Pyhä 17.4.2024

Pyhätunturi valmistautuu suureen muutokseen

Tunturin huipulta löytyvä Maisematupa tunnetaan kaudella 2021–2022 myös Partioaitan Ulkona. Perillä. -paikkana. Maisematuvan seinille on tuotu ohjeita esimerkiksi tikkupullan ja nokipannukahvin valmistukseen. Tunturin huipulta löytyvä Maisematupa tunnetaan kaudella 2021–2022 myös Partioaitan Ulkona. Perillä. -paikkana. Maisematuvan seinille on tuotu ohjeita esimerkiksi tikkupullan ja nokipannukahvin valmistukseen.
Pyhän hiihtokeskus elää muutoksen aikaa. Jouluksi 2021 avautuu Pohjoisrinteiden uusi nopea tuolihissi – ja se muuttaa tunturin luonnetta. Tunturin pitkäaikaiset ystävät kiittelevät kehitystä.

Pyhätunturi on laskettelukauden 2021–2022 kynnyksellä yhden historiansa suurimman murroksen äärellä. Uusi Pohjoisrinteiden tuolihissi muuttaa tunturin luonnetta enemmän, kuin ensi ajatukselta arvaisikaan.

Suuria muutoshetkiä on Pyhän hiihtokeskuksen perustamisen jälkeen koettu aikaisemminkin: Hiihtokeskuksen perustaminen vuonna 1965 on luonnollisesti merkkipaalu, mutta vanha kansallispuiston rajalla kulkenut tuolihissi on painunut ehkä vielä useamman mieleen.

Pohjoisrinteiden rakentaminen kaudella 1997–1998 avasi tunturista aivan uuden puolen. Kaudelle 2010–2011 valmistunut kuomullinen kuuden hengen Polar Express -tuolihissi yhdessä Palander-rinteen ja Skiwayn kanssa oli todellinen harppaus kehityksessä.

PolarExpress nosti tunturin käytettävyyden aivan uudelle tasolle. Kuomullinen tuolihissi nostaa tunturin huipulle nopeasti ja tuulelta suojassa.

Pohjoisrinteiden uuden nopean tuolihissin lisäksi muutosta vauhdittaa majoituskapasiteetin kasvu. Monen muun Lapin keskuksen tapaan myös Pyhällä on viime vuosina rakennettu paljon. Näkyvimmän muutoksen majoitustarjontaan tekee kuitenkin vuoden 2022 lopussa avautuva hotellilaajennus.

Pohjoisrinteet avautuvat aivan uudella tavalla

Pyhätunturin ehdottomasti suurin uudistus vuosikausiin on Pohjoisrinteiden uusi kuomullinen neljän hengen nopea tuolihissi, PohjoisExpress. Mikäli projekti etenee loppuun asti aikataulussaan, pyörähtää uusi hissi käyntiin jouluna 2021. Hissi kuljettaa tunturin huipulle puolet aiempaa lyhyemmässä ajassa.

PohjoisExpress on enemmän kuin pelkkä hissi. Se houkuttelee hiihtäjiä Pohjoisrinteisiin joka säällä. Ankkurihissi, kireä pakkanen ynnä pureva tuuli ovat olleet vähemmän houkutteleva yhdistelmä.

Pitkät ja leppoisasti viettävät Pohjoisrinteet sopivat mainiosti rinnekruisailuun. Rinteiden vierustoilta löytyy helposti saavutettavia metsäoffareita.

Pohjoisrinteet ovat hauskat pitkät mäet rinnekruisailuun, niitä on mukava laskea lasten kanssa ja ne sopivat mainiosti vaikka uuden välineen opetteluun. Uuden hissin ansiosta jokainen löytää itselleen taitotasoonsa sopivan rinteen kelillä kuin kelillä, ja laskettelijat jakautuvat entistä tasaisemmin eri puolille tunturia.

Uusi tuolihissi laajentaa ilman autoa matkaavien majoitusvaihtoehtoja, kun hissillä pääsee käymään kaupassa joko suksilla tai jalkaisin. Onkin odotettavissa, että uuden hissin myötä kehittyy myös Pohjoisrinteiden puolen majoitus- ja palveluvalikoima.

Pyhätunturi majoittaa entistä monipuolisemmin

Pyhätunturi on ollut kautta aikain intiimi jopa hieman ruususen unta elänyt hiihtokeskus. Sillä on kuitenkin ollut vakiintunut paikka laskijoiden sydämissä. Vaikka keskus on vuosien saatossa kehittynyt, on ”Pyhän henki” ollut aistittavissa.

Nyt tunturissa rakennetaan paljon ja vauhdilla. Viime vuosina hotellin läheisyyteen on noussut komeita Pyhälinna-huoneistoja. Rakenteilla on vielä Skiway-sillan viereen viimeiselle vapaalle Pyhälinna-alueen tontille kaksi paritaloa. Näiden on tarkoitus valmistua kevättalvelle 2022.

Keskeisin rakennustyömaa on vanhan Kultakero-hotellin edustalla. Hotellilaajennusta on odotettu pitkään, sen verran pahasti on vuonna 1966 avattu vanha sympaattinen tunturihotelli jäänyt ajastaan jälkeen.

Hotellin laajennus tehdään kolmessa vaiheessa. Nykyisen parkkipaikan tilalle kohoaa kaksi puurunkoista rakennusta, jotka kätkevät sisäänsä hotellihuoneiden lisäksi huoneistoja, välinemyymälän, vuokraamon ja muita palveluita. Laajennuksen kolmannessa vaiheessa vanhan hotellin päälle rakennetaan uusi puinen kerros.

Pyhän uudet majoitusvaihtoehdot vahvistavat tunturin kehitystä. Kansallispuiston ansiosta kesä on ollut aina alueelle tärkeä, ja uutuudet vahvistavat kehitystä ympärivuotiseksi keskukseksi.

Uudet tasokkaat majoitukset ovat varmasti tervetulleita Pyhälle. Majoituskapasiteetin kasvu tuskin kuormittaa niin paljon keskusta, palveluita tai luontoa, että Pyhän henki häiriintyisi.

Rakennusvaiheessa häiriöitä luonnollisesti ilmenee. Esimerkiksi parkkipaikkoja on laajennustyömaan takia hotellitasanteella käytössä hyvin rajoitetusti. Paikat on tarkoitettu etenkin hotellin asiakkaille. Tämän takia toisaalla tunturissa on lisätty pysäköintipaikkoja. Näitä löytyy esimerkiksi Pohjoisrinteillä ja Perherinteiden läheisyydessä. Autonsa voi jättää myös Luontokeskus Naavan ja alavuokraamon väliselle pysäköintialueelle.

Parannuksia rinteisiin ja palveluihin

Suurten muutosten lisäksi Pyhätunturi on saanut kaudelle 2020–2021 nipun pienempiä laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia uudistuksia. Perheseikkailualueen rinne numero 11 tunnetaan jatkossa nimellä Pikku-Ukko. Huttuhissin ala-asemalta katsottuna vasemmalla olevaa rinnettä on levennetty ja maa-aineksesta on tehty maapohjia hyppyrilinjalle. Näin Pikku-Ukko täydentää mainiosti alueen suosittua parkkia.

Näkyvä ja esteettinen uudistus on uudet hissiportit. Ne on toteutettu yhdessä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon kanssa. Hissiporteilla on havaittavissa selkeää sukunäköä Kultakeron huipulla olevan Huttu-Ukon taidereitin kanssa.

Hiihtokeskukseen on pystytetty myös kolme uutta hissilippuautomaattia. Ne löytyvät PohjoisExpressin ja Perherinteen ala-asemilta sekä hotellitasanteelta. Automaateista lippujen ostaminen on nopeaa ja helppoa, tosin moni ostaa hissiliput vielä helpommin etukäteen verkkokaupasta.

Kaudella 2021–2022 Pyhällä lasketaan entistä enemmän iltamäkeä: joulukuun ensimmäisestä perjantaista aina hiihtolomien loppuun. Iltamäen aukioloaikaa on pidennetty iltayhdeksään asti.

Tunturi hengittää vapaalaskua myös jatkossa

Pohjoisrinteen uusi tuolihissi avaa lähioffarit aivan uudella tavalla. Pohjoisrinteiden vierustoilla on helposti saavutettavia leppoisia metsälaskuja, jotka jatkossa lasketaan lumisateen jälkeen puhki entistäkin nopeammin.

Pyhällä on pitkät perinteet vapaalaskuun ja lumiturvallisuuden kehittämiseen. Pyhätunturi on siitä harvinainen hiihtokeskus Suomessa, että siellä ski patrol partioi myös merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Keskus on myös ensimmäisten joukossa tehnyt lumivyöryennusteita laskijoille.

Pyhällä ski patrol partioi myös merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Kuvassa laskeva Ville Väkeväinen on yksi uuden Lumiturvallisuuskeskuksen osaajista.

Lumiturvallisuuskoulutus on ennen ollut osa Pyhän hiihtokoulun toimintaa, mutta kaudesta 2021–2022 lumiturvallisuuskurssit ja tunturialueen lumivyöryennuste on Pyhän Lumiturvallisuuskeskuksen käsialaa. Sen taustalla ovat hiihtokoulusta tutut osaajat. Lumiturvallisuuskeskus järjestää tunturissa Finlav-lumiturvallisuuskoulutuksia ja tekee tunturialueen vyöryennusteet.

Tunturin huipun tuntumassa sijaitseva vanha hissivalvomo on jatkossa vapaalaskutupa. Sieltä löytyy vapaalaskutietoa ja -kartta sekä Piepsin lumivyörypiipparien toimivuuden tarkistuslaite.

Pyhätunturi pysyy omaleimaisena

1930-luvun tunturihiihdosta alkunsa saanut Pyhän matkailun kehitys on muutamista harppauksista huolimatta historian saatossa ollut maltillista. Sellaiseksi nykyisetkin uudistukset voitaneen laskea, vaikka mittavia ne ovatkin.

Uuden Pohjoisrinteiden tuolihissin myötä laskettelijat jakautuvat rinnealueelle entistä tasaisemmin, mikä helpottaa ruuhkapaikkoja. Uudet majoituspalvelut vahvistavat tunturin kehitystä monipuoliseksi ympärivuotiseksi matkailukeskukseksi.

Kansallispuistossa aukeaa aivan oma maailmansa.

Kansallispuistolla on valtava merkitys Pyhän fiilikselle. Se avaa vilkkaan hiihtokeskuksen välittömään läheisyyteen luonnon oman rauhallisen seikkailupuiston, jossa jokainen voi kulkea oman toiveensa mukaan – hiljaisesti polkuja tallaten tai innokkaasti viettäviä laskuja ja pehmeää puuterilunta etsien.

Vaikka Pyhätunturi kasvaa ja kehittyy, ei Pyhän henki ole muuttamassa muualle.

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Näihin maisemiin pääsee tulevaisuudessa tuolihissillä myös Pohjoisrinteiltä.

Tulossa Pyhälle: Suomen ehkäpä odotetuin tuolihissi PohjoisExpress

Keskusuutiset

Antti Autti kuvasi vapaalaskuelokuvan Pyhällä

Lumilautailu

Näin aloitat vapaalaskun – vinkkejä nuorille laskijoille

Laskettelu