Ylläs 27.2.2024

Pyhän uutuudet: kaksi kilometriä uutta laskettavaa ja tuliterät huoneistot

Nyt on aihetta hymyyn! Kaudelle 2022–2023 avautuu Pohjoisrinteille lisää laskettavaa. Uusi rinne kulkee kuvan oikeassa reunassa olevassa metsässä. Nyt on aihetta hymyyn! Kaudelle 2022–2023 avautuu Pohjoisrinteille lisää laskettavaa. Uusi rinne kulkee kuvan oikeassa reunassa olevassa metsässä.
Pyhän hiihtokeskus hemmottelee laskukansaa ja talvimatkailijoita kaudella 2022–2023 laajentuvalla rinne- ja palvelutarjonnalla. Tunturikeskuksessa on eletty viime vuodet muutosten aikaa.

Pyhän suosituille Pohjoisrinteille avautuu talvikaudelle 2022–2023 uusi, kahden kilometrin pituinen rinne. Se kulkee kansallispuistomaisemien äärellä suositun Pohjoisen Sinisen rinteen lähellä.

Rinteellä on leveyttä 7–10 metriä, ja sen rakennusvaiheessa on mukailtu mahdollisimman paljon luonnonmuotoja. Puolivälissä rinnettä on mahdollista pysähtyä tauolle Pohjoisrinteiden laavulle. Uusi rinne palvelee myös vapaalaskijoita, jotka pääsevät rinnettä pitkin helposti Pohjoisrinteiden vapaalaskualueille.

Uusi rinne tulee tarpeeseen, sillä tuolihissin myötä Pohjoisrinteiden suosio kasvoi.

Pohjoisrinteet saivat viime vuonna merkittävän uudistuksen, kun sinne avattiin uusi kuomullinen neljän hengen nopea tuolihissi, PohjoisExpress. Hissi palvelee Pyhän asiakkaita koko kauden.

Pyhän avaustavoite kaudelle 2022–2023 on perjantaina 18. marraskuuta. Pohjoisrinteiden avaustavoite on 2. joulukuuta, eli reilusti aikaisemmin kuin aiempina talvina.

Uudet siirtymäreitit helpottavat liikkumista

Pyhälle tulee myös useita uusia tunturialueella liikkumista helpottavia reittejä, kuten reitti Pohjoisen Punaisesta rinteestä etupuolen Siniseen rinteeseen. Sen ansiosta PohjoisExpress-hissiltä pääsee kätevästi siirtymään eturinteiden puolelle.

Pyhälle saadaan myös yksi uusi valaistu rinne, kun Perherinteiden uuden sompahissin viereinen rinne 11 (Pikku-Ukko), saa energiatehokkaat led-valot.

Hauska Pikku-Ukko on jatkossa valaistu.

Kultakero-hotelli laajentaa Pyhän majoitustarjontaa

Pyhätunturin majoituskapastiteettiin tulee merkittävä täydennys, kun Kultakero-hotellin ensimmäinen osa avautuu matkailijoille alkuvuodesta 2023. Uudet hotellihuoneet ja huoneistot sijaitsevat vain muutaman askeleen päässä rinteistä ja palveluista.

Kultakeron I-vaiheessa tunturikylään valmistuu neljä erilaista huoneistotyyppiä 4–10 hengen seurueille. Korkeasti varusteltujen huoneistojen ikkunoista avautuvat Pyhän tunturimaisemat. Osassa huoneistoista pääsee nauttimaan myös omasta ulkoporealtaasta.

Uudet huoneistot ovat valmiina majoituskäytössä viimeistään hiihtolomilla, ja ne ovat jo varattavissa Pyhän sivuilta.

Enää ei vappulaskuja pärskitä Wurstin edustalla. Kaudelle 2022–2023 ravintolan isännöinnin hoitaa Rukalta tuttu Hanki Baari.

Kultakero-hotellin yhteyteen uusi vuokraamo sekä PyhäStore

Kultakeron katutasoon avautuu laajennettu vuokraamo, jossa on kattava vapaalaskuvalikoima. Kesällä 2023 vuokraamossa saatavilla on myös vuokrapyöriä.

Kultakerosta saa kotinsa myös uusi 200-neliöinen PyhäStore, rinteessä ja tunturiluonnossa liikkuvia ihmisiä kattavasti palveleva outdoor-merkkimyymälä.

Myös Pyhän ravintolatarjonta uudistuu. Hotelli Pyhätunturin tiloihin avautuu joulukuussa remontoitu ja uusittu CAMP Kitchen&Bar -ravintola. Pohjoisrinteiden ravintolatiloihin avautuu kaudella 2022–2023 Hanki Baari, jonka tarjonta on monelle tuttu jo Pyhän sisarkeskuksesta Rukalta.

Pyhä kasvaa kestävän kehityksen ehdoilla

Kansallispuistomaisemista ja vapaalaskusta tunnettu Pyhä on kehittynyt voimakkaasti viime vuosina. PohjoisExpress-hissi oli suuri satsaus tunturin pohjoispuolen kehitykseen, ja tunturiin ympäristöön nousevat majoituspalvelut vahvistavat tunturin kehitystä monipuoliseksi ympärivuotiseksi matkailukeskukseksi.

Vaikka uutuudet palvelevat etenkin merkityissä rinteissä viihtyviä laskettelijoita sekä lapsiperheitä, pysyy vapaalasku vahvana osana Pyhän identiteettiä.

Näkyvin hankkeista, eli Kultakero-projekti, toteutetaan kolmessa osassa. Toisen vaiheen huoneistojen on tavoitteena valmistua jouluksi 2023. Kolmannessa vaiheessa perinteinen hotelli Pyhätunturi saa lisäkerroksen ja sen vanhat huoneet peruskorjataan.

Pyhä pyrkii kasvamaan kestävästi ja tunturin omaleimaista fiilistä vaalien. Keskuksen suunnitelman ytimenä on viihtyisä kävelykylä, rinteiden ja palveluiden hyvä saavutettavuus ilman autoa sekä niin kutsutut ”kuumat pedit”, jotka ovat jatkuvassa ympärivuotisessa käytössä.

Luitko jo nämä?

Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!
”Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Eriävät näkemykset selviävät puhumalla”, Riihivuoren ski patrol Kaisa Miettunen muistuttaa. Kuva: Kalle Jokinen
Ei näin! Juomatölkin maatumisaika on 80–200 vuotta. Rinteeseen heitetty juomatölkki leikkaantuu teräviksi lastuiksi tampparin jyrsimen alla.
”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Tunturin huipulta löytyvä Maisematupa tunnetaan kaudella 2021–2022 myös Partioaitan Ulkona. Perillä. -paikkana. Maisematuvan seinille on tuotu ohjeita esimerkiksi tikkupullan ja nokipannukahvin valmistukseen.

Pyhätunturi valmistautuu suureen muutokseen

Keskusuutiset
Näihin maisemiin pääsee tulevaisuudessa tuolihissillä myös Pohjoisrinteiltä.

Tulossa Pyhälle: Suomen ehkäpä odotetuin tuolihissi PohjoisExpress

Keskusuutiset

Vuoden hiihtokeskus 2017 on valittu

Kasurila