Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Lapin kaamos on kauniisti taittuvaa valoa – ja upeaa aikaa lasketella

Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä. Valkoinen maa ja lukemattomat sinisen sekä pinkin sävyt tekevät kaamoksesta maagista lasketteluaikaa. Telemark-käännös on ikuistettu vuoden ensimmäisenä päivänä.
Onko kaamos täyttä pimeyttä? Miten ihminen voi selvitä täysjärkisenä, jos aurinko ei nouse ollenkaan? Hiihdonopettaja jännitti ensimmäistä talveaan pohjoisessa, mutta turhaan. Yllättävää ei ollutkaan pimeys, vaan valon määrä.

Ensimmäinen kausi Lapissa jännitti. Miten kestän kylmyyden ja ennen kaikkea, miten kestän pimeyden.

Kaamos, aurinko, joka ei nousekaan, kuulosti hurjalta. Mutta kävi niin kuin elämässä usein käy. Jännitin vääriä asioita.

En kärsinyt pimeydestä, vaan hämmästelin valon määrää.

Kuinka pimeä kaamos on?

Päivät eivät olleet ollenkaan pimeitä!

Kaamos oli hämärän hyssyä, kauniisti taittuvaa, epäsuoraa valoa. Eihän aurinko mihinkään hävinnyt. Se vain jäi taivaanrannan alapuolelle ja loisti sieltä lempeää, epäsuoraa valoa. Valkoinen maa ja tykkylumen peittämät puut kertasivat valon määrän.

Kaamos on kuin pitkä sininen hetki. Laskettelurinteiden valot mahdollistavat pitkät ja tunnelmalliset mäkipäivät. Kuvan sininen hetki on tallennettu 29. joulukuuta.

Tietenkin päivät olivat lyhyitä. Vaikka hiihdonopettajan aamu on myöhäinen ja päivät loppuvat välillä jo neljältä, niin aamu- ja iltatoimet sai suorittaa pimeässä. Otsalamppu oli vakiovaruste vapaa-ajalla.

Pimeys ei haitannut, koska työpäivät vierähtävät ulkoillen. Mieli sai valoa lyhyimpinäkin päivinä riittävästi. Sitä paitsi touhua ja iloisia brittioppilaita oli joulukuussa niin paljon, ettei pimeyttä ehtinyt murehtimaan.

Lue myös: Kaamos on parasta lasketteluaikaa

Hämärän hyssyä ja pinkki taivas

Ennen kuin huomasin, kaamos oli jo ohi. Kotonani Levillä varsinainen kaamos kestää vain 20 päivää.

Sen jälkeen olikin hämmentävää, miten nopeasti valo lisääntyi. Maaliskuussa tuntui samalta kuin etelässä juhannuksena.

Kaamoksen jälkeen oli lumisateita, eikä aurinkoa näkynyt. Kun taivas selkeni ja aurinko nousi ensimmäisen kerran, olin koko päivän tunturin juurella aloittelijoita opettamassa – ei sieltä nähnyt kuin auringon kajon.

Mutta sitten kun koitti se päivä, että olin tunturin päällä ja kasvoihin osuivat ensimmäiset auringonsäteet, niin se oli huikeaa. Käytännössä aurinko nousi ja laski samaan aikaan, mutta se oli kaunis hetki.

Tunturin huipulla saattaa nähdä auringon pilkistävän horistontissa, kuten tässä vuoden ensimmäisenä päivänä otetussa kuvassa.

Kaunis oli myös pinkki tammikuu. Lyhyt päivä värjäsi taivaan pinkiksi ja silmien eteen avautui sädehtivä tunturimaisema ja tykkylumiset puuhahmot.

Jos et vielä ole kokenut Lapin kaamosta ja pinkkiä tammikuuta, niin suosittelen. Lapin talvi on kokemisen arvoinen elämys.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.
Meri-Teijo Bike Park tarjoaa korkeuserometreihin nähden ilahduttavan monipuolisen reittikattauksen.
Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Parhaimmillaan kaamos tarjoaa päivällä upeita värejä ja illalla revontulia. Kuvan lautailijat pääsevät laskemaan Ylläksen upean taivaan alla. Kuvat: Eetu Leikas

Kaamos on parasta lasketteluaikaa

Keskusuutiset
Arki-ilta on monen mielestä parasta laskuaikaa, kun rinteessä on yleensä hyvin tilaa. Pari tuntia mäessä tekee kropalle ja mielelle ihmeitä!

Kommentti: Arki-illat ovat laskettelijan parasta aikaa

Hiihtokoulu
Alhaalla kylässä kylmää, jopa usvaista, mutta ylhäällä Yllästunturissa on samaan aikaan ihana laskusää. Kuva: Esko Liukas

Tunturisää – näin teet siitä laskijan kaverin

Laskettelu