Keskusuutiset 0
Sappee 25.6.2022

Kaikkien aikojen Vappu – katso tunnelmat vuosien varrelta

Hiihtokeskuksissa vappu on koko perheen iloinen rinnekarnevaali. Kuva Himoksen vappujuhlasta keväältä 2016. Hiihtokeskuksissa vappu on koko perheen iloinen rinnekarnevaali. Kuva Himoksen vappujuhlasta keväältä 2016.
Vappu on opiskelijoiden, työväen ja etenkin alamäkikansan juhla. Keväinen rinnekarnevaali tarjoaa iloista tunnelmaa ja hienoja laskuja!

Vappu on monen laskettelijan ja lumilautailijan kauden kruunu. Keväisen karnevaalin suosio kasvaa vuosi vuodelta, eikä ihme: työväen juhlaa on hauskempi viettää rinteessä kuin marssien.

Upea laskettelukausi huipentuu monessa suomalaisessa hiihtokeskuksessa vappuun. Ilahduttavan moni keskus onkin yhä auki ja vappua pääsee viettämään lumisissa maisemissa.

Eteläisin rinnevappu vietetään perinteisesti Himoksella, mutta keväällä 2022 vappusuunnitelmia on myös Swinghillissä, Sveitsissä, Vihdissä ja Purnulla. Pohjoisessa alamäkikansa on vappua juhlinut laskien esimerkiksi Levillä, Pallaksella, Pyhällä, Rukalla, Saariselällä ja Ylläksellä. Viime vuosina vapputarjonta on laajentunut, ja myös Iso-Syötteellä, Luostolla ja Sallassa iloista juhlaa on vietetty rinteessä.

Virittäydy vapputunnelmaan

Sen verran hauska juhla vappu hiihtokeskuksessa on, että keräsimme muutaman kuvan keskuksista vuosien varrelta. Jos et tänä vappuna mäkeen pääse, niin näiden kuvien myötä pääset ainakin aitoon vapputunnelmaan!

Himoksella aattona 30.4. palkitaan perinteisesti hassuin vappuasu ja lakitetaan rinnekone. Lisäksi kauden aikana eniten vertikaalia keränneet laskijat saavat palkintonsa.
Vappua, ja samalla kauden päätöstä, on juhlittu Iso-Syöteellä viime vuosina riemukkaissa tunnelmissa. Ohjelmassa on ollut vaikka kaikenlaisia rinnekisoja rapakon yli laskusta limbokekkereihin. Aurinkoinen kelikin on tilattu, tosin sen toimituksesta ei ole saatu vielä takuuta…
Levin vappuun kuuluu iloinen karnevaalitunnelma. Keväällä 2022 vapun juhlinta aloitetaan jo muutaman päivän etunojassa, sillä Levi MayDayn ohjelma startataan jo 28.4.2022! Ohjelmaa on sekä lapsille että aikuisille: mm. lumisählyä ja -limboa, rinnesuunnistusta, vesiallashiihtoa, sekä tietenkin perinteinen vappukulkue. Levillä laskukausi ei kuitenkaan pääty vappuun, sillä rinteillä lasketaan aina äitienpäivään saakka!
Pyhällä laskukausi kestää 1.5.2022 saakka, ja vappuna tunturiin toivotetaan tervetulleeksi uusi festivaali, Pyhä Aisti. Tänä  vuonna tapahtuma on maksuton pre-party. Aisti Areenalle rakennetaan tapahtumaa varten leikkikenttä, jossa on hauskaa laskettavaa kaikentasoisille suksilaskijoille ja lumilautailijoille. Musiikki soi illalla taivasalla Tajukankaan laavulla ja päivisin rinnealueen tapahtumissa. Luvassa voi olla tuoretta luntakin, kuten kuvan vappuna 2018.
Rukalla tunturin täyttää iloinen vapputunnelma, kun rinteet valtaa lumilautailijoiden oma legendaarinen laskufestivaali Wappulounas 28.–30.4.2022. Suuren suosion saaneen Ruka Playgroundin kattaus on tarjolla huhtikuun alusta vappupäivään saakka – loppukevät on siis parkkilaskijan parasta aikaa! Rukalla laskukausi ei tyssää vielä vappupäivään, sillä rinteet ovat avoinna 8.5.2022 saakka.

Anna Abreu, AC/DC ja mitä näitä onkaan… mikään näistä ei esiinny Sallassa vappuna. Tunturissa keskitytään vappuna oleelliseen, eli lasketteluun hyvällä vappumielellä.
Alamäkikansan wappujuhlat voi kokea keväällä 2022 myös pääkaupunkiseudulla, sillä Swinghill aikoo avata rinteet vielä vappulaskuja varten 30.4.2022 kello 12–16. Etelä-Suomen muita vappukohteita on Sveitsi ja Purnu.
Vihdissä on luvassa jättipitkä kausi, kun keskuksessa lasketaan ainakin vappuun asti! Vihti Ski Center valmistautui vappuun vuosimallia 2022 tuoreella lumella. Lumitykit pauhasivat tuoreen kerroksen rinteisiin yöllä ja varhain aamulla 27.4.2022.
Ylläksellä on pitkät perinteet vappulaskuista. Keväällä 2019 vappua vietettiin retrotunnelmissa, kuten hiihtokoulun Jere ja Sofia kuvassa näyttävät. Ehkä monoskit ja vanhat opetushousut ovat valttia tänäkin vappuna. Kuva: Tommi Hynynen

Vappu ei ole kauden päätös

Vaikka monelle vappu on laskukauden huipentuma, ei laskettelukausi siihen kuitenkaan Suomessa vielä pääty. Ainakin Levillä, Rukalla ja Saariselällä usein lasketaan äitienpäivään asti.

Kesähiihtoa on pidetty Alppien, Norjan tai muiden vuoristomaiden yksinoikeutena, mutta ei se mahdotonta ole Suomessakaan. Kesäisiä parkkisessareita on järjestetty esimerkiksi Laajiksessa ja Levillä. Lisäksi tuntureiden suojaisista kuruista moni vapaalaskija on löytää yöttömän yön laskuja.

Lue myös: Kesähiihto onnistuu myös Suomessa – katso tästä tärpit kesälle

Katso hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot Ski.fi-sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Sappee sai Suomen ensimmäisen Vuoden Bike Park -palkinnon syksyllä 2021.
Ylläs on mainio kohde myös kesällä, sillä tekemistä ja valoa riittää. Kuva: Esko Liukas
Polkujuoksu kehittää kuntoa ja vahvistaa kehon lihaksia monipuolisesti. Lisäksi luonnon helmassa juokseminen rauhoittaa mieltä.
Mikä on mielestäsi paras bike park, entä miten bike parkeja pitäisi kehittää? Kerro näkemyksesi, anna tähtesi ja voit voittaa Bollén lasit!
Nuuksion perukoilla on keväällä 2022 urakoitu ja kesällä pääseekin nauttimaan entistä paremmista reiteistä.
Meri-Teijo Bike Park (MTBP) palkittiin syksyllä 2021 Vuoden teko -maininnalla onnistuneesta reittisuunnittelusta ja -toteutuksesta. Kesällä 2022 Teijossa on entistä enemmän ajettavaa ja reittejä myös aloittelijoille.
Alkukankeuksien jälkeen on Ruka bike park kehittynyt monipuoliseksi pyöräilykohteeksi.
Kouvolan ylpeys – Mielakka bike park – on kesällä 2022 parempi kuin koskaan ennen.
Kokonniemi on Porvoon kesän helmi. Bike park tarjoaa ajettavaa kaiken tasoisille kuskeille ja uusi seikkailupuisto innostaa kaiken ikäisiä.
Enduro-pyörällä ajaa bike park -reittien lisäksi myös maastopoluilla. Kuvan pyörä on Ghost SL AMR 6.7.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lunta! Aurinkoa! Kavereita! Eväitä! Kevät on kaikkea tätä.

Täydellisen kevätpäivän resepti

Laskettelu
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!

Nyt valitaan vuoden hiihtokeskus – ehdota suosikkiasi ja voit voittaa kausikortin!

Keskusuutiset
Tälle paikalle, eli Gondolin ja Westin väliselle siirtymälle, nousee juhannuksen kunniaksi Levin kesäparkki.

Kesähiihto onnistuu myös Suomessa – katso tästä tärpit

Keskusuutiset