa mahdollisesti myös tulevana kautena. Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä on tehdä suunnitelmia ja ennakkovalmisteluja sen eteen, kuinka saamme viestitettyä sitä, että hiihtokeskukset pystyvät tarjoamaan laskettelupalveluita riittävän turvallisesti myös epidemian aiheuttaman ”uuden normaalin” aikana.

Tätä työtä on alettu yhdistyksemme hallituksen toimesta jo tekemään, ja tässä on myös oiva tilaisuus näyttää toimialamme yhtenäisyys hyviksi osoittautuvia käytänteitä toisillemme avoimesti jakaen.

Tämä tilanne patoaa valtavasti tarvetta mielekkääseen ulkoilmaharrastamiseen, vapauteen ja arjesta irtaantumiseen, joten oma uskoni sekä lasketteluharrastuksen että kotimaan matkailun vetovoiman kasvamiseen on vahva.

Puheenjohtajapestini päättyessä haluan vielä kerran kiittää teitä kaikkia saamastani luottamuksesta. Olen vilpittömästi iloinen siitä, että olen saanut viettää lähes koko työurani tällä alalla ja teidän kanssanne.

Sukset jalassa tuntureiden kauneutta ihastellessa on vaikea jäädä kovin pitkäksi aikaa arjen vastoinkäymisiä suremaan.

Tuomo

Terveiset kevätkokouksesta

Kevätkokous järjestettiin poikkeusolosuhteissa SHKY:n toimistolla. Kokoukseen oli mahdollista osallistua etänä Microsoft Teams-linkillä. Kevätkokouksessa Jouni Palosaari (Levi) valittiin kaksivuotiskaudelle yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Hallituksen jättävät Esa Pihlajaniemi (Talma) sekä varajäsenistä Janne Uotila (Peuramaa) ja Juhani Roininen (Ounasvaara). Uutena varajäsenenä hallitukseen valittiin Matias Petäistö Talmasta. Suuri kiitos Tuomolle pj-kaudesta sekä Esalle, Jannelle ja Juhanille hienosta panoksesta hallitustyössä!

Hallituksen kokoonapano 1.6.2020–31.5.2022 (suluissa varsinaisten jäsenten henkilökohtaiset varajäsenet)

 • Pj. Jouni Palosaari, Levi
 • vpj. Matti Parviainen, Ruka (Kalle Lumio, Ukkohalla & Ruskotunturi)
 • Tuomo Poukkanen, Ylläs-Ski (Mikko Virranniemi, Iso-Ylläs)
 • Jouko Poukkanen, Sappee (Matias Petäistö, Talma)
 • Lauri Suutarinen, Ski One Huippupaikat (Heidi Terentjeff-Jaurakkajärvi, Iso-Syöte)
 • Jouni Ojala, Himos (Inka Kaltola, Mielakka)
 • Kari Koskimaa, Salla (Lasse Niivuori, Laajis)
 • Ville Aho, Ruka & Pyhä (Jouni Niemelä, Lakis)

Syyskokous 5.–6.10.2020 Rukalla

Koska Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen kevätkokous järjestettiin vallitsevan tilanteen takia SHKY:n toimistolla sekä verkkoyhteyksillä, pidetään syyskokous pitkän kaavan mukaan Rukalla 5.–6. lokakuuta 2020.

Luvassa on kokouksen lisäksi mm. toimialamessut, seminaarit sekä juhlaillallinen. Kokouspäivät päättävän illallisen yhteydessä julkistetaan ja palkitaan vuoden hiihtokeskus, lähikeskus sekä hiihtokoulu.

Lisätietoa syyskokouksesta on luvassa myöhemmin, mutta merkitse ajankohta jo nyt kalenteriin!

Alustavat tunnusluvut

Kausi oli poikkeuksellisen ankara ja se näkyy toimialan alustavissa tunnusluvuissa. Toimistolla odotellaan vielä varsin monelta keskukselta tunnuslukuja, joten nyt julkaisemme vain alustavat tunnusluvut. Tiedosto löytyy myös SHKY:n materiaalipankista osoitteesta ski.emmi.fi

Voit ladata alustavat tunnusluvut myös tästä linkistä.

Lumetussähköön mahdollisuus hakea alempaa veroluokkaa

(Teksti päivitetty 19.5.2020) Hiihtokeskuksilla voi olla mahdollisuus hakea lumetukseen käytetylle sähkölle veroluokkaa 2. Tämä on tarkoitettu teollisuudelle sekä kasvihuoneille, ja ennakkopäätöksen mukaisesti veroluokkaa voidaan hakea myös lumetukseen käytettyyn sähköön. Tästä ei kuitenkaan ole vielä verottajan ennakkopäätöstä.

Muutosta voi yrittää hakea oheisella lomakkeella (ilmoitus lain 1260/96 sähkön ja valmistevero II luokan mukaisesta toiminnasta). Lomake veroluokka 2

SHKY yhdessä MaRa:n kanssa työstää asiaa eteenpäin. Tavoitteena on saada toimiva yhtenäinen käytäntö koko toimialalle.

Hiihdonohjaajakoulutus kaudella 2020–2021

SHKY:n hiihdonohjaajakoulutus lähti hyvin käyntiin menneellä kaudella. Kauden 2020–2021 suunnitelmissa on järjestää kaksi kouluttajakoulutusta (alppi + lauta), yksi pohjoisessa ja toinen etelässä. Koulutuksiin otetaan max 12 hlöä/ryhmä. Kouluttajakoulutusten aikataulut ja paikat ilmoitetaan toukokuun loppuun mennessä Ski.fi sivuilla.

Hiihdonohjaajakoulutukset tullaan aloittamaan heti kauden alettua useammassa keskuksessa, näistä lisätietoa myös toukokuun aikana julkaistavassa koulutuskalenterissa.

Koulutuskalenteri aukaistaan siis Ski.fi-sivuille toukokuun loppuun mennessä. Mikäli olette suunnittelemassa hiihdonohjaajakoulutusta omassa keskuksessanne laitta  viestiä Virpille osoitteeseen virpi.mikkola@ski.fi.

Koulutuskalenteriin tarvitaan seuraavat tiedot:

 • kurssipaikka
 • kurssiaika
 • keskuksen yhteyshenkilön yhteystiedot
 • kurssin vetäjän yhteystiedot (nimi, puhelinnumero, @-osoite)
 • hinta kurssille ja kurssin aikaiselle hissilipulle
 • tiedot ja hinnat majoitusvaihtoehdoista, jos joku niitä tarvitsee
 • verkkoluentopäivä eli verkkokoulutuksen aukaisupäivä, tämä mielellään n. kolme viikkoa ennen lähiopetusjaksoa
 • lähiopetusjakson aikataulut sekä aloituspäivän aloituspaikka

Bike park -asiaa

Bike park -reittien tasoluokitukset merkitään laskettelurinteiden tapaan värikoodeilla: vihreä, sininen, punainen ja musta. Muut kuin bike park -reitit voi merkitä keltaisella. Tarkemmat tiedot reittien tasoluokitusten määrityksestä löydät SHKY:n materiaalipankista. Samasta paikasta löytyy myös bike park -sääntökyltti. Säännöt on julkaistu jo viime vuonna Ski.fi-sivuilla.

Talvikaudelta tuttu onnettomuusraportointi otetaan käyttöön myös bike parkeissa. Tapaturmien ilmoituslomakkeita voi tilata SHKY:n toimistolta. Tapaturmat tilastoidaan kauden päätteeksi.

Bike park -kyltitys on lähes valmis. Valmiit kyltit löydät kesäkuun toisella viikolla SHKY:n materiaalipankista.

Tukesin hissipyöräilyn valvontaprojektin raportti on valmistunut. Tulevan kesän aikana Tukesin tavoitteena on tarkastaa ne bike parkit, mitä viime kesänä ei vielä käyty. Tukesin raportin voit ladata tästä: Hissipyöräilyn suosion kasvu edellyttää turvallisuuden jatkuvaa kehittämistä – Tukesin valvontaraportti

Kysely koronapandemian akuuteista vaikutuksista hiihtokeskuksiin

Valtion liikuntaneuvosto tekee selvityksen koronapandemian akuuteista vaikutuksista liikuntatoimialaan Suomessa. Osana selvitystä toteutetaan liikunta-alan yrityksille (myös hiihtokeskuksille) kysely, jolla kartoitetaan koronapandemian vaikutuksia yritysten taloudelle ja toiminnalle.

Tavoitteena on saada liikunta-alan yritysten tilanteesta mahdollisimman kattava kuva sekä tuottaa tietoa ennakoinnin ja päätöksenteon tueksi.
Kyselyyn vastataan anonyymisti. Kyselystä saatavia tietoja käsitellään luottamuksella ja tietoja käytetään vain tutkimukseen, ei markkinointiin eikä kilpailija-analyyseihin. Tiedot raportoidaan siten, että niistä ei voi tunnistaa yksittäistä yritystä.

Kyselyn toteuttaa valtion liikuntaneuvosto yhteistyössä Suomen Kunto- ja terveysliikunta-keskusten yhdistys SKY ry:n sekä Suomen Yrittäjien kanssa. Kyselyn tulosten analyysista vastaa tutkija FT Timo Ala-Vähälä.

Kyselyn vastausaika päättyy 20.5.2020 mennessä. Kyselyyn vastaamiseen menee arviolta noin 10 minuuttia. Kysely avautuu tästä linkistä.

Lisätietoa kyselystä: valtion liikuntaneuvoston suunnittelija Saku Rikala 
(Opetus- ja kulttuuriministeriö), puh. 029 533 0042 ja sposti saku.rikala@minedu.fi

Ruka voitti Ski.fi-korttien myyntikilpailun

Perinteisen Ski.fi-korttien myyntikilpailun tulos on näin kauden päätteeksi selvillä. Eniten kortteja myyneille keskuksille oli luvassa hulppeat palkinnot: voittajalle 2 000 euroa, toiseksi tulleelle 1 000 euroa ja kolmanneksi eniten myyneelle 600 euroa. Myyntikilpailun voitti kaudella 2019‐2020 Ruka, toiseksi tuli Sappee ja kolmannen palkinnon nappasi Himos. Onnittelut kolmikolle!

SHKY:n toimisto on muuttanut

Toukokuun alussa SHKY:n toimisto muutti Mankkaalle Espooseen (Sinikalliontie 7).

Toimisto on auki arkisin klo 9‐15. Tavoitat meidät joko puhelimitse tai sähköpostitse:

Virpi Mikkola, puh. 040 940 1800, virpi.mikkola@ski.fi
Harri Lindfors, puh. 050 540 9000, harri.lindfors@ski.fi

Toimiston käyntiosoite on Sinikalliontie 7, 02630 Espoo.