Keskusuutiset 0
Mielakka 27.7.2021

Vuokatin lautatunneli muuttuu koko perheen lumimaailmaksi

Vuokatin lumilautatunneli muuttuu koko perheen MAX Snow World -lumimaailmaksi kesällä 2019. Vuokatin lumilautatunneli muuttuu koko perheen MAX Snow World -lumimaailmaksi kesällä 2019.
Jo parikymmentä vuotta lumilautailijoita ja freestyle-laskijoita ympäri vuoden Vuokatissa palvellut lumilautatunneli uudistuu kokonaan. Tunneliin rakennetaan ainutlaatuinen koko perheen lumimaailma. Alamäen ystäville laskettavaa riittää myös jatkossa.

Vuokatissa hiihdetään ja lasketaan jokaisena vuodenaikana. Vuosituhannen vaihteessa avatut hiihtoputki ja lumilautatunneli olivat aikansa innovaatioita. Kesällä 2019 lumilautatunneli kokee muodonmuutoksen, kun siitä rakennetaan ympärivuotinen koko perheen lumimaailma. Myös nimi muuttuu, jatkossa vanha ”paippiputki” tuntee nimen MAX Snow World.

Vuokatissa voi jatkossa nauttia lumen ja alamäen riemuista entistä kokonaisvaltaisemmin kaikkina vuodenaikoina. Kuva: Schneesternin havainnekuva
Vuokatissa voi jatkossa nauttia lumen ja alamäen riemuista entistä kokonaisvaltaisemmin kaikkina vuodenaikoina. Kuva: Schneesternin havainnekuva

Tekemistä kaikille laskijoita unohtamatta

”Lumilautatunnelin muutoksella haluamme tavoittaa entistä enemmän Vuokatin kohderyhmää. Samalla saamme tarjottua monipuolisesti palveluita myös kansainvälisille markkinoille. MAX Snow World tuo lumen ilot ja elämykset myös kesäkaudelle”, kertoo Vuokatin hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Lauri Suutarinen muutoksen lähtökodista.

”Tubingia paipissa on laskettu jo vuosia, mutta nyt tubingia varten tehdään ylhäältä alas asti kulkeva hauska ja vauhdikas reitti. Tunnelin alaosaan rakennetaan eräänlainen lumileikkipuisto, joka sisältää useita aktiviteetteja, kuten kiipeilyä, liukumäkiä, lumipallon heittoa ja vaikka mitä muuta,” Lauri Suutarinen avaa suunnitelmia.

Tunnelissa säilytetään kuitenkin myös laskettelu- ja lautailumahdollisuus kesäaikana. Lautailijoille ja freestyle-laskijoille rakennetaan oma snow park -alue, minne tulee reilejä, pressejä ja pieniä hyppyreitä.

Lisäksi tarkoitus on aktivoida myös hiihtokoulu ympärivuotiseksi. Tunneliin on siis tulossa oma alue laskettelu- ja lautaopetukseen. Tämän uskotaan kiinnostavan etenkin ulkomaalaisia vieraita, onhan vastaavasta hyviä kokemuksia Vuokatin hiihtoputkessa.

MAX Snow World soveltuu myös laskettelun ja lautailun opetukseen.
MAX Snow World soveltuu myös laskettelun ja lautailun opetukseen.

Toiminta muuttuu vuodenaikojen mukaan

Uusi lumimaailma muuttuu vuodenaikojen mukaan. Kesällä tarjonta on monipuolista, mutta talvella sisälaskettelusta ei hirveästi iloa ole – Vuokatin rinteet tarjoavat talvella sen verran hienot ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

Talvella tunnelin rinne muutetaankin kokonaan tubing-käyttöön ja tarjolla on useampia tubing-ratoja.

”Varsinaisen lumimaailman rakennelmat tehdään lumesta, joten aktiviteetit ovat helposti ja joustavasti muokattavissa. Lumen lisäksi tunneli sisustetaan kiinteillä rakenteilla näyttävämmiksi. Tulossa on esimerkiksi puuverhoilua ja puisia siltoja. Jatkossa fiilistä voidaan muokata myös erilaisilla valoelementeillä”, Lauri Suutarinen kertoo.

Kattikeskuksen uusi MAX Snow World -lumimaailma on tarkoitus avata heinäkuun puolivälin jälkeen. Virallisia avajaisia pidetään elo–syyskuussa. Vuokatin länsirinteiden ala-asemalla sijaitsevassa tunnelirakennuksessa – eli Kattikeskuksessa – palvelee jatkossakin Hesburger, vuokraamo, sport shop ja alueen matkailuinfo. Kesällä aktiviteettitarjontaa täydentää rinteiden mäkiautorata sekä muutama alamäkipyöräilyreitti.

Talvella tubing valtaa MAX Snow World -lumimaailman.
Talvella tubing valtaa MAX Snow World -lumimaailman.

Taustalla huipputekijät

Vuokatin, Tahkon ja Kasurilan hiihtokeskuksia pyörittävä SkiOne.fi (Huippupaikat Oy) aloitti laskettelukaudella 2018–2019 yhteistyön saksalaisen Schneestern-yhtiön kanssa. Schneestern on niittänyt mainetta erityisesti snow park-, big air- ja slopestyle-toteutuksillaan. Yrityksen käsialaa ovat esimerkiksi Oslon X-Gamesin suorituspaikat, Audi Nines sekä Pyeongchangin olympialaisten big air ja slopestyle.

”Schneestern tekee lumesta taidetta käsityönä ja suurilla rinnekoneilla. He suunnittelevat, toteuttavat ja viimeistelevät projektit hyvinkin tarkkaan”, Lauri Suutarinen kertoo yhteistyökumppanin toimintatavoista.

Schneestern ja Ski One tiivistävät yhteistyötä. Vuokatin slope style on ensimmäinen työnäyte. Kuva: Antti Harju
Schneestern ja Ski One tiivistävät yhteistyötä. Vuokatin slope style on ensimmäinen työnäyte. Kuva: Antti Harju

Viime talvena Schneestern uudisti Vuokatin mittavan parkin. Työ jatkuu talvelle 2019–2020: alaosasta on poistettu puustoa, joten slope style -rinne tulee suoraa linjaa ylhäältä alas lähes kilometrin mittaisena. Samalla kun rinnettä saadaan levennettyä, niin ala-osaan tehdään aloittelijoille ja parkista kiinnostuneille laskijoille oma helppojen suorituspaikkojen snow park.

Yhteistyö Schneesternin kanssa ei rajoitu Vuokattiin, vaan jatkossa sitä laajennetaan myös muihin SkiOne.fi-keskuksiin, eli Tahkolle ja Kasurilaan.

”Tuomme jatkossa entistä enemmän elämyksiä rinteisiin”, Lauri Suutarinen lupaa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi -uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Hollantilainen Rick Koekoek on vaihtanut kilpauran ja eksoottiset kuvauskohteet Rukan maisemiin.
Kitka – Ruka Mountain Bike Weekend tuo tunturiin kisoja ja tapahtumia. Sekä tietysti asianmukaiset loppubileet!
Monen vuokraamon yhteydestä löytyy myös huoltopalvelut ja ainakin pieni shop. Kuvassa Sappeen vuokraamo.
Ounasvaara bike park avattiin uudistettuna kesäkuun lopussa 2021. Pyöräilykausi jatkuu aina elokuun loppuun asti.
Merkkipäivää viettää: Levi Bike Park 15 vuotta. Juhlan kunniaksi kesällä 2021 tarjolla on hienoja reittejä ja monipuolisia tapahtumia.
”Pitkälle pärjää maalaisjärjellä”, videolla bike park -sääntöjä esittelevä Riku Mertala muistuttaa. ”Ennen kaikkea katsokaa minne ajatte tai pysähdytte!”
Ylläs bike parkin huipulta on upeat maisemat. Laskettavaa gondolin yläasemalta on parhaimmillaan lähes neljä kilometriä.
Tälle paikalle, eli Gondolin ja Westin väliselle siirtymälle, nousee juhannuksen kunniaksi Levin kesäparkki.
Uusi Bikeparkfinland.fi-sivusto kertoo kaiken alamäki- ja hissipyöräilystä sekä Suomen bike parkeista.
”Tällä iällä ei lähdetä enää tekemään ihmeitä, vaan lähinnä hakemaan arjesta poistumista – ja siihen tämä on yksi parhaista keinoista", Petra Karasti kuvailee suhdettaan alamäkipyöräilyyn.

Lue lisää

Matti Lehikoinen on Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen FMBIA-kouluttaja ja toinen koulutusohjelman rakentajista. Lisäksi hän ohjaa kesäisin leirejä mm. Sappeen bikeparkissa.

Alamäkipyöräily on helpompaa kuin kuvittelit – Matti Lehikoinen kertoo vinkit alkuun

Ajovinkit

Huvipuisto vai hiihtokeskus – kumpi tarjoaa enemmän hupia?

Kesäaktiviteetit