Sappee 16.9.2023

Kaikkien aikojen Vappu – katso tunnelmat vuosien varrelta

Hiihtokeskuksissa vappu on koko perheen iloinen rinnekarnevaali. Kuva Himoksen vappujuhlasta keväältä 2016. Hiihtokeskuksissa vappu on koko perheen iloinen rinnekarnevaali. Kuva Himoksen vappujuhlasta keväältä 2016.
Vappu on opiskelijoiden, työväen ja etenkin alamäkikansan juhla. Keväinen rinnekarnevaali tarjoaa iloista tunnelmaa ja hienoja laskuja!

Vappu on monen laskettelijan ja lumilautailijan kauden kruunu. Keväisen karnevaalin suosio kasvaa vuosi vuodelta, eikä ihme: työväen juhlaa on hauskempi viettää rinteessä kuin marssien.

Upea laskettelukausi huipentuu monessa suomalaisessa hiihtokeskuksessa vappuun. Ilahduttavan moni keskus onkin yhä auki ja vappua pääsee viettämään lumisissa maisemissa.

Eteläisin rinnevappu vietetään perinteisesti Himoksella, mutta on vappua juhlittu vuosien varrella myös Swinghillissä, Sveitsissä, Vihdissä ja Purnulla. Pohjoisessa alamäkikansa on tottunut kevätkarnevaaleihin esimerkiksi Levillä, Pallaksella, Pyhällä, Rukalla, Saariselällä ja Ylläksellä. Viime vuosina vapputarjonta on laajentunut, ja myös Iso-Syötteellä, Luostolla ja Sallassa iloista juhlaa on vietetty rinteessä.

Virittäydy vapputunnelmaan

Sen verran hauska juhla vappu hiihtokeskuksessa on, että keräsimme muutaman kuvan keskuksista vuosien varrelta. Jos et tänä vappuna mäkeen pääse, niin näiden kuvien myötä pääset ainakin aitoon vapputunnelmaan!

Himoksella aattona vappuaattona palkitaan perinteisesti hassuin laskuasu ja lakitetaan rinnekone. Lisäksi kauden aikana eniten vertikaalia keränneet laskijat saavat palkintonsa.
Vappua, ja samalla kauden päätöstä, on juhlittu Iso-Syöteellä viime vuosina riemukkaissa tunnelmissa. Ohjelmassa on ollut vaikka kaikenlaisia rinnekisoja rapakon yli laskusta limbokekkereihin. Aurinkoinen kelikin on ollut joka vuosi tilauksessa…
Levin vappuun kuuluu iloinen karnevaalitunnelma ja juhlinta aloitetaan usein jo muutaman päivän etunojassa. Ohjelmaa on sekä lapsille että aikuisille: mm. lumisählyä ja -limboa, rinnesuunnistusta, vesiallashiihtoa, sekä tietenkin perinteinen vappukulkue. Levillä laskukausi ei kuitenkaan pääty vappuun, sillä rinteillä lasketaan aina äitienpäivään saakka!
Myös Pyhällä laskukausi kestää vappuun, tarkemmin sanottuna vapunpäivään, saakka. Luvassa voi olla tuoretta luntakin, kuten kuvan vappuna 2018.
Rukalla tunturin täyttää iloinen vapputunnelma, kun rinteet valtaa lumilautailijoiden oma legendaarinen laskufestivaali Wappulounas. Suuren suosion saaneen Ruka Playgroundin kattaus on tarjolla huhtikuun alusta vappupäivään saakka – loppukevät on siis parkkilaskijan parasta aikaa! Rukalla laskukausi jatkuu vielä vapun jälkeenkin.

Anna Abreu, AC/DC ja mitä näitä onkaan… mikään näistä ei esiinny Sallassa vappuna. Tunturissa keskitytään oleelliseen, eli lasketteluun hyvällä vappumielellä.
Alamäkikansan wappujuhlat voi koettiin keväällä 2022 myös pääkaupunkiseudulla, sillä Swinghill avasi rinteet vielä vappulaskuja varten. Etelä-Suomen muita vappukohteita lumisenä keväänä oli Sveitsi ja Purnu.
Keväällä Vihdissä voi lasketella ja pelata golfia saman päivän aikana. Vihti Ski Center valmistautui vappuun vuosimallia 2022 tuoreella lumella, mitenköhän on tänä vuonna?
Ylläksellä on pitkät perinteet vappulaskuista. Keväällä 2019 vappua vietettiin retrotunnelmissa, kuten hiihtokoulun Jere ja Sofia kuvassa näyttävät. Ehkä monoskit ja vanhat opetushousut ovat valttia tänäkin vappuna. Kuva: Tommi Hynynen

Vappu ei ole kauden päätös

Vaikka monelle vappu on laskukauden huipentuma, ei laskettelukausi siihen kuitenkaan Suomessa vielä pääty. Ainakin Levillä, Rukalla ja Saariselällä usein lasketaan äitienpäivään asti.

Kesähiihtoa on pidetty Alppien, Norjan tai muiden vuoristomaiden yksinoikeutena, mutta ei se mahdotonta ole Suomessakaan. Kesäisiä parkkisessareita on järjestetty esimerkiksi Laajiksessa ja Levillä. Lisäksi tuntureiden suojaisista kuruista moni vapaalaskija on löytää yöttömän yön laskuja.

Lue myös: Kesähiihto onnistuu myös Suomessa – katso tästä tärpit kesälle

Katso hiihtokeskusten rinne- ja aukiolotiedot Ski.fi-sivuilta.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.
Kesähiihdosta pääsee nauttimaan myös Suomessa. Tunturien kätköjen lisäksi lumille pääsee esimerkiksi Levin juhannuksena.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lunta! Aurinkoa! Kavereita! Eväitä! Kevät on kaikkea tätä.

Täydellisen kevätpäivän resepti

Laskettelu
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!

Nyt valitaan vuoden hiihtokeskus – ehdota suosikkiasi ja voit voittaa kausikortin!

Keskusuutiset
Kesähiihdosta pääsee nauttimaan myös Suomessa. Tunturien kätköjen lisäksi lumille pääsee esimerkiksi Levin juhannuksena.

Kesähiihtoa Suomessa? Täällä se onnistuu!

Keskusuutiset