Ylläs 12.4.2024

Riihivuori on herätetty henkiin – niin teknisesti kuin toiminnallisesti

Myllerrysten jälkeen Riihivuoresta kuuluu iloisia uutisia: Pohjoisrinteillä on uusi hissi, keskuksessa on uusi rinnekone, parkki on entistä parempi ja seuralaskijoiden toiveita on kuultu. Myllerrysten jälkeen Riihivuoresta kuuluu iloisia uutisia: Pohjoisrinteillä on uusi hissi, keskuksessa on uusi rinnekone, parkki on entistä parempi ja seuralaskijoiden toiveita on kuultu.
Riihivuoren viime vuodet ovat olleet lievästi ilmaistuna vaihtelevat ja värikkäät. Omistajat ovat vaihtuneet ja keskus oli jo luisumassa totaaliseen kurimukseen. Nyt Riihivuori on herätetty henkiin ja usko tulevaan on vahva.

Riihivuori on perinteitä uhkuva keskus Muuramessa. Rinnekeskuksessa on myllertänyt viime vuodet. Yrittäjät ovat vaihtuneet, konkurssi koetteli, irtaimisto huutokaupattiin ja hissejäkin ennätettiin purkaa.

Luisu haluttiin katkaista, ja loppukesästä 20221 Riihivuoren ruoriin tarttui tuttu henkilö, Janne Andersin. Hän oli Riihivuoressa toimitusjohtajana 2013–2016 ennen viimeisimpien myllerrysten alkamista.

Yrittäjän lähtökohdat eivät olleet helpoimmasta päästä. Pohjoisrinteen hissi oli purettu ja muutoinkin keskuksen teknisten laitteiden kunto oli kehno. Viime kausi meni hyvin, joskin pitkälti pakotettuja korjauksia tehden. Vaikka toiminta oli osin ”tulipalojen sammuttelua”, sai Janne joukkoineen myös paljon positiivista palautetta.

”Heti alussa meillä oli paljon aikataulupainetta sekä teknisiä haasteita. Siitä huolimatta saimme älyttömän paljon positiivista palautetta. Nyt kaudella 2022–2023 pystymme keskittymään asiakkaille konkreettisempien palveluiden kehittämiseen.”

Riihivuoren uuden tulemisen takana olevat Kalle Jokinen ja Janne Andersin viihtyvät myös itse mäessä.

Uusi hissi ja lukemattomasti pienempiä uudistuksia

Viime talven lumien sulamisen myötä Riihivuoressa alkoi kesätyöt, joissa keskuksen tekniikkaa laitettiin paremmalle tolalle. Kehityskohteiden lista on hengästyttävän pitkä.

”Tärkein investointi on Pohjoisrinteiden uusi hissi. Se on käytetyistä osista rakennettu uuden veroinen ankkurihissi, jonka kapasiteetti on yli 1 000 laskijaa tunnissa. Hissin ympärillä olevat neljä rinnettä on raivattu takaisin laskukuntoon viiden käyttämättömän vuoden jälkeen. Pohjoispuolelle on rakennettu myös uusi pumppaamo koko keskuksen lumetusta varmistamaan ja tehostamaan. Uuden pumppaamon kapasiteettia hyödyntää myös muutama uusi lumitykki”, Janne listaa kesän urakkaa.

Syksyllä 2022 vedettiin Pohjoisrinteen uuden hissin kaapelia.

Kun investointien alkuun päästiin, niin annettiin mennä vaan.

”Hankimme toisen rinnekoneen, kun viime talvena olimme yhden koneen varassa. Vuokraamon kapasiteetti on tuplattu, ja nyt kaikki varusteet ovat uusia tai korkeintaan vuoden vanhoja. Vuokraamosta löytyy myös PUSU:n ja Salomonin testisetit. Vuokraamista helpottaa uusi Rentle-vuokraamo-ohjelmisto. Sieltä saa varattua myös jonkun kolmesta lumetetusta rataharjoittelupaikasta.”

Uutuuksien lisäksi myös vanhaa on kunnostettu.

”Hissit on huollettu perusteellisesti, kaikki ovat nyt hyvässä teknisessä kunnossa. Kaikkiaan nyt tehdyt investoinnit ovat noin puolen miljoonan euron suuruiset.”

Urakointi kannatti. Ensimmäiset rinteet saatiin auki vain kuuden päivän lumetuksen jälkeen ja Riihivuoren kausi 2022–2023 alkoi jo marraskuun puolella.

Palvelutasoa on parennettu

Masters-laskijana Janne on pitänyt huolta, että kepin kiertäjille riittää tannerta. Parkkilaskijoitakaan ei ole unohdettu.

”Pohjoispuolelle on rakennettu uusi ajanottokoppi, josta näkyy koko rata-alue. Sen yhteydessä on valmentajille terassi, josta näkyy rinne numero 7 alusta loppuun. Se on hieno paikka treenata ja kisata. Rinne numero kaksi on jatkossa kokonaan parkkirinne, jossa on uutta reiliä ja pressiä. Rinteen koko matkalle tulee eri tasoisia linjoja parkkilaskijoiden iloksi.”

Hiihtokoulutoiminta jatkaa hyvään totuttuun tapaan, jota täydentää seurojen tarjoama toiminta.

”Meillä alkaa JFS:n, JHS:n alppijaoston ja Riihivuoren yhteistyössä toteuttama laskukoulu. Siinä yhdistetään kumparelaskun ja alppihiihdon junioriryhmät ja aluksi opetellaan enemmänkin suksitaituruutta, kuin tiettyä lajia.”

Riihivuoren hiihtokoulun opettajat ovat pitäneet hyvää henkeä yllä vaikeinakin aikoina.

Alan hyvä henki ilahduttaa

Riihivuoresta vuonna 2016 lähdettyään Janne Andersin toimi kiertotalousalan yrityksessä puolella toimitusjohtajana. Hänen johtamansa yritys myytiin pörssiyritykselle, jossa Janne olisi voinut jatkaa johtotehtävissä. Mahdollisuus aloittaa yrittäjänä Riihivuoressa vei kuitenkin voiton.

”En sitä kauaa miettinyt. Elintaso laski, mutta elämänlaatu nousi.”

Janne kehuu koko hiihtokeskusalan yhteishenkeä.

”Teemme hyvää yhteistyötä läheisten keskusten kanssa. Esimerkkinä meidän, Himoksen, Laajiksen ja Häkärinteiden kausikorteilla saa alennusta päivälippusta toisessa keskuksessa käydessään.”

Riihivuori kehittyy myös jatkossa

Riihivuoren kehitys ei pysähdy viime kesän mittaviin investointeihin. Ensi kesänä rakennettaan jälleen uutta hissiä ja rinnepohjia muokataan. Pienempiäkin kehityskohteita piisaa.

”Pohjoisrinne saa toisen ankkurihissin joko ensi kesänä tai viimeistään sitä seuraavana. Pidemmälle tulevaisuuteen katsottuna länsipuoli on suojeltu, joten sinne päin emme voi laajentua. Pohjoisen ja idän välissä olisi mahdollisuus viritellä jonkinlainen vapaalaskurinne.”

Treeniryhmien lisäksi Riihivuoren rinteet ovat tärkeät monelle paikalliselle niin arki-iltoina kuin viikonloppupäivinä.

Riihivuoressa on kesäteatteri, jota pyörittää Teatteri Eurooppa Neljä, jonka kanssa Muuramen kunta on tehnyt sopimuksen. Muuta ympärivuotisuuteen tähtäävää toimintaa on suunnitteilla.

”Suunnittelemme kesätoimintaa avoimin mielin. Sijaintimme Päijänteen rannassa mahdollistaisi monenlaista toimintaa ja visioita on paljon, mutta katsotaan realistisesti. Meillä on huipulla mahdollisuus maisemahotellin rakentamiseen, ja alueen mökkirakentaminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Eiköhän 30 vuoden kuluttua alue näytä erilaiselta.”

Riihivuori avattiin perjantaina 25.11.2022. Oliko yrittäjällä heti perjantaina monot jalassa ja sukset alla?

”Perjantaina ei vielä ollut, mutta lauantaina heti aamusta. Eniten odotan sitä, että saamme avattua Pohjoisrinteen uuden hissin. Pohjoisrinteiden laskemista odottaa moni muukin alppiharrastaja. Oma tavoitteeni on osallistua täällä maaliskuussa järjestettäviin Masters-kisoihin, joten kyllä minut täällä suksilla nähdään. Minulla alkaa 53. talvi suksilla, lajin aloitin 6-vuotiaana Oloksella. Siitä lähtien elämän on ollut alamäessä, tavalla tai toisella.”

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Keskusuutiset
Arki-ilta on monen mielestä parasta laskuaikaa, kun rinteessä on yleensä hyvin tilaa. Pari tuntia mäessä tekee kropalle ja mielelle ihmeitä!

Kommentti: Arki-illat ovat laskettelijan parasta aikaa

Hiihtokoulu
Suksiseppä Jani Ahvenainen valmistaa ystävineen suomalaisia laskettelusuksia. Pusu, eli Puuppolan Suksi, on kaunis sivakka.

Pusu eli Puuppolan Suksi – suksisepän tarina

Laskettelu