Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Keskuksissa ennätyspaljon uutta – katso työmaaraportit ympäri Suomea!

Ylläkselle rakenteilla oleva kuuden hengen tuolihissi tulee ympärivuotiseen käyttöön. Kesällä hissi pyörii pyöräilijöiden iloksi. Kuva: Mika Hirvonen/Ylläs Ski Resort, Ylläsjärvi Ylläkselle rakenteilla oleva kuuden hengen tuolihissi tulee ympärivuotiseen käyttöön. Kesällä hissi pyörii pyöräilijöiden iloksi. Kuva: Mika Hirvonen/Ylläs Ski Resort, Ylläsjärvi
Hiihtokeskukset valmistautuvat uuteen uljaaseen laskettelukauteen 2022–2023. Käynnissä on poikkeuksellisen monta hissiprojektia ja kehityshanketta. Vierailimme rakennustyömailla ympäri Suomea.

Kesä 2022 on ollut hiihtokeskuksissa poikkeuksellisen kiireinen. Hissejä, uusia rinteitä ja majoituskapasiteettia rakennetaan enemmän kuin aikoihin. Myös energiatehokkuuteen, lumetusjärjestelmiin ja valaistukseen panostetaan. Ski.fi vieraili keskusten rakennustyömailla ympäri Suomea.

Riihivuori avaa pohjoisrinteet

Riihivuoressa on raivattu legendaariset pohjoisrinteet taas laskukuntoon. Mäkeen on noussut uusi ankkurihissi ja lumetusjärjestelmä. Rinteiden raivauksen yhteydessä myös niiden pintaa on muotoiltu.

Riihivuoressa ei ole tyydytty pohjoisrinteiden työmaahan, vaan keskusta kehitetään isolla kädellä: esimerkiksi lumitykkejä hankittu lisää, hissejä on kunnostettu ja keskukseen on tullut toinen rinnekone.

Yksi Keski-Suomen odotetuimmista uutisista kuului Riihivuoresta. Kaudella 2022–2023 lasketaan jälleen myös Riihivuoren pohjoisrinteillä. Uusi hissi nousee hyvää vauhtia.

Levi rakensi kesällä jäätikön

Levillä aloitti heti talvikauden päätyttyä jättimäisen kehityshankkeeseen, johon kuuluvat Levi Glacier Express -tuolihissi sekä Eturinteen profiilin muutos Suomen ensimmäistä ”jäätikköä” varten.

Lue myös: Levi Glacier: uusi tuolihissi, uusittu rinne ja ”jäätikkö”

Tarkoituksena on hyödyntää uusinta lumensäilöntätekniikkaa ”Glacier-jäätiköllä” ja saada jatkossa koko säilöntäprosessi mahdollisimman tehokkaaksi niin energian käytön kuin henkilö- ja konetyötuntien osalta.

Laskettelu- ja hiihtokauden avajaisia vietetään Levillä 7.10.2022 ja uuden hissin avajaisia juhlitaan alustavan aikataulun mukaan 3.12.2022.

Levillä rakennetaan aikatauluakin nopeammin. Myös eturinteiden uusi Levi Glacier Express -tuolihissi on noussut rivakasti.

Sappeelle uusi hissi

Sappeen Family Park saa talvelle 2022–2023 uuden sompahissin olemassa olevan sompahissin viereen. Uusi hissi on käytössä heti kauden alusta alkaen. Uudistuksen myötä Family Parkin hissien määrä nousee neljään ja koko keskuksen yhdeksään. Hissikapasiteetti on ensi talvena noin 10 000 henkilöä tunnissa.

Sappeen Family Parkissa on ensi talvena jo neljä hissiä.

Tahko Mountain rakentaa lapsille

Pohjois-Savossa päätettiin laittaa lastenrinne kertaheitolla uusiksi. Rinneprofiilit on muovattu ja aluetta laajennettu. Maansiirtotöiden tarkoituksen on tehdä hiihtokoulun opetustoiminnasta helpompaa ja hissien sijoittelusta entistä paremmin opetustoimintaa palvelevaa. Uusia hissejä on tulossa kaksi: 280 metriä pitkä sompahissi ja 50 metriä katettu mattohissi.

Lisäksi lastenrinteen alue liitetään Tahkon automaattilumetusjärjestelmään, joten alueelle saadaan käyttöön maksimaalinen lumetuskapasiteettii. Kaikki valaisimet vaihdetaan tehokkaampiin led-valoihin.

Tätä on Tahkolla odotettu: aloittelijoille ja hiihdonopetukseen profiloitu rinne.

Ylläkselle uusi nopea tuolihissi ja katettu taikamatto

Myös Ylläksellä on kesällä 2022 rakennettu isosti. Ylläsjärven puolelle on kuluvan kesän aikana rakennettu uusi katettu mattohissi, sekä talvikaudelle valmistuva kuuden hengen kuomullinen Dopperlmayrin tuolihissi.

Mattohissi on jo heinäkuusta palvellut Ylläs Bike Parkin asiakkaita. Tuolihissin ensimmäiset asiakaskyydit ajetaan talvikauden alussa.

Ylläksen mattohissi on ollut kesällä 2022 jo pyöräilijöiden käytössä. Kuva: Mika Hirvonen/Ylläs Ski Resort, Ylläsjärvi

Ounasvaara muokkaa rinnealuetta

Rovaniemellä rinnerakentaminen keskittyy Ounashissien ja hyppyrimäkien väliselle rinnealueelle. Vanhan kisarinteen pohjaa muokataan koko pituudelta ja alueen lumetuslinjastoa laajennetaan. Rinnealueen alaosan laajentamisen myötä Routalanrinteen loppujyrkän voi laskea vaihtoehtoista helpompaa linjaa pitkin.

Muutostöiden myötä käynnistyy Ounasvaaran rinnealueen valaistuksen parantaminen. Myös säilölumi mahtuu jatkossa paremmin alueelle.

Uudistukset valmistuvat 19.11.2022 suunniteltuun kauden avaukseen mennessä.

Rinteiden muokkaamisesta ylijäävää maata tullaan käyttämään Ounasvaaran bikeparkin reittien rakentamiseen.

Sveitsiin nousee metsäparkki

Hyvinkään Sveitsin tulevan talven ylpeys on Super natural -rinne. Eräänlaiseen metsäparkkiin tulee puusta tehtyjä obstaakkeleita ja paljon erilaisia muotoja sekä variaatioita.

Lisäksi Sveitsissä laajennetaan ravintolaa ja rakennetaan huoltohallia.

Tässä tehdään Super naturalia.

Himos rakentaa tuolihissiä

Himoksella on tehty perustukset uudelle neljän hengen tuolihissillä. Itse hissi asennetaan länsirinteille kesällä 2023 ja se on käytössä talvikaudelle 2023–2024.

Lue myös: Himoksen länsirinteille rakennetaan uusi tuolihissi

Himoksen uuden tuolihissin rakentaminen aloitettiin kesällä, mutta käyttöön se tulee vasta kaudelle 2023–2024.

Vuokatti tehostaa lumetusta ja rakentaa majoitusta

Vuokatissa lunta tulee jatkossa entistä enemmän ja tehokkaammin, sillä lumetuslinjaa on uudistettu kesän aikana. Tulevalle kaudelle uudistetaan myös pulkkamäen ja snowtubingin aluetta.

Vuokattiin rakennetaan myös uutta majoitusta. Kattikeskuksen ympärille on nousemassa useita kerrostaloja ja länsirinteitä laajennetaan vaaran laelle saakka.

Vuokatissa uudistetaan lumetuslinjaa ja muokataan pulkkamäen aluetta.

Häkä tarjoaa entistäkin enemmän lapsiperheille

Häkän palvelut lapsiperheille ja aloittelijoille ottavat aimo harppauksen, kun rinteille tulee 75 metriä pitkä mattohissi. Uusi paljon odotettu ja toivottu mattohissi tulee Lastenmaan pulkkamäen paikalle. Pulkkamäki siirtyy suuren kodan ja parkkipaikan väliselle alueelle ja se on entistä pulkkamäkeä suurempi.

Häkä haluaa olla lapsiperheiden ystävä, niinpä mattohissi on mainio lisä keskuksen tarjontaan.

Pyhälle uusi rinne ja uljas hotelli

Pyhän hotellitasanteella ei voi olla huomaamatta uutuutta. Uusi Kultakero-hotelli kerää katseet. Hotelliin tulee myös uusi vuokraamo sekä Pyhä Store. Tunturin ravintolatarjontaa monipuolistavat C.A.M.P. Kitchen & Bar sekä Hanki Baari.

Tunturin toisella puolella, eli pohjoisrinteillä, on talvella 2022–2023 laskettavana uusi seikkailullinen rinnereitti.

Uusi Kultakero on näyttävä rakennus. Viereen nousee vielä toinen samanlainen.

Rukalle kaksi uutta hissiä ja uudistettu rinnealue

Rukalla rakennetaan Vuosseli Expressin ja Family Parkin väliin lisää laskettavaa perheille ja parkkilaskijoille. Kokonaisuuteen nousee kaksi uutta hissiä (ankkuri ja sompa), Ruka Park Junior -rinne sekä taitoharjoitteluun soveltuva Mini Ruka -rinne.

Mini Rukalla seikkailevat Rosan ja Rudolfin ystävät, Ruka Park Juniorissa voivat harjoitella niin lapset kuin aikuisetkin

Vuosselissa on jatkossa entistäkin enemmän laskettavaa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje

Luitko jo nämä?

Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.
Meri-Teijo Bike Park tarjoaa korkeuserometreihin nähden ilahduttavan monipuolisen reittikattauksen.
Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Laskettelukausi 2020–2021 avataan säilölumella Rukalla, Levillä, Ounasvaaralla, Suomulla ja Laajiksessa. Kuvassa Rukan rinteet lokakuussa 2019, kun lumivarastot on juuri levitetty Saaruan rinteisiin.

Laskettelukausi voi alkaa! Lumi on jo valmiina.

Keskusuutiset
Ensimmäinen lasku on aina juhlahetki. ”Alkuun peruslaskuja ja tuntuman hakua”, kuului Levin hiihtokoulun Minna Nevalaisen suunnitelmat.

Hiihdonopettajan vinkit kauden avaukseen

Hiihtokoulu

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu