Ylläs 12.4.2024

Testasimme mitä kaikkea ehtii päivän aikana tunturissa tehdä

Saman päivän aikana ladulle, polkujuoksemaan, pyöräilemään, avantoon ja rinteeseen. Syksyinen tunturi on ulkoilmaihmisen aarreaitta. Saman päivän aikana ladulle, polkujuoksemaan, pyöräilemään, avantoon ja rinteeseen. Syksyinen tunturi on ulkoilmaihmisen aarreaitta.
Laskettelukausi alkoi 8. lokakuuta yhtä aikaa Levillä ja Rukalla. Rinteet ovat tietysti laskettelijoille se ykkösjuttu, mutta tunturissa on paljon muutakin tekemistä. Päätimme kokeilla, miten monen lajin sovittaminen yhteen päivään sopii.

Levi ja Ruka mainostavat syksyn olevan monipuolisuudellaan kiehtova vuodenaika. Yhden päivän aikana tunturissa voi laskettelun ja lautailun lisäksi esimerkiksi pyöräillä ja patikoida.

Päätimme testata avajaisviikonlopun lauantaina, kuinka hyvin väite syksyn erinomaisuudesta pitää paikkaansa. Tarkoitus oli selvittää, miten syksyinen ”superpäivä” onnistuu ja sovitimme päivään viisi aktiviteettia.

Unohtumattoman syyspäivän yhtälö tunturissa on helppo: vähän suunnittelua ja reipasta mieltä.

Aikainen lähtijä ladun löytää

Lauantai 8.10.2021 valkeni Levillä todella harmaana paksun sumupilven verhotessa tunturin. Lähtökohta ei siis todellakaan ollut turhan innostava.

Ensimmäiseksi aktiviteetiksi olimme valinneet ladun. Golf-kentän viereen vedetyllä 1,5 kilometriä pitkällä ladulla odotti kaksi yllätystä: ensinnäkin keli tällä puolella tunturia oli huomattavasti kylän puolta selkeämpi. Toiseksi yllätti säpinä parkkipaikalla ja ladulla. Jo puoli yhdeksältä ladulla kävi kova vilske.

Ei turhaan ollut hiihtointoiljat tulleet varhain ladulle. Luisto oli mainio ja sukset suorastaan kiitivät lumella. Meille riitti kuitenkin puolen tunnin lämmittelylenkki, sillä polkujuoksutossut jo odottivat.

Latu tarjosi luistavan lentokelin. Meille aamun hiihto oli kuitenkin vain lämmittely päivän seikkailuihin.

Tunturipolut houkuttelevat juoksemaan

Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä pieni patikkaretki tunturiin, mutta polut, happirikas ilma ja energinen seura houkutti polkujuoksuun. Valintamme oli puurajan tuntumassa tunturin kiertävä reilu yhdeksän kilometrin mittainen Jääkausireitti.

Polkujuoksu oli jo ennakkoon päivän fyysisin aktiviteetti. Reissua ei helpottanut ohut lumikerros ylhäällä tunturissa, joka laittoi varomaan askelia rakkakivikossa. Vaikka sumu yhä esti maisemien ihailun, oli ilma yllättävän sopiva juoksuun – lenkki ei vienyt, vaan antoi lisää energiaa. Into oli kova seuraavaan lajiin.

Polkuja tunturissa riittää. Jos ei intoa, kiinnostusta tai energiaa riitä juoksemiseen, voi reittiverkostosta nauttia myös rauhallisesti patikoiden.

Sähköpyörällä pääsee pitkälle

Zero Pointin vuokraamosta kävimme hakemassa sähköavusteiset maastopyörät, ja suuntasimme Immeljärven toisella puolella kohoavalle Kätkätunturille.

Sähköpyörä on tunturissa mainio kulkupeli. Vauhdin saa pidettyä riemukkaana ylämäissäkin, joten lyhyessä ajassa saa kivasti taitettua matkaa. Epäilijöille tiedoksi: kyllä sähköpyörälläkin sykkeet saa nousemaan – vauhti ja vinhasti vaihtuva maasto pitää siitä huolen.

Kätkän ympärillä kulkevat maastopyöräpolut ovat pääosin helppoa poljettavaa. Se sopi meille tällä kertaa mainiosti, sillä tarkoitus oli rehkimisen sijaan nauttia.

Sähköpyörällä ehtii tehdä kivan mittaisen lenkin ja vauhdin saa pidettyä ylämäissäkin.

Kylmä vesi virkistää

Kolmen sykettä nostavan ja hikoilua tarjoavan lajin jälkeen oli aika virkistäytyä. Usein avantoon pulahdetaan vasta päivän päätteeksi saunasta, mutta me päätimme kastautua Immeljärvessä ennen lounasta.

Kätkänrannan Saunabaarin edustalle on valmistunut uusi hieno avantouintipaikka. Vaikka järvi ei vielä jäässä ollut, niin vesi oli riittävän raikasta! Lenkkien jälkeen kylmä vesi tuntui tekevän ihmeitä. Oli lounaan aika.

Hikilenkkien jälkeen ajatus kylmästä järvivedestä kauhistutti. Pulahduksen jälkeinen olotila kuitenkin palkitsee.

Ilta kuuluu laskemiselle

Ruokailun kanssa ei tarvinnut kiirehtiä, sillä hiihtohissit pyörivät avajaisviikonloppuna seitsemään saakka.

Lämpöisen kelin myötä rinne oli myöhään iltapäivällä jo melko pehmeä ja ylhäältä osittain kumpareinen – pääsimme siis nauttimaan lähes keväisen tuntuisesta loskasurffauksesta.

Rinteiden kovin meininki oli ymmärrettävästi parkissa, joten mäessä saattoi kurvailla varsin vapautuneesti. Aamupäivän aktiviteetit olivat taittaneet kovimmat menohalut, joten nyt saatoimme rauhassa nautiskella käännöksistä ja hyvästä seurasta.

Hissit pyörivät seitsemään, joten mäessä ehtii kunnolla kurvailla.

Päivän opetus: syksy on aktiiviaikaa

Testimme osoitti, että syksyiseen päivään voi tunturissa helposti ahtaa viisi aktiviteettia. Tämä tosin vaatii hyvää etukäteissuunnittelua ja peruskuntoa. Päivä opetti ainakin kolme asiaa:

1. Kaikkea ei tarvitse tehdä yhden päivän aikana, vaikka se mahdollista onkin. Yllytyshulluille ja energiapommeille kokeilua voi varauksetta suositella. Edessä on takuulla hauska päivä!

2. Päivän aikana pärjää yllättävän vähillä varusteilla. Samat vaatteet toimivat pienillä muutoksilla ladulla sekä juoksu- ja pyöräpoluilla. Reppuun kannattaa juoman lisäksi pakata lämmittävä kerros, kuten fleecepusero tai kevytuntuvatakki. Varusteet piti vaihtaa oikeastaan vain uintia ja laskettelua varten.

3. Sää ei ole este tekemiselle. Päivä oli sumuinen ja välillä taivaalta tihkusi vettä. Keli ei kuitenkaan haitannut mitään valitsemistamme aktiviteeteista. Kunnon vaatetus ja reipas asenne taklaa keljultakin tuntuvan kelin. Tunturi on harmaanakin hauska!

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Syksyinen tunturi on täynnä tekemistä. Aamulla voit vaikka lähteä pyöräilemään tai vaeltamaan ja vielä illalla ehdit mäkeen laskettelemaan.

Näin yhdistät laskettelu- ja retkeilyloman syksyllä

Kesäaktiviteetit
Talven 2018–2019 ensilaskut laskettiin Rukalla hienossa kelissä. Viikonloppuna lumisade kuorrutti maiseman ja aurinkokin kävi tervehtimässä laskijoita.

Ensilaskut ei ensilunta vaadi

Keskusuutiset
Ympäristölle pienetkin teot ovat tärkeitä.

8 helppoa vinkkiä ympäristöystävälliseen hiihtopäivään

Laskettelu