Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Pusu eli Puuppolan Suksi – suksisepän tarina

Suksiseppä Jani Ahvenainen valmistaa ystävineen suomalaisia laskettelusuksia. Pusu, eli Puuppolan Suksi, on kaunis sivakka. Suksiseppä Jani Ahvenainen valmistaa ystävineen suomalaisia laskettelusuksia. Pusu, eli Puuppolan Suksi, on kaunis sivakka.
Suomessa valmistetaan tyylikkäitä ja moderneja laskettelusuksia käsityönä. Pusu on toistaiseksi pysynyt aika tuntemattomana, mutta maine kiirii – ja suksien ulkonäkö herättää huomiota. Kävimme tutustumassa Pusun tarinaan.

Pusu herättää huomiota. Hissijonossa katseesi on ehkä osunut kanssalaskijan hienoihin suksiin, joita koristaa tyylikäs puupinta. Todennäköisesti suksen kannasta löytyy laserilla poltettu Pusu-logo. Laskijalla on jaloissaan suomalaista käsityötä parhaimmillaan.

Pusu, viralliselta nimeltään Puuppolan Suksi, on pieni suomalainen laskettelusuksia intohimolla ja taidolla valmistava yritys. Puuppolasta suksitehdas (vai pitäisikö sanoa verstas) on jo useampi vuosi sitten muuttanut suurempiin tiloihin Jyväskylään. Mukaan pakattiin ammattitaito, tyylitaju, uteliaisuus ja tinkimätön laatuajattelu.

Pusuja koristaa yksilöllisen puukuvioinnin lisäksi vain laserilla poltettu logo ja mallinimi.

Suksiseppä tehtailee suomalaisia laskettelusuksia

Pusu henkilöityy Jani Ahvenaiseen. Hän on pitkän linjan laskettelija, joka viihtyy etenkin merkittyjen rinteiden ulkopuolella. Ensilaskut Jani on aurannut Ylläksellä, mutta keski-suomalaiselle Riihivuori on ollut kotirinne.

Kuten monen aktiivilaskijan, myös Janin päässä heräsi jossain vaiheessa ajatus, voisiko sukset tehdä itse. 2000-luvun vaihteen nopea väline-evoluutio vain kiihdytti ajatusta. Jani ei jättänyt ideaa ajatuksen asteelle. Jokuhan sukset aina tekee, miksi ei siis Jani.

”Näin ilmoituksen Valkeakosken kansalaisopiston suksentekemiskurssista. Sain houkuteltua kaverini Ilkka Heleniuksen mukaan ja yhden talven ajan ajettiin joka ikinen tiistai Jyväskylästä Valkeakoskelle ja takaisin.”

Kurssilla tehtiin yhdet sukset ja into suksien rakentamiseen vain kasvoi. Kansalaisopisto antoi perustan ja yhden mallin suksen tekemiseen.

”Ensimmäisten suksien myötä tuli rohkeus luoda. Ilkan kanssa alettiin sitten kehittää omaa suksiverstasta Puuppolaan. Tarkoitus oli saada todella mielenkiintoinen harrastus – joka linkittyy vahvasti toiseen harrastukseen. Yritystoiminta ei silloin edes käynyt mielessä”, Jani muistelee Pusun syntyhetkiä.

Tässä ollaan aivan suksenteon ytimessä: Jani sahaa keski-suomalaisesta haavasta suksen ydinmateriaalia.

Tunnelmallinen tila harrastaa

Ilkan isän autotalli sijaitsi Puuppolassa. Se oli kylmä tila, joka piti lämmittää aina erikseen. Laminoinnin vaatimana tasaisen lämmön tilana oli kolme metriä pitkä suksivarasto. Se oli niin pieni, että kun halusi kääntää muotteja, piti ne viedä ulos käännettäväksi.

Ensimmäinen suksipari valmistui vuonna 2009. Tekeminen ei ollut lähelläkään teollista tuotantoa, vaan lähinnä intensiivistä tiedon hankkimista.

”Ensimmäisessä suksiparissa meni kauan siksi, että Ilkka fysiikan tohtorina suhtautuu asioihin hyvin pedantisti. Hän halusi jokaisesta vaiheesta hyvin tarkkaa dataa. Suksien ohella kehitettiin koko ajan myös verstasta ja valmistustapoja”.

Suksien valmistusharrastus tuki laskuharrastusta:

”Kun oli hiihtoreissu tiedossa, niin mietittiin minkälaisia laskuja ja lunta on luvassa. Sitten kehitettiin suksi sitä reissua varten. Suunnittelun määritti mielikuva siitä, mitä reissulla halutaan laskea.”

Puuppolan autotallista Pusu on muuttanut Jyväskylään. Käytössä on riittävästi lämmintä tuotantotilaa erikseen puutöihin, laminointiin ja suksen viimeistelyyn. Samasta rakennuksesta löytyy myös Pusun toimisto.

Pusu muuttaa harrastuksen ammatiksi

Seuraava askel yritystoimintaan oli looginen. Kun suksia pyöri hiihtokeskuksissa Janin ja Ilkan lisäksi kavereiden jaloissa, alkoivat ihmiset kysellä mistä moisia suksia voisi saada.

”Jäin opintovapaalle oikeista työtä ja aloin opiskella käsityöntekijän ammattitutkintoa. Aika nopeasti sitten 2016 perustin Puuppolan Suksi Oy:n. Ilkka ei ollut silloin kuvioissa, kun hän oli Ruotsissa tekemässä tohtorihommia.”

Suksien teko yrityksen alkumetreillä oli räätälöintiä ja jokainen pari oli jollain tavalla custom-suksi. Oppia tuli koko ajan lisää:

”Kun suksessa vähänkin muuttaa mitä tahansa asiaa, menee kaikki ihan uusiksi. Esimerkiksi suksen pituuden myötä joudutaan käytännössä tekemään kaikki asiat uudestaan. Jos pituuden muuttuessa sivuleikkauksen mitat ei vaihdu, niin kääntösäde vaihtuu ja se muuttuu ihan uudeksi sukseksi. Vaikka suksessa ei ole liikkuvaa mekaniikkaa, niin se pitää saada toimimaan funktionaalisesti. Se tässä kiehtoo”, Jani avaa suksien valmistuksen maailmaa.

Laminoinnin jälkeen pitkä viimeistelyvaihe aloitetaan sahalla.

Tyylikäs ulkoasu ja tarttuva nimi

Pusu tunnetaan ulkonäöstään, jokainen suksi kun on puupintainen ilman koristeellisia grafiikoita.

”Puu on klassisen kaunis, vuodesta toiseen hieno, eikä mene pois muodista. Enkä varmasti osaisi tehdä hienompaa grafiikkaa, kuin mitä puissa kasvaa”, Jani naurahtaa.

Suksiseppä vakuuttaa, että suksen ulkoasu ei ole koskaan ihan kauheasti kiinnostanut. Paljon kiehtovampia ovat suksien ominaisuudet. Klassinen ulkoasu, jonka voi aina hioa ja lakata uudestaan, on kuitenkin osa Janin arvomaailmaa.

”Arvostan välineitä ja varusteita, joita ihmiset haluavat pitävät kunnossa – huoltaa ja laskea useita vuosia. Lisäksi haluan, että sukset tuntuvat luonnolliselta. Eivät saa olla tylsiä, vaan pitää olla joku särmä miksi niillä haluaa laskea. Luonnollisuus ja arvostettavuus, se on se mitä haluan.”

Pusun nimestä on kaksi tarinaa. Ensimmäinen kuuluu näin: Suomessa voi nimetä suksifirman vain paikan tai tekijän mukaan. Tekijöitä oli kaksi, Jani ja Ilkka, joten paikka jäi ainoaksi vaihtoehdoksi – ja lyhenteenä Puuppolan Suksi kuulostaa tosi hyvältä.

Toinen versio: Jani ja Ilkka olivat viettämässä pitkäksi venynyttä iltaa. Aamulla Janin taskusta löytyi tuopin alunen, johon Pusu oli kirjoitettu.

Molemmat ovat hyviä tarinoita. Jokainen valitkoon mieleisensä.

Pusu syntyy ystävistä ja hyvistä fiiliksistä. Verstaan edessä Jani Ahvenainen ja Jaakko Malinen (takana).

Pusu on ydintä myöten suomalainen

Suurin osa Pusun suksien ytimistä valmistetaan kotimaisesta koivusta ja haavasta.

”Keski-Suomessa on metsät täynnä hyviä suksia! En keksi mitään muuta tapaa, miten saisi ekologisemmin puutavaraa. Pusun puumateriaali tulee harvennuksista lähialueelta, ei mistään avohakkuista. Muukin käytettävä puumateriaali on FSC-sertifioitua. En haluaisi käyttää sademetsän viimeistä puuta, vaikka se olisi kuinka coolia”, Jani vakuuttaa.

Pelkällä lähituotannolla ei kuitenkaan toivottu suksi synny. Laminointiin, pohjiin ja kantteihin pitää materiaalit hakea kauempaa.

”Pienvalmistajana voin valita materiaalit vaikka kuitukerros kerrallaan, jotta löydän oikeat ominaisuudet. Jossain vaiheessa käytin hirveän innokkaasti hiilikutua, mutta nyt olen alkanut karsastaa sitä. Hiilikuidun valmistaminen syö ympäristöä ja energiaa, joten olen etsinyt muita vaihtoehtoja siihen.”

Vaihtoehto löytyi läheltä, sillä Pusu on rakentanut yhteistyökuviota jyväskyläläisen Spinnovan kanssa. Se on suomalainen pörssiyhtiö, joka kehittää kuituteknologiaa puusta ja jätevirroista. Yritykset ovat jo muutaman vuoden kehittäneet yhdessä laskettelusukseen optimaalista komposiittia. Virallisesti Spinnovan ja Pusun yhteistyösopimus julkaistiin 24.11.2021.

Pelkkä ympäristönäkökulma ei kuitenkaan Janille riitä.

”Pitää olla myös suorituskykyä, jotta uusi teknologia on oikeasti kiinnostavaa ja että sillä kannattaa korvata olemassa olevat teknologiat. Spinnovan kuiduilla sukset väsyvät entistä hitaammin. Lisäksi siinä on tosi hyvät tärinänvaimennusominaisuudet”, Jani kehuu.

Hyvää materiaalia ei tarvitse kaukaa hakea. Pinossa on lähimetsien koivua ja haapaa. Myös Spinnovan kuidut on lähituotantoa.

Suksien valmistus lujittaa ystävyyssuhteita

Vaikka Jani mielletään Puuppolan Suksen keulahahmoksi, hän korostaa, että Pusu ei ole yksilösuoritus, vaan monen ihmisen summa.

Fyysikko-Ilkan lisäksi osakkaina ovat pitkään olleet Ossi Valkonen sekä Pusun brändipoliisi Matti Kovanen.

”Minulle on iso juttu, että ollaan kimpassa tehty Pususta sitä, mitä sen nyt on. Yleensä sanotaan, että ystävien kanssa ei pitäisi ryhtyä yrittämään, mutta tässä tapauksessa ystävyydet ovat vain syventyneet.

Janilla on selkeä näkemys Pusun nykytilasta ja tulevaisuudesta:

”Pusu on suksen valmistaja, jolla on selkeä luonne ja pelimerkit siihen, että voidaan tehdä asioita määrätietoisesti. Tähän asti on kehitetty tuotetta, mutta nyt keskitytään entistä enemmän tuotantoon ja seuraaviin eteenpäin vieviin askeliin.”

Tavoitteena on kasvattaa Pusu yhä useammalle laskijalle varteenotettavaksi merkiksi. Samalla kuitenkin pitäisi säilyttää identiteetti ja luonne. Jatkuva kehitys on tulevaisuudessakin osa Puuppolan Suksen dna:ta.

”Materiaali-innovaatioita tulee koko ajan valtavalla vauhdilla. Haluan Pusun olevan ensimmäisten joukossa hyödyntämässä sovelluksia, jotka eivät kuormita niin paljon ympäristöä ja parantavat suksen suorituskykyä.”

Vaikka yrityksen toimintaa on tarkoitus kasvattaa ja kehittää, kuuluu Janin puheesta yhä laskettelulle sydämensä menettäneen filosofia:

”Toivottavasti Pusu pystyisi vaikuttamaan positiivisesti yhä useamman ihmisen laskupäivään: kun lasketaan parhaassa seurassa täydellistä lunta ja jalassa on toimivat välineet… Sitä haluan antaa ihmisille.”

Suksiseppä suuntaa vapaa-ajallaan suksille. Jani Levin metsissä opastetulla yöretkellä helmikuussa 2021.

Voita aidot Pusut!

Kaikkien Ski.fi:n uutiskirjeen tilaajien kesken arvotaan vapaavalintaiset Pusun sukset. Uudistunut Ski.fi:n uutiskirje kertoo laskettelun ja lumilautailun kiinnostavimmat uutiset laskukaudella ja puheenaiheet kaksi kertaa kuukaudessa. Emme tuputa turhuuksia, vain vankkaa asiaa alamäestä.

Uutiskirjeen tilaajana olet aina automaattisesti mukana Ski.fi:n järjestämissä arvonnoissa. Ensimmäiseksi arvomme kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken suomalaista käsityötä olevat Pusu-laskettelusukset. Sukset arvotaan 10.1.2022. Mikäli onnetar valitsee sinut, saat itse valita Pusun mallistosta mieleisen suksen! Palkinnon arvo on jopa 1 250 euroa.

Tilaa uutiskirje tästä linkistä.

Luitko jo nämä?

Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.
Meri-Teijo Bike Park tarjoaa korkeuserometreihin nähden ilahduttavan monipuolisen reittikattauksen.
Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Uudet lasketteluvaatteet ja -välineet ovat entistä kevyempiä, mukavampia ja suorituskykyisempiä. Tuloksena on entistä hauskempia mäkipäiviä.

Talven välinetrendit 2021–2022: mukavuus ja keveys

Välineet
Ski.fi-kortti on laskettelijan paras etukortti: sillä saat kaksi päivä- tai iltalippua yhden hinnalla. Uuden Ski.fi Perhekortin voit jakaa samassa taloudessa asuvien perheenjäsenien kanssa.

Ski.fi Perhekortti – laskettelevan perheen paras etukortti!

Keskusuutiset
Leikkaavat ja vauhdikkaat rinnesukset ovat mainiot välineet kotimaan rinteisiin.

Näin valitset sopivat rinnesukset

Välineet