Vihti Ski 1.12.2023

Rukan uusi Maston alue täydentää kokonaisuuden

Maston alueen uusi kahdeksan hengen tuolihissi nostaa laskijat mäen päälle alle kahdessa minuuttissa. Maston alueen uusi kahdeksan hengen tuolihissi nostaa laskijat mäen päälle alle kahdessa minuuttissa.
Rukan alkavan kauden suurimmat uudistukset kohdentuvat Maston alueelle. Uudistuksista näkyvin on nopea kuomullinen kahdeksan hengen Masto Express -tuolihissi.

Uusi Maston alue on Rukan uusi ylpeydenaihe. Loppuvuodesta 2023 valmistuva Masto Express on Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen tuolihissi. Hulppean hissin lisäksi Maston alueelle tulee neljä rinnettä ja yli 50 modernia automaattisesti toimivaa energiatehokasta lumitykkiä.

Tuolihissien edelläkävijä

Rukalla on aikanaan ollut myös maamme ensimmäiset neljän ja kuuden hengen tuolihissit. Knoppitietona Rukan sisarkeskuksella, Pyhällä, oli aikanaan yksi Euroopan moderneimmista hisseistä – kesällä 1965 avattu kaksoistuolihissi.

Maston uusin hissi nostaa laskijat ylös vauhdilla matka-ajan ollessa alle kaksi minuuttia. Hissin kokonaiskapasiteetti on 4 000 laskijaa tunnissa, joten pitkiä jonoja ei pitäisi syntyä kiireisimpinäkään hetkinä.

Maston alueen hissi- ja rinnetyöt ovat edenneet suunnitellussa aikataulussa. Hissin virallista tarkastusta suunnitellaan lähiviikoille ja uudistetulla Maston alueella lumi-iloitellaan joulukuun alussa.

Kesällä 2023 Rukalla urakoitiin, joten uusi alue valmistuu aikataulussa.

Maston alue täydentää kokonaisuuden

Maston neljä uutta rinnettä tarjoavat leppoisaa laskettavaa. Maston alue on suunniteltu erityisesti helpoista ja mukavista reiteistä pitäville laskijoille.

Uudet rinteet valaistaan portaattomasti säädettävillä ja energiatehokkailla LED-valoilla.

”Valojen portaattoman säädön avulla voidaan taata kuhunkin olosuhteeseen optimaalinen valaistus”, Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen kertoo.

Uudet rinteet parantavat yhteyksiä Vuosselin ja Kelon rinnealueille.

Maston alue on jatkoa kesällä 2022 rakennetuille Vuosselin ja Bistron kahdelle uudelle rinteelle ja hissille. Nämä ovat erityisesti tarkoitettu lapsille, perheille ja aloittelijoille.

Maston alueen uusi lumetusjärjestelmä kasvattaa Rukan lumen valmistamisen kapasiteettia merkittävästi. Jotta Maston automaattitykit saavat riittävästi vettä, on Pessarin rantaan rakennettu uusi pumppausasema. Tämä nostaa Rukan lumetusveden pumppauskapasiteettia 50 %.

Maston alue on tunnettu tykkypuistaan. Sinne valmistuu elämyksellinen Tykkylaakson seikkailurinne.

Elämyksellistä laskemista

Maston alue ei ole pelkkää modernia teknologiaa. Tykkylaakson alueelle valmistuu elämyksellinen seikkailurinne. Paikka on tunnettu tykkylumisista puistaan ja upeasta luonnostaan.

Tykkylaakson elämysrinteessä kohtaavat metsäsaarekkeista kurkistelevat tykkymonsterit, luonnon muovaamat rinteiden muodot, revontulivalot ja muut seikkailulliset elementit.

”Ensimmäinen kausi on aina eräänlainen testikausi, joten nyt kerätään palautetta ja oppia tähän asti tehtyjen puitteiden toimivuudesta. Tarvittaessa sitten tehdään hienosäätöjä,” paikallisjohtaja Parviainen tuumailee.

Rukalla kehitys on jatkuva olotila

Loppusuoralla olevan Maston alueen kehitystyö käynnistyi parisen vuotta sitten. Maston aluetta viimeisteltäessä pilkottaa suunnittelupöydällä jo tulevat uudistukset.

”Seuraavat suuremmat investointisuunnitelmat ovat pitkällä. Toivottavasti pääsemme kertomaan niistä ensi kesänä”, Rukakeskuksen toimitusjohtaja Antti Kärävä paljastaa – ja herättää samalla monen Rukan ystävän uteliaisuuden.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Maston alueen projekti on osa ”Ruka – Maailman paras perheille ja ympäristölle” -hanketta. Rukan kehittäminen perustuu 2003 luotuun Ecosignin Masterplaniin, jota myös tämä hanke toteuttaa. Hankkeessa toteuttiin Suomen ensimmäinen 8-hengen Express-tuolihissi, uusia elämyksellisiä rinnealueita erityisesti kansainväliset asiakkaat huomioiden, sekä lisättiin Rukan lumetuskapasiteettia noin 50 % ympäristöystävällisellä tekniikalla. MastoExpress-hissi tulee olemaan Suomen tehokkain hissi 4 000 hiihtäjän tuntikapasiteetillaan. Hanke lisää Rukan hissikapasiteettia 15 prosentilla ja rinnemäärää 10 prosentilla. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Luitko jo nämä?

Laskettelukausi alkoi tänä vuonna aikaisin. Keskuksissa on hyödynnetty alkutalven hyvät pakkaset ja lunta on tehty vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon. Iso-Syötteellä (kuva) lumisista rinteistä on nautittu marraskuusta lähtien. Tämä kuva on otettu 27.11.2023.
Ski.fi:n joulukalenteri arpoo joka adventti laskettelijoita ja lautailijoita ilahduttavia paketteja.
Levin rinteelle 6.1 tehtiin vuonna 2021 automaattilumetus ja LED-valaistus. Koillisrinteiden kehitys huipentuu kaudelle 2024–2025 valmistuvaan Levi Six -tuolihissiin.
Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä.
Mitä vauhdikkaammin lasket, sitä nopeammin laskettelumono menettää ominaisuutensa. Oikein vanha mono voi yksinkertaisesti hajota alta.
Levillä ja Rukalla avattiin laskukausi 6.10.2023. Syyslomalaiset pääsivät nauttimaan lumisalteista ja nyt pohjoisessa on jo mukavan talviset olosuhteet.
Äänemäki on kaupungin vilkkain nuorisopaikka perjantai-iltaisin. Talvella 2023–2024 tekemistä on entistä enemmän, kun keskus avaa uuden hissin ja rinteen.
Vaikka Ounasvaara on etenkin rovaniemeläisten lähikeskus, tarjoaa se myös monelle ulkomaalaiselle turistille Lapin eksotiikkaa.
Levin kausi starttasi aurinkoisena viikonloppuna 6.–7. lokakuuta 2023.
Sallassa on talvelle 2023–2024 kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa tehty lasketteijoille jälleen uudistuksia ja perusparannuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.

Rukalle Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen tuolihissi

Keskusuutiset
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.

Nyt rakennetaan! Tässä on hiihtokeskusten miljoonainvestoinnit

Keskusuutiset
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.

Ruka on Vuoden Bike Park 2023

Bike park -uutiset