Messilä 27.1.2023

Ski patrolin vinkit hauskaan hiihtolomaan

Hiihtolomalla nautitaan rinteistä, vauhdista, lumesta ja kavereiden seurasta. Turvallisesti. Hiihtolomalla nautitaan rinteistä, vauhdista, lumesta ja kavereiden seurasta. Turvallisesti.
Laskettelun ystävälle ja ulkoilmasta nauttivalle hiihtoloma on yksi vuoden kohokohdista. Rinteistä haaveillaan pitkään ja loman koittaessa innostus on huipussaan. Ski patrol Adju Laakso kertoo, kuinka onnistuu turvallinen ja hauska loma.

Ski patrolit ovat leppoisaa, mutta tarvittaessa jämptiä väkeä. He huolehtivat, että rinteillä turvallisuusasiat ovat kunnossa. Ski patrolit myös auttavat laskettelijoita pineissä ja suuremmissa pulmissa.

Ski patrol Adju Laakso on poikkeuksellisen pitkän linjan suksimies ja patrolien kokenutta kaartia. Tässä artikkelissa hän kertoo, millaisia asioita rinnepitoisen hiihtoloman vietossa kannattaa ottaa huomioon.

Tarkista päivän olosuhteet

Sää- ja lumiolosuhteet muuttuvat päivittäin niin rinnealueilla kuin rinteiden ulkopuolellakin. Päivän ensimmäinen lasku kannattaakin aina käyttää alueen ja siellä vallitsevien olosuhteiden tarkistamiseen.

Kiinnitä huomiota esimerkiksi tuulen suuntaan ja nopeuteen, lumen pintaan sekä siihen, onko tuuli päässyt nietostamaan lunta yllättäviin paikkoihin. Etenkin parkkilaskijoille tuuli- ja lumiolosuhteiden tarkastelu on ensiarvoisen tärkeää.

Laskupaikan kuntoa on hyvä pitää pienesti silmällä koko laskupäivän ajan, sillä sään lisäksi myös muut laskijat vaikuttavat rinteen pintaan ja sen kuntoon.

Tutustu suorituspaikkoihin aina huolellisesti etukäteen. Tarkista myös päivän keli ja etenkin vauhdit!

Varustaudu sään vaatimalla tavalla

Rinteeseen lähtöä suunnitellessa ei kannata luottaa vain vilkaisuun mökin seinässä olevaan lämpömittariin tai piipahdukseen etupihalla. Etenkin tuntureilla keli huipulla voi olla jotain aivan muuta, kuin mökin pihalla.

Etenkin kovalla pakkasella voi ylhäällä olla huomattavasti laaksoa lämpöisempää. Toisaalta alempana leudolta vaikuttava sää voi muuttua tunturissa huomattavasti tuulisemmaksi ja ankarammaksi.

Vääränlainen varustautuminen vaikuttaa merkittävästi laskunautintoon, minkä lisäksi kylmän hiipiessä kehoon myös keskittyminen herpaantuu helposti.

Laskuvarusteiden valintaa tehdessä kannattaakin kurkata verkkopalveluista. Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksella on mittausasemia useissa kohteissa, joten ennusteen lisäksi kannattaa kurkistaa tuoreet säähavainnot. Iltalehden Paras sää -sovellus kertoo Ilmatieteen laitoksen, Forecan ja norjalaisen Yr.no:n ennusteen alueelta.

Etenkin tunturissa sää voi toisinaan yllättää. Pukeudu kelin vaatimalla tavalla.

Älä roskaa

Jokainen meistä tietää, ettei roskaaminen ole järkevää. Se ei myöskään ole missään olosuhteissa hyväksyttävää tai sallittua. Onkin käsittämätöntä, miten paljon roskia, pulloja ja tölkkejä rinnealueilta kerätään laskupäivien jälkeen. Talven aikaisia roskia löytyy rinnealueilta vielä kesälläkin.

Tuulen kuljettamat pullot ja tölkit saattavat ajautua vauhdikkaasti alas rinnettä viilettävän laskijan suksen tai laudan alle. Tyhjät tölkit onkin siis syytä kuljettaa pois rinnealueelta samassa repussa, missä ne on alueelle tuonutkin. Kaiken sen, minkä jaksat kuljettaa mukanasi rinteeseen, jaksat takuulla viedä mukanasi takaisin.

Välipalapatukoiden kääreiden, käytettyjen kasvomaskien ja muiden roskien toimittaminen oikeaan osoitteeseen on tehty helpoksi, sillä hiihtokeskuksissa roska-astioiden saatavuudesta on yleensä huolehdittu hyvin.

Joissain keskuksissa rinnealueille on järjestetty sekajäteastioiden rinnalle myös kierrätysastiat, jolloin roskat kannattaa luonnollisesti mahdollisuuksien mukaan myös kierrättää.

Pidä huolta välineiden kunnosta

Rinteeseen pääsy on monelle asia, jota odotetaan kuin kuuta nousevaa. Hiihtoloman koittaessa monot, laudat ja sukset kaivetaankin esiin myös niissä perheissä, joissa laskettelua harrastetaan pääasiassa loma-aikoina.

Innostuksen huumassa välineiden huoltotoimenpiteet voi olla helppo sivuuttaa – ”vastahan ne pari vuotta sitten huollettiin, eikä laskupäiviäkään ole kertynyt sen jälkeen kuin muutama”. Kuulostaako tutulta?

Varastossa seisovat välineet eivät säily käytön vähäisyydestä huolimatta priimakunnossa, vaan vaativat huoltamista. Loman alkajaisiksi omat sukset ja lumilaudat olisikin hyvä käyttää tarkastettavana ja huollettavana asiantuntijalla.

Välinehuolto on olennainen osa rinneturvallisuutta. Asianmukaisesti huolletut laskuvälineet ovat huoltamattomia hauskemmat sekä helpommat laskea, ja takaavat omalta osaltaan turvallisen laskupäivän.

Huollettu ja voideltu suksi on hauska laskea.

Kertaa rinnesäännöt

Hiihtolomien aikaan rinteeseen innostuu lähtemään myös paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät käy laskemassa säännöllisesti. Laskijoiden väliset taitoerot ovat suuremmat kuin tavallisena arki-iltana, joten rinnesäännöt on syytä olla hallussa.

Yksi rinne-etiketin tärkeimmistä asioista on muistaa, että ylhäältä ja takaa tuleva on väistämisvelvollinen. Myös siirtymäreiteiltä päärinteeseen saapuva tai rinteiden viereisiltä metsäreiteiltä hoidetulle rinteelle siirtyvä laskija on väistämisvelvollinen muihin nähden.

Jokaisen rinteessä laskijan on hallittava rinnesäännöt niin hyvin, että ne muistuisivat mieleen tilanteessa kuin tilanteessa.

Lue myös: Hiihtokeskusten rinnesäännöt

Älä lähde yksin

Jos aikomuksenasi on laskea edes hetkittäin hoidettujen rinnealueiden ulkopuolella, ei laskemaan kannata lähteä yksin. Jo parinkymmenen metrin päähän rinteen ulkopuolelle kaatunutta henkilöä on todella vaikeaa erottaa rinteeseen ja avun saamisessa voi vahingon sattuessa mennä kauan

Alkoholi ei kuulu rinteeseen

Alkoholi ja rinne eivät kuulu yhteen. Päihtyneenä laskeminen aiheuttaa vaaratilanteita paitsi laskijalle itselleen, myös muille ympärillä oleville ihmisille.

Mikäli havaitset rinnealueella selkeästi humaltuneita laskijoita, kannattaa asiasta ilmoittaa välittömästi ski patrolille.

After ski -oluen tai muun juoman ehtii hyvin nauttia mäkipäivän jälkeenkin. Samalla voi kavereiden kanssa kerrata päivän hauskoja hetkiä.

Nautinnollista – ja turvallista – hiihtolomaa!

Luitko jo nämä?

Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.
Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki neuvoo aloittamaan laskettelupäivä nolon helposta rinteestä: ”kun haukkaat pienen palan kerrallaan, pääset nopeammin huipulle – turvallisesti.”

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

Laskettelija: huomioi edes nämä rinnesäännöt

Laskettelu
Rinnealueita ei suljeta ilman hyvää syytä. Kielto koskee jokaista laskettelijaa.

Miksi suljettu rinne on suljettu?

Laskettelu
Yhteispelillä hissimatka sujuu!

Hissietiketti haltuun

Hiihtokoulu