Talma 2.2.2023

Ruokolahden Freeski tarjoaa erikoisuudet Saimaalla: säilölumi ja rinneäiti

Ruokolahden Freeski on paikalliskeskus etelä-karjalaisella luonteella: tavoitteena kaikille hyvä mieli. Kuva: Lauri Aapro Ruokolahden Freeski on paikalliskeskus etelä-karjalaisella luonteella: tavoitteena kaikille hyvä mieli. Kuva: Lauri Aapro
Tietäjät tietää, sanotaan. Tietäjiksi voidaan laskea myös paikalliset. Harva heidän lisäkseen tietää, että Suomen kaakkoisnurkassa avataan rinteet säilölumella. Ruokolahti Freeski on tietäjien keskus.

Ruokolahden Freeski ei viihdy otsikoissa. Harvemmin se myös esiintyy laskettelijoiden ja lautailijoiden puheissa. Silti sillä on vankka kannattajajoukko paikallisten laskijoiden keskuudessa. Kaakkois-Suomessa tehdään pitkäjänteistä ja vakuuttavaa työtä.

Saimaan rannalta kohoava Ruokolahden Freeski varmistaa kauden 2021–2022 varhaisen aloituksen säilölumella. Kaksi valtavaa lumetuskasaa levitettään laskijoiden iloksi marraskuun taituttua loppuliukuun. Laskettelukausi on tarkoitus aloittaa marraskuun kolmantena viikonloppuna ja se jatkuu pitkälle huhtikuun puolelle.

Ruokolahden Freeski on viime vuosina kehittänyt lumetusjärjestelmää. Jatkossa kautta pidennetään myös säilölumella. Kuva Aaro Nuoramo

Säilölumella entistä pidempi kausi

Ruokolahden Freeskin väki ei ole ensimmäistä kertaa tekemisissä säilölumen kanssa. He ovat olleet yli 10 vuotta mukana Imatran ensilumenladun lumien tekemisessä ja levittämisessä. Keskuksen toimitusjohtaja Tuomas Toiviainen kertoo, että säilölumelle on käyttöä myös rinteissä:

”Olemme Saimaan rannalla, joka lämmöllään siirtää lumetuksen alkamista, vaikka pieniä pakkasia olisikin. Tähän aikaan vuodesta lumettaminen on välillä semmoista väkisin tekemistä. Säilölumella saamme varmistettua myös rannan läheiset alueiden lumet.”

Lsäksi Etelä-Karjalassa on jo viiden vuoden ajan panostettu moderniin lumetusjärjestelmään.

”Olemme saaneet päätökseen pidemmän ajan investointiprojektimme, ja meillä on nyt kiinteä lumetusjärjestelmä koko rinnealueella. Säilölumella ja uudella lumetusjärjestelmällä haemme vauhtia kauden avaamiseen ja varmistamme pitkän laskukauden.

Saimaan rannalla pidetään paikat kunnossa. Ruokolahden Freeski on tunnettu myös parkistaan. Kuva: Aaro Nuoramo

Ruokolahden Freeski tuo laskettelijoille uutta kivaa

Lumivarmuuden kasvattamisen ei todellakaan ole Ruokolahden Freeskin ainoa uutuus talvikaudelle 2021–2022.

”Meille tulee vielä tälle kaudelle uusi mattohissi”, Tuomas valottaa uudistuslistaa.

Rinteissä on urakoitu kesällä oikein kunnolla, kun kaivinkoneet ovat siirtäneet snow parkin maita parempiin muotoihin talven hyppyreitä ajatellen. Parkin kunnostamista sekä myös säilölumen työstämistä varten hankittiin viime talvena vinssillä varustettu rinnekone.

”Pehmeä säilölumi levitään aika jyrkkään rinteeseen. Tavallinen rinnekone pyörittää pehmeää lunta, mutta vinssikoneella saamme lumen pidettyä paremmin paikallaan. Vinssikoneesta on myös iloa ja hyötyä jyrkkien alastulojen kunnostuksessa.”

Suuri osa Ruokolahden Freeskin asiakkaita on paikallisia lapsia ja nuoria. Kuva: Lauri Aapro

Lisää harrastajia maltillisella hinnoittelulla

Ruokolahden Freeski haluaa pitää hissilippujen ja vuokraamovälineiden hinnoittelun maltillisena. Tuomas Toiviaisen mukaan toimintaa ohjaa halu palvella pienellä paikkakunnalla laajaa asiakaskuntaa.

”Olemme pyörittäneet keskusta vuodesta 2006. Maltillisen kulurakenteen ja tehokkaan toimintamallin ansiosta voimme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden harrastaa lajia maltillisella panostuksella.”

Keskuksen suurin asiakaskunta on lapsia ja nuoria. Heitä varten rinteessä nähdään myös rinneäiti.

”Lähtökohtamme on, että meille on kiva tulla. Lähikeskuksena asiakkaistamme suurin osa on nuoria ja lapsia, eli teemme myös eräänlaista nuorisotyötä. Meillä on rinneäiti paikalla neuvomassa, ohjaamassa ja reagoimassa akuutteihin tilanteisiin.”

Ruokolahden Freeski on toiminut 15 vuotta, joten asiakaskuntaan on tullut jo seuraavan sukupolven edustajia. Ennen nykyistä nimeä keskus vietti muutaman vuoden hiljaiseloa. Sitä ennen keskus toimi Leijonarinteiden nimellä.

Vanhan nimen muistelu tuo pienen hymyn Tuomaksen kasvoille.

”Ruokolahdessa seikkaili leijona, kun olin pieni. En muista ajasta mitään, mutta aina välillä joku vanhempi siitä muistuttaa. Nyt leijonalla alkaa olla jonkinlainen nostalgia- ja huumoriarvo.”

Etelä-Karjalainen ohjenuora: pieni paikkakunta, suuri asiakaskunta. Kuva: Lauri Aapro

Ruokolahden Freeski on kesällä Saimaa Bike Park

Ruokolahden Freeski on kesäisin Saimaa Bikepark. Saimaan rannalla on hissipyöräilty kolme kesää hyvällä eteläkarjaisella meiningillä.

”Kesä sujui mukavan nousujohteisesti. Kausi meillä painottuu loma-aikaan, eli keskikesälle. Kuumassa kesässä Saimaan vilvoittavat tuulet ja uintimahdollisuus tulivat tarpeeseen! Meillä on vakiintunut ydinjengi ja kehitys on ollut tasaisen varmaa. Tarjolla on 15 vuokrapyörää, joilla on ollut hyvä käyttöaste.”

Uusia reittejä, pyöriä sekä palveluita, näitä kaikkia viilataan Saima Bikeparkin kesään 2022.

”Bike park -ohjausta lisätään. Teemme jatkossa enemmän leppoisia aloittelijoille sopivia reittejä, sillä meidän perusreitit ovat aika teknisiä.”

Eli jyrkille ja juurakkoisille eteläkarjalaisille rinteille tulee leppoisia reittejä. Vähän kuin muutoinkin Etelä-Karjalan meininki: ei aina helpoimman kautta, mutta lopussa kaikilla on hyvä mieli.

Ruokolahden Freeski, eli kesäiseltä nimeltään Saimaa Bike Park, on aivan Saimaan rannalla. Pyöräilypäivän kruunaa pulahdus järveen.

Luitko jo nämä?

Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.
Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki neuvoo aloittamaan laskettelupäivä nolon helposta rinteestä: ”kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.”

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

Ski.fi-kortti on laskettelijan paras etukortti: sillä saat kaksi päivä- tai iltalippua yhden hinnalla. Uuden Ski.fi Perhekortin voit jakaa samassa taloudessa asuvien perheenjäsenien kanssa.

Ski.fi Perhekortti – laskettelevan perheen paras etukortti!

Keskusuutiset
Uudet lasketteluvaatteet ja -välineet ovat entistä kevyempiä, mukavampia ja suorituskykyisempiä. Tuloksena on entistä hauskempia mäkipäiviä.

Talven välinetrendit 2021–2022: mukavuus ja keveys

Välineet
Ensimmäinen lasku on aina juhlahetki. ”Alkuun peruslaskuja ja tuntuman hakua”, kuului Levin hiihtokoulun Minna Nevalaisen suunnitelmat.

Hiihdonopettajan vinkit kauden avaukseen

Hiihtokoulu