Mielakka 17.3.2023

Rene Rinnekangas: ”Ihan huikeaa laskea Rukalla lokakuussa!”

Perjantaina 7.10.2022 on vaikea olla hymyilemättä. Laskukausi 2022–2023 Rukalla on alkanut. Perjantaina 7.10.2022 on vaikea olla hymyilemättä. Laskukausi 2022–2023 Rukalla on alkanut.
Laskukansa on innoissaan lokakuussa, kun talvi alkaa yhtä aikaa Rukalla ja Levillä. Mukana kauden avauksessa on lumilautamaajoukkueen ehkäpä kirkkain tähti, Rene Rinnekangas.

Suomen talvi alkaa lokakuussa. Tämä ei ole mikään uutinen, sillä ainakin laskukansa on jo oppinut Rukan ja Levin avaavan kauden ennätysaikaisin säilölumen turvin. Vaikka uutiskynnystä lokakuinen talvi ei enää ylitä, on kauden avauksessa aina tietty uutuudenviehätys – ja ensilaskut ruskan vielä hehkuessa on vuosi toisensa jälkeen unohtumaton elämys.

Rukalla kautta avaamassa oli perjantaina 7.10.2022 innokkaiden laskettelijoiden ja lautailijoiden joukossa myös Suomen lumilautamaajoukkue. Todennäköisesti pisimmän reissun Rukalle oli tehnyt Rene Rinnekangas, sillä hän saapui Rukalle vasta kauden avausta edeltävänä iltana. Takana oli pitkä lento Uudesta-Seelannista.

Ruka avasi kauden kahdella rinteellä ja parkilla. ”Parkki avausviikonloppuna on ihan huikea juttu”, Rene Rinnekangas iloitsee.

Kausi käyntiin toisella puolella maapalloa

Laskukausi 2022–2023 starttasi Rukalla lempeässä syyssäässä. Rene hehkui intoa Vuosselin ala-asemalla kilvan ruskan sävyttämien lehtien kanssa. Rukan kauden käynnistyttyä perjantaina Renellä oli jo paljon laskupäiviä takana.

”Lähdin elokuun lopussa laskemaan Uuteen-Seelantiin perusparkkia. Sain haettua tuntumaa ja vanhoja temppuja takaisin.”

Aivan suunnitelmien mukaan ei reissu mennyt, sillä parkkilaskemisen sijaan matkan teemaksi tulikin vapaalasku ja kuvaushommat.

”Oli yksi hienoimmista kauden avauksista ikinä, kaiken kaikkiaan antoisa reissu!”, Rene muistelee innoissaan.

Matka Uuteen-Seelantiin oli hieno, mutta innoissaan Rene on myös Rukalla:

”Aivan mahtavaa päästä tähän aikaan vuodesta kotona laskemaan! Aika harvassa paikassa tämä on mahdollista ja siitä hatun nosto. Ja vielä kun täällä saadaan parkkiakin avajaisviikonloppuna auki, on reilejä ja alaboxi, niin ihan huikea juttu”, Rene kiittelee Rukan panosta.

Rene on tuttu kasvo Rukalla kauden avauksessa. Syksyinen aika tunturissa ei ole pelkkää tiukkaa treenaamista. Laskemisen rinnalla on tärkeää nähdä porukkaa, tavata vanhoja laskukavereita.

Laskeminen on pääasia, mutta Renen mielestä kauden avauksessa Rukalla on tärkeää nähdä myös kavereita.

Kauden kohokohtina kutsukisat ja oma videoprojekti

Kausi 2022–2023 eroaa edellisestä kilpailukaudesta merkittävästi. Olympialaiset ja siihen kuuluvat karsintakilpailut ovat takana, joten kisoja tulee luonnollisesti maajoukkueen terävimpään kärkeen kuuluvalle Renelle totuttua vähemmän. Talvella pitäisi olla aikaa myös sydäntä lähellä olevalle projektille.

”Kisoja kauden aikana tulee käytyä, mutta lisäksi on kuvaushommia. Käynnissä on jo keväällä aloitettu videokuvausprojekti. Siihen tulee panostettua tämän talven aikana.”

Kyseessä on Renen oma projekti yhteistyökumppaneiden kanssa. Luvassa on puolisen tuntia pitkä video, jossa Rene on pääosassa, mutta mukana on paljon kavereita.

”Katulumilautailua ympäri Suomea sen mukaan, minne lunta tulee. Nyt on kuvattu kotikulmillani pikkukylillä, joten talvella on tarkoitus vetää pohjoisemmassa. Vapaalaskua on tarkoitus käydä kuvaamassa etenkin Japanissa ja Yhdysvalloissa. Kauden lopussa kuvataan vielä Riksgränsenillä.”

Pelkkää vapaalaskua ja kuvaamista ei talvi kuitenkaan ole. Kilpailuilla on myös kaudella 2022–2023 suuri rooli. Nyt tosin päätavoitteena on kutsukilpailut ja maailmanmestaruuskilpailut.

X-Games ja Dew Tour, sekä MM-kisat – ja tietysti kova panostus videopätkään. Siinä tulevan kauden kohokohdat.”

Ei pelkkää parkkia. ”Rinnelasku tuo paljon uutta omaan laskemiseen”, Rene muistuttaa ja näyttää itse esimerkkiä

Taidot kehittyvät rinnelaskulla

Ennen kilpailuja ja kuvauspäivä pitää kuitenkin huippujenkin hakea tuntumaa ja treenata. Tämän takia Rene on Rukalle reissannut. Tuttu leiripaikka saa kiitosta monipuolisuudestaan:

”Ruka on monipuolinen paikka harjoitella, kun parkin ja paipin lisäksi löytyy hyvin rinteitä. Landing bagiakin on tullut käytettyä. Siihen on hyvä testata uusia juttuja.”

Ehkä yllättäen ilmavista ja näyttävistä tempuista tunnettu Rene korostaa rinnelaskun merkitystä. Hän kannustaa kaikkia laskemaan paljon.

”Koen perusrinnelaskun olevan yksi tärkeimmistä jutuista kehittymisessä. Ensin pitää opetella laudan käyttö ja perusasiat, että voi tehdä isoja temppuja.”

Rene tunnustaa harjoittelevansa edelleen paljon rinnelaskua, sillä siinä oppii hyvin kantin käyttämistä ja laudan käyttäytymistä omissa jaloissa.

”Moni nuori ei ehkä kiinnitä tähän huomiota, vaan menee vain parkkiin tekemään temppuja. Välillä on hyvä avata laajemmin näkökulmaa, sillä se tuo paljon uutta omaan laskemiseen”, Rene kannustaa – ja suuntaa rinteeseen.

Luitko jo nämä?

Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Laskettelukausi 2020–2021 avataan säilölumella Rukalla, Levillä, Ounasvaaralla, Suomulla ja Laajiksessa. Kuvassa Rukan rinteet lokakuussa 2019, kun lumivarastot on juuri levitetty Saaruan rinteisiin.

Laskettelukausi voi alkaa! Lumi on jo valmiina.

Keskusuutiset
Tanja Poutiainen-Rinne ja kauden avauslasku Levillä 8.10.2021.

Tanja Poutiainen-Rinne kauden avauksessa: ”Tätä on odotettu!”

Keskusuutiset
Joona Kangas kotiparkissaan Levillä kauden avauksessa 2.10.2020.

Nyt alkoi talvi! Joona Kangas näyttää, kuinka laskukausi käynnistetään

Keskusuutiset