Mielakka 17.3.2023

Kalle Järvilehto & Mikko Rehnberg – lautamaajoukkueen perinnönvaalijat

Rento fiilis ja hyvä meininki ovat Suomen lumilautamaajoukkueen tavaramerkkejä. Myös tältä osin Mikko Rehnberg (kuvassa vasemmalla) ja Kalle Järvilehto jatkavat perinnettä. Rento fiilis ja hyvä meininki ovat Suomen lumilautamaajoukkueen tavaramerkkejä. Myös tältä osin Mikko Rehnberg (kuvassa vasemmalla) ja Kalle Järvilehto jatkavat perinnettä.
Suomalaiset lumilautailijat tunnetaan kautta historian rennosta meiningistä, positiivisesta ajattelusta – ja menestyksestä. Kalle Järvilehto ja Mikko Rehnberg jatkavat sinivalkoisten hienoa perinnettä.

Sebu Kuhlberg, Heikki Sorsa, Eero Ettala, Peetu Piiroinen… Suomen lumilautamaajoukkueen mieslaskijoiden kautta aikojen nimilista on vakuuttava. Nyt on seuraavan polven aika astua esiin. Eturivissä marssivat Kalle Järvilehto ja Mikko Rehnberg.

Kalle ja Mikko lähtevät kauteen 2022–2023 uudesta asetelmasta, sillä he alkavat olla maajoukkueen konkareita. Monen nimilaskijan jätettyä kisanäyttämöt, toivotaan parivaljakolta nyt läpimurtoa ja jatkumoa suomalaisten menestysputkeen. Asetelma ei Kallea ja Mikkoa tunnu jännittävän, mutta muutoksen hekin ovat huomanneet:

”Junnuna oli erilaista olla reissussa omien idolien kanssa, nyt kisa- ja treenimatkat alkavat olla enemmän kaverireissuja!”

Mikolla on kauden alussa laskufiilikset korkealla: ”Kun kesällä jäätiköillä oli huonompi tilanne, niin tuli pidempi tauko laskemisesta. Nyt on kunnon polte laskemiseen.”

Kuin yhdestä suusta he kiittelevät maajoukkueen hyvää fiilistä.

”Joidenkin toisten maiden joukkueissa voi huomata kireää tunnelmaa, mutta meillä on kaverimeininki”, Kalle jakaa kiitosta koko porukalle.

Uutta kaverusten ensimmäisiin maajoukkuevuosiin on myös se, että nyt Suomen lumilauta- ja freeski-maajoukkueet tekevät tiivistä yhteistyötä. Myös tämä saa parivaljakolta positiivista hyväksyntää:

”Nyt on siistiä, kun ollaan tiiviisti suksiliiton kansa. Ollaan samanhenkistä porukkaa ja tekeminen on kuitenkin samaa, välineet on vaan eri!”

Kalle ja Mikko ovat lähimäkien kasvatteja

Moni suomalainen lumilautailija on ponnistanut maailmanmaineeseen lähimäestä. Esimerkiksi Markku Koski käynnisti lautailu-uransa Louekeskuksessa ja Antti Autti on hakenut oppia Ounasvaaralla. Myös tältä osin Mikko ja Kalle ovat osa jatkumoa.

Kasurila oli junnumpana kotimäkeni. Siellä laskin ensin suksilla ja laudalle siirryin kuusivuotiaana”, Mikko muistelee.

SM-kisat vuosimallia 2022 miteltiin Kasurilassa. Paluu kotirinteille oli iloinen:

”Oli ihan eri paikka, kuin aikaisemmin. On todella hienoa, että Kasurilassa on hyvä parkki ja paippi!”

Kalle aloitti laskemisen Espoon Serenassa. Lähellä sijaitseva rinne mahdollisti lukemattomat toistot:

”Naapurin kanssa mentiin aina koulusta suoraan Serenaan.”

Kalle ja Mikko olivat lokakuun alussa käynnistämässä Rukan kautta. Parasta viikonlopussa oli yhdessä tekeminen. ”Täällä on paljon kavereita ja hyvä ilmapiiri, ikinä ei ole yksin mäessä”, Kalle fiilisteli.

Seuraava askel kohti terävintä kärkeä

Kaukana on ajat, kun olympialaisissa saattoi varastaa shown laskemalla irokeesi päässä. Lumilautailu on kehittynyt nopeasti ja se asettaa aivan uudet vaatimukset urheilijoille. Pelkkä laskeminen ei todellakaan riitä.

”Kun tulin maajoukkueeseen, niin se oli lähinnä snoukkausta. Nyt toiminta on paljon ammattimaisempaa,” Kalle vakuuttaa.

Suomen maajoukkueella on entistä enemmän yhteistä tekemistä ja fysiikkavalmennusta myös lasku- ja kisakauden ulkopuolella.

”Nykyään ymmärtää, minkä takia fysiikkatreenejä tehdään. Lajikin on muuttunut ja kehittynyt, joten vaatimustaso on ihan eri”, Mikko myöntää.

Olympialaisten jälkeistä vuotta moni pitää välivuotena. Tiukkoja ja arvostettuja kilpailuja on kuitenkin myös kaudella 2022–2023.

”MM-kisa on päätavoite. Koitan saada uusia juttuja opittua ja sitä kautta pärjätä kisoissa. Tuntuu, että vielä en ole saanut sitä haluamaani laskua”, Mikko avaa suunnitelmiaan.

Kallella pari viime kautta on mennyt piloille loukkaantumisten takia. Toive kaudelle onkin selkeä:

”Yksi tavoite on, että pystyy laskemaan kokonaisen kauden ehjänä.”

Liian jäykästi ei kumpikaan kauteen kuitenkaan lähde, vaan lumilautailijoilta tuttu iloisuus ja rentous ovat vahvasti mukana:

”Eiköhän meillä molemmilla ole tavoitteena, että saa sellaiset runit kisoissa, mihin voi olla tyytyväinen.”

Laskeminen on pääasia ja rinteessä pidetään hauskaa. Kalle ja Mikko jatkavat Suomen lautamaajoukkueen positiivista perinnettä.

Luitko jo nämä?

Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Perjantaina 7.10.2022 on vaikea olla hymyilemättä. Laskukausi 2022–2023 Rukalla on alkanut.

Rene Rinnekangas: ”Ihan huikeaa laskea Rukalla lokakuussa!”

Keskusuutiset
Olympiamitalisti Markku Koski on tuttu näky Talman paipissa. Hän kannustaa etenkin junnuja kokeilemaan paippilaskua.

Paippi antaa uutta näkökulmaa laskemiseen

Hiihtokoulu
Kierrettyään vuosia lumen perässä ympäri maailmaa, on Antti Autti löytänyt kotimaan rinteet uudestaan ja uudessa valossa. ”Hienoja laskuja voi kokea myös kotimaassa.” Kuva: Jaakko Posti

Paluu kotirinteille yllätti Antti Autin iloisesti

Lumilautailu