Ylläs 12.4.2024

Tuore rinnesääennuste lupaa loistavaa kevättä koko maahan

Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024. Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Rinnesään ennustaminen on helppoa: lunta on paljon ja sitä riittää laskettelijoiden ja lumilautailijoiden iloksi pitkälle kevääseen. Edessä on kauden hienoimmat kelit!

Pitkän aikavälin ennuste: Vaikka maaliskuu on menty harmaassa kelissä kylmän ja lauhan sään rajamailla, on koko maassa erittäin paksu lumipeite rinteissä. Erinomaiset laskettelu- ja lumilautailuolosuhteet jatkuvat monin paikoin jopa vapun yli.

Odotettavissa koko kevätkauden ajan: kevätsää asettaa laskettelijoiden poskilihakset hymyasentoon. Rinne-elämän tuoma hyvä olo säteilee pitkälle alkukesän arkeen.

Lumetusjärjestelmillä valmistettu lumi kestää sään ja kulutuksen

Maaliskuu on jo pitkällä ja innokkaimmat laskijat tietävät, että hiihtokeskuksissa laskukelit ovat nyt parhaimmillaan. Erinomaisesta lumitilanteesta voidaan kiittää varhain kylmänä alkanutta talvea, lumetusjärjestelmiä sekä entistä useammissa keskuksissa myös säilölunta.

Ski.fi-sivustoa julkaisevan Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors kertoo, että lumen hyödyntäminen hiihtokeskuksissa on tarkkaa työtä.

”Lumen määrää rinteissä seurataan monessa keskuksessa satelliittiteknologian avulla. Rinteet on sulan maan aikana laserkeilattu ja siitä saatua tietoa verrataan nyt lumiseen pintaan. Rinnekoneen kuljettaja näkee sentilleen ajantasaisen lumitilanteen kussakin kohdassa.”

Laserkeilausteknologia vähentää tarvittavan lumen määrää, kun tiedetään tarkasti, kuinka paljon kussakin kohdassa kulloisellakin hetkellä lunta on.

Rinteiden lumitilanne on erinomainen. Kuva Kasurilasta 17.3.2024.

Lumetusteknologia on kehittynyt huimasti. Myös tykkilumeksi kutsuttu lumetusjärjestelmillä valmistettu lumi kestää säänvaihteluita merkittävästi luonnon lunta paremmin.

”Taivaalta leijaileva lumihiutale on kaunis. Se on myös höttöinen, sillä luonnonlumessa on paljon ilmaa. Siksi se on arka lämpötilan vaihteluille sekä sateelle. Tykitetty lumi on rakeinen, se muistuttaa enemmän merisuolakidettä kuin hiutaletta. Tykkilumi pakkaantuu tiiviiksi kerrokseksi ja se kestää merkittävästi paremmin kulutusta, sadetta ja lämpötilaeroja kuin luonnonlumi.”

Lumen säilöntä ja kierrätys on yleistynyt

Tämän talven lumilla avataan seuraava talvi, sillä lumen säilöntä ja kierrätys on hiihtokeskuksissa arkipäivää. Ensimmäiset keskukset avaavat uuden laskettelukauden kierrätetyllä lumella jo lokakuussa.

Talven pakkasjaksojen aikana lunta tehdään varastoon. Keväällä varastolumet kootaan valtaviksi kasoiksi, jotka peitellään erikoisvalmisteisilla peitteillä tai perinteisemmällä sahanpurulla.

”Sanonta menneen talven lumista on saanut ihan uuden merkityksen, seuraava laskettelukausi avataan edellisen talven lumilla. Lumen säilöntä ja kierrätys mahdollistavat pitkän kauden. Lumen säilöntä on viime vuosina yleistynyt ja lumivarastoja on koko maassa eteläisintä Suomea myöten.”

Onko houkuttelevampaa maisemaa, kuin tampparin jäljet kevätauringossa hohtavassa rinteessä? Iso-Syöte 19.3.2024.

Lumitilannetiedot havaintoasemilta maanantaina 18.3.2024 kello 15

Maaliskuun lauhat jaksot tai vesisateet eivät ole päässeet tekemään tuhojaan rinteille. Hiihtokeskuksissa on vankka lumipatja, joka mahdollistaa laskuolosuhteet pitkälle keväälle. Soittokierros ympäri Suomea vahvistaa lumiolosuhteet:

Vihti Ski, Vihti, Taitajarinne, 110 senttiä, pinnalla 10 senttiä tuoretta luonnonlunta. Rinnekausi jatkuu vielä pääsiäisen jälkeen.

Talma, Sipoo, Perherinne, 105 senttiä, pinnassa kuusi senttiä loskaa, jonka alla vankkaa tykkilunta. Laskukausi jatkuu huhtikuun toiseen viikonloppuun saakka.

Sveitsi, Hyvinkää, Isomäki, 83 senttiä, tiukkaa tykkilunta, pinnassa pehmeää tuoretta lunta viisi senttiä. Kausi jatkuu pitkälle huhtikuuhun.

Messilä, Hollola, Päärinne, 156 senttiä tiiviisti tamppaantunutta lunta, jonka päälle on kiinnittynyt 15 senttiä tuoreempaa lunta. Rinnekausi jatkuu huhtikuun alkupäiville.

Sappee, Pälkäne, Urjanrinne 156 senttiä, napakka tykkilumi pienellä luonnonlumikuorrutuksella. Rinnekausi jatkuu 14.4. asti.

Himos, Jämsä, Pussilan baana, 102 senttiä, tiivistä tykkilunta, pinnalla pakkaslunta ja kauniita tampparin raitoja. Laskukausi jatkuu vappupäivään.

Tahko Mountain, Nilsiä, Turistirinne 147 cm, pinnalla rinnekoneella tiiviiksi ajettua pakkaslunta. Rinnekausi jatkuu ainakin huhtikuun puoleenväliin saakka.

Ruka, Kuusamo, Vuosseli, 80 senttiä tampparin murskaamaa tykkilunta. Seassa mukavasti luonnonlunta. Rinnekausi jatkuu 5.5. saakka.

Levi, Kittilä, Koillisrinne, 103 cm, tiukasti pakattua luonnonlunta, pinnalla viisi senttiä uutta lunta. Säilölumirinteissä lunta useita metrejä. Rinnekausi jatkuu 5.5. saakka.

Ylläs, Kolari, Superrinne, 153 senttiä, tiiviisti pakkautunutta tykki- ja luonnonlumen sekoitusta. Rinnekausi jatkuu vappuun.

Havaintoasemakeskuksien lisäksi Suomessa on kymmeniä lumisia hiihtokeskuksia ympäri maata. Lähimmän keskuksen ja ajantasaiset rinnetiedot löydät Ski.fi-sivuilta.

Ski.fi-sivujen lisäksi ajantasaiset rinnetiedot kertoo Ylen teksti-tv sekä Iltalehden paras sää -sovellus.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kausi ei pääty viimeisen loskasurffauspäivään, vaan välinehuollolle kannattaa jättää hieman aikaa ja energiaa.

Laskuvälineiden keväthuolto – lue nopeat ja toimivat vinkit

Välineet
Lunta! Aurinkoa! Kavereita! Eväitä! Kevät on kaikkea tätä.

Täydellisen kevätpäivän resepti

Laskettelu
Tunturi ei hiljene kauden päättymiseen, sillä on aika säilöä talven lumet. Kuva: Anssi Lakela

Lumi on kuin viini – se kannattaa varastoida

Keskusuutiset