Levin rinnekausi alkoi ensi kerran jo 12. lokakuuta

#skilevi
Levi Antikainen Sauli YLE

Säilölumen pintakerroksen alta on paljastunut ensiluokkaista lunta, joka on hyvin levitettävää ja pitää kutinsa.

Levillä tehdään tänä syksynä historiaa, sillä ensimmäistä kertaa päästiin laskettelemaan Eturinteillä jo lokakuussa.

2-hissi aukesi perjantaina 12.10. ja hissillä pääsee nousemaan rinteen puoliväliin, ensimmäiselle poistumispaikalle. Lapsille ja perheille tuli nyt aivan uutta ohjelmaa syyslomaviikoille. Hissi on avoinna toistaiseksi päivittäin klo 10–18.

– Keskiviikkona ja torstaina tällä viikolla olemme levittäneet kesän yli Eturinteisiin varastoidut säilölumikasat. Laatu niissä on ollut oivallista, pinta oli toki kovaa ja likaista, mutta pintakerroksen alta on paljastunut ensiluokkaista lunta, joka on hyvin levitettävää ja pitää kutinsa. Säilölumen kiderakenne on vähän pyöristyneempää kuin luonnonlumen. Kidehilaan ei tartu vesi, vaan se sujahtaa ja valuu niin sanotusti yli, joten lumi ei sula alta samaa vauhtia kuin vastasatanut lumi, sanoo Levi Ski Resortin rinnepäällikkö Hannu Mäkitalo.

Stressi vähentynyt ja uutta opittu

Hannu Mäkitalo huokaisee nyt jo helpottuneena, sillä lumiasiat ovat yleensä rinnepäällikön sielunrauhaa jokseenkin aina vaivaamassa. Nyt on Levillä kuitenkin lunta varastoitu syksylle jo toisen kerran, ja vaikuttaa siltä, että lumien kesän yli säilöminen yhä laajenee. Nykyinen tekniikka on toimiva ja kustannustehokas.

– Me tykitämme varastolumen jo tammikuussa, jolloin ei ole kuumin sesonki muuten rinteissä käynnissä eikä lumetuksen takia tarvitse sulkea rinteitä. Lumetus on nopeaa, kun olosuhteet ovat siihen aikaan talvea parhaat mahdolliset. On riittävän kylmää ja lunta syntyy paljon. Samoin tammikuussa tehty lumi on rakenteeltaan parasta mahdollista, joka siten säilyy hyvin.

– Nyt on saatu kokemuksia lähes kaikista mahdollisista kesäsäistä, sillä vuosi sitten satoi todella paljon ja tänä kesänä taas oli pitkä ja kuuma hellejakso. Silti lumikasat eivät hävinneet ja tallessa on riittävä määrä kauden aloitukseen. Harteilta on poissa iso paine, kun tietää, että maailmancup ei ainakaan kaadu Levillä enää lumen puutteeseen. Lisäksi olemme voineet käyttää toistamiseen viime vuonna jo peitteinä olleet suodatinkankaat, ja osa niistä eli likaisimmat kierrätetään käyttöön seuraavissa rakennusprojekteissa, sanoo Mäkitalo.