Pyhä 17.4.2024

Nyt rysähti! Talvi tuli kerralla keskuksiin

Onko talvea 2022–2023 kauniimpaa? Ainakin Levin marraskuu on parhaimmillaan näyttänyt herkulliselta, kuten tämä 23.11.2022 otettu kuva todistaa. Kuva: Essi Toikkanen Onko talvea 2022–2023 kauniimpaa? Ainakin Levin marraskuu on parhaimmillaan näyttänyt herkulliselta, kuten tämä 23.11.2022 otettu kuva todistaa. Kuva: Essi Toikkanen
Laskettelukausi 2022–2023 on käynnistynyt vauhdilla. Ensimmäiset laskut kantattiin jo lokakuussa. Joulukuun alussa auki on jo parisen kymmentä keskusta ympäri Suomea. Lue raportti keskuksista.

Joka vuosi sama juttu: talvi yllättää autoilijan. Marraskuussa 2022 talvi yllätti autoilijan lisäksi laskettelijan ja lumilautailijan. Kuun lopussa laskettiin useissa keskuksissa ympäri maata. Itsenäisyyspäivän aikoihin auki on jo parisen kymmentä keskusta.

Talvi alkaa lokakuussa. Aina.

Kaikki eivät olleet ehtineet edes vaihtaa kesämoodia pois päältä, kun laskettelukausi jo alkoi. Levi ja Ruka avasivat kauden jälleen jo lokakuun alussa.

Rukan kausi käynnistyi 7. lokakuuta 2022. Nyt maisema on jo talvinen.

Varhainen kauden avaus on mahdollista säilölumen ansiosta. Keskukset keräävät keväällä kauden päätteeksi lumet valtaviin kasoihin ja eristävät ne kesäkeleiltä.

Lue myös: Lumi on kuin viini – se kannattaa varastoida

Levi keräsi hiihtävän maailman katseet marraskuussa, kun tunturissa laskettiin maailmancup-kisat. Kisalaskijat kiittelivät lumisia rinteitä, upeita maisemia ja erinomaisia olosuhteita – sosiaalinen media täyttyikin laskijoiden ylistävillä päivityksillä.

Itä-Suomen eksotiikkaa: Ruokolahdessa laskettiin jo marraskuussa.

Ei säilölumi kuitenkaan ole Levin ja Rukan yksinoikeus. Lunta varastoidaan myös esimerkiksi Suomulla, Ounasvaaralla ja Laajiksessa. Eteläisin keskus on Ruokolahden Freeski, jonka kausi alkoi jo 20. marraskuuta. Eksotiikka oli tarjolla roppakaupalla, kun hohtavien rinteiden kontrastina oli lainehtiva Saimaa.

Laajiksen hiihtokoulusta tultiin hakemaan avajaisviikonloppuna oppia aina Brasiliasta asti.

Etelä-Suomen ihmeet

Talvi on pitkä myös Etelä-Suomessa. Ensimmäisenä laskettelukauden avasi Hyvinkään Sveitsi. Parkkilaskijat pääsivät purkamaan paineitaan jo lokakuun puolella, eli Hyvinkäällä on laskettu 24.10. lähtien! Marraskuun lopussa puolet Sveitsin rinteistä oli auki jo puolet ja loputkin on tarkoitus saada laskukuntoon heti joulukuun alussa.

Hyvinkään Sveitsi oli Etelä-Suomen nopein kauden avaaja.

Talma ja Vihti ovat perinteisesti myös nopeita. Talma käynnisti kauden harjoittelurinteen pop up -parkilla. Nyt lasketaan jo koko mäen mitalla ja parkki sekä Werneri park ovat työn alla.

Kumpi on kauniimpi: marraskuinen lumisade vai Talman uudet led-valot?

Vihdissä on ollut säpinää heti kauden avauksesta lähtien niin rinteessä kuin ladullakin. Joulukuun alussa on todennäköisesti valtaosa Vihdinkin rinteistä avoinna laskettelijolle.

Vihti Ski sunnuntaina 27.11.2022: hiihtokeskus täyttyi iloisista talvi-ihmisistä.

Joulukuun ensimmäinen viikonloppu vuosimallia 2022 voitaisiin nimetä alamäkikansan juhlaksi, sillä silloin kausi on tarkoitus avata ainakin Himoksella, Messilässä, Sappeella ja Serenassa.

Himoksen talvi alkaa lauantaina 3.12.2022 . Laskettelijoiden käytössä on avajaisviikonloppuna länsirinteillä ainakin Mökön ja Murrin rinteet. Murrin reunaan tulee myös pieni pop-up parkki. HimosLumilan alueella avautuvat ainakin Peikkorinne 1, Peikkorinne 2 ja Joonan kumpu. Kuvassa Himoksen lumetusta 23.11.2022.
Messilän avauksessa 2. joulukuuta on neljä hissiä, kaksi rinnettä, ministreet ja pikkukylä mattohisseineen. Kauden ensimmäiset Messilän kuuluisat rinneraidat kuvattuna 25.11.2022.
Talvi Sappeella starttaa lauantaina 3.12.2022 kello 10.00. Avaukseen saadaan auki varmuudella Päärinne sekä Hupsisrinne, sen myötä myös pieni mattohissi sekä Päärinteen ankkurihissi. Kuvassa lunta tehdään ja levitetään Sappeen rinteille 28.11.2022.
Serena avaa ensin parkkirinne 3a:n sekä mattohissin alueen. Uusia rinteitä pyritään avaamaan joulukuun alkupuolella lisää. Kuva Serenasta on 26.11.2022.

Lapissa nautitaan kaamoksen valosta

Pohjois-Suomessa alkaa talven kauneimmat hetket olla käsillä, kun maisema on kääriytynyt valkoiseen lumihuntuun ja kaamoksen satumaiset sinisen sävyt valaisevat maaston muodot. Vaikka aurinko esimerkiksi Suomen pohjoisimmassa hiihtokeskukssa, eli Saariselällä ei vähään aikaan paista, ei siellä pimeydestä kärsitä.

Saariselän rinteillä kausi avattiin 25.11.2022. Kaamoksen valo on maaginen.

Kauden avaus on erityinen Ylläksellä, sillä siellä on päästy nauttimaan uuden tuolihissin hulppeasta kyydistä. Uuden tuolihissin lisäksi ihastusta on herättänyt kesällä valmistunut katettu mattohissi Vekkuli, jonka suojissa pienet laskijat pääsevät mukavasti nousemaan Vekkulirinteiden päälle.

Kumpi on suosikkisi Ylläksellä: uusi tuolihissi lämmitettyine tuoleineen vai sittenkin uusi hulppea mattohissi?

Myös Levillä juhlitaan uutta tuolihissiä, sillä uuden Glacier Express -hissin avajaisia vietetään 3.12.2022. Hissin lisäksi uutta on täysin uudistettu rinnepohja sekä kirkkaat led-valot.

Sääennuste lupaa talvisia kelejä, joten laskettelukauden 2022–2023 voi hyvillä mielin julistaa avatuksi!

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Laskettelukausi 2020–2021 avataan säilölumella Rukalla, Levillä, Ounasvaaralla, Suomulla ja Laajiksessa. Kuvassa Rukan rinteet lokakuussa 2019, kun lumivarastot on juuri levitetty Saaruan rinteisiin.

Laskettelukausi voi alkaa! Lumi on jo valmiina.

Keskusuutiset
Ensimmäinen lasku on aina juhlahetki. ”Alkuun peruslaskuja ja tuntuman hakua”, kuului Levin hiihtokoulun Minna Nevalaisen suunnitelmat.

Hiihdonopettajan vinkit kauden avaukseen

Hiihtokoulu
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.

Ski.fi:n adventtikalenteri tuo jouluilon alamäkikansalle!

Laskettelu