Sappee 16.9.2023

Onnistuneen laskureissun resepti: rentoudu, sauno ja venyttele

Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään. Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
Hiihtolomalla mieli on helppo virittää tunnelmaan, mutta kehokin kaipaa huomiota. Entinen lumilautavalmentaja ja nykyinen kiropraktikko Oskari Mykkänen kertoo, mitä kroppa vaatii jaksaakseen ennen ja jälkeen hiihtolomaviikon.

Hiihtoreissu tarkoittaa monelle hauskoja, mutta myös pitkiä ja aktiivisia päiviä mäessä. Rinteessä viihtyvä kiropraktikko, entinen lumilautamaajoukkueen freestylevalmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen painottaa kehonhuollon aloittamista jo hyvissä ajoin ennen hiihtolomaa.

Noin kuukautta etukäteen aloitettu treeni palkitsee paremmalla jaksamisella mäessä ja näin ollen vähentää myös onnettomuusriskiä.

“Mikäli kunto sallii, ei lepopäivä lomalla tarvita, vaan ne voi pitää sitten jälkikäteen. Pakotettu lepopäivä keskelle odotettua laskureissua ei palvele tarkoitustaan. Kokonaisen lepopäivän sijaan voi valita puolikkaan päivän mäessä”, Ode ehdottaa.

Ode viihtyy edelleen mäessä. Siksi kiropraktikon vastaanotto löytyy kerran kuussa Pyhältä.

Valmentajasta kiropraktikoksi

Oskari on omien sanojensa mukaan vielä toistaiseksi melko tuore kiropraktiikan ammattilainen. Yli seitsemän vuotta valmentajan kengissä vaihtui Torinon Olympialaisten jälkeen vuonna 2006 pitkällä siirtymällä viisivuotisiin kiropraktiikan opintoihin Barcelonassa.

”Valmentajana ehti kokeilla montaa eri alaa, aina autonkuljettajasta opinto-ohjaajaksi ja hierojasta välinehuoltajaksi”, Ode nauraa.

”Oma vahvuuteni niin laskijana kuin valmentajana painottui kuitenkin tekniseen osaamiseen erityisesti paipissa.”

Lumilautailu tarttui Odeen jo ennen valmentajan uraa skeittauksen rinnalle 80-luvun lopulla. Laji on edelleen lähellä sydäntä, vaikka viimekertaisesta droppaamisesta paippiin onkin vierähtänyt jo tovi.

Keho lämpimäksi ennen ensimmäistä hissinousua

Riippumatta siitä onko viimeisestä mäkipäivästä kulunut päiviä vai vuosia, kannattaa aina ennen hissiportin läpäisyä lämmitellä keho valmiiksi alamäkkeen.

Ode suosittelee tähän tarkoitukseen polvien pyörittämistä kädet polvilla, jalkojen heiluttamista esimerkiksi sauvoista kiinni pitämällä, käsillä vuorotellen taivaaseen kurottamista sekä lantion ja käsien pyörittelyä.

”Ilman lämmittelyä tulee hissinousulla kylmä ja kroppa menee jumiin jo ennen ensimmäistäkään laskua”, Ode varoittaa. Samalla hän tosin myöntää, ettei itsekään saa aina aikaiseksi lämmitellä riittävästi – ja kroppa muistuttaa laiminlyönnistä päivän mittaan.

Mäkipäivän aluksi on hyvä valmistella mieli ja lämmitellä keho.

Rentoudu, sauno ja venyttele

Keho kaipaa muistamista myös mäkipäivän jälkeen.

”Pahin vaihtoehto on uppoutua loppuillaksi sohvalle. Se jumi ei lähde saunomalla”, Ode valistaa. Sen sijaan hän suosittelee kevyttä venyttelyä, saunaa sekä rentoutumista.

”Tärkeintä on venytellä pakarat ja lonkankoukistajat. Tarkoitus ei ole hakea lisää venyvyyttä, vaan ennemminkin palauttaa liikelaajuuksia. Tämä onnistuu vaikka muiden askareiden ohessa.”

Ode suosittelee myös malttia alkoholin käytön kanssa, mikäli haluaa olla täysissä voimissaan rinteessä seuraavana päivänä. Olut, väkevämmistä puhumattakaan, ei toimi palautusjuomana.

Treenaaminen auttaa jaksamaan mäessä

Treenaamisesta sekä kehonhuollosta on hyötyä kaiken tasoisille laskijoille tulevia hiihtolomia silmällä pitäen.

”Tärkeää on hyvän yleiskunnon ylläpitäminen, sekä riittävä jerkku jaloissa ja coressa.”

Ode neuvookin lisäämään omaan viikoittaiseen urheilurutiiniin noin kuukautta ennen laskureissua erityisesti askelkyykkyjä sekä core-treeniä, kuten lankutusta ja punnerruksia.

”Tavoitteena on pitää sekä suorittavat että suojaavat lihakset paremmassa kunnossa. Pakaroiden voimatreeni mahdollistaa hyvän ryhdin laskiessa, jolloin selkä ei pääse väsymään.”

”Mikäli mäessä haluaa viihtyä koko pitkän päivän, voi kestävyyskuntoa kasvattaa lenkkeilemällä kävellen, juosten tai hiihtäen. Liikeratojen kunnossa pitämiseen taas venyttelyllä on iso rooli,” Ode opastaa.

Mitä kovempi laskupäivä, sitä huolellisemmin pitää hoitaa palautuminen.

Laskija kiropraktikon vastaanotolla

Kiropraktiikan tavoite on diagnosoida, hoitaa ja ennaltaehkäistä tuki- ja liikuntaelinten sairauksia ja vaivoja korjaamalla nikamien pieniä virheasentoja tai liikehäiriöitä. Kiropraktiikka auttaa selkäkipujen lisäksi esimerkiksi niska-hartiaseudun kiputiloihin.

Mikäli ei ole erityisiä vaivoja, suosittelee Ode käyntiä kiropraktikon vastaanotolla kerran kahdessa tai kolmessa kuukaudessa. Määrät ovat hyvin henkilökohtaisia. Esimerkiksi Odella itsellään vanhat loukkaantumiset vaativat toisinaan useampaa käyntiä.

Laskija ymmärtää toista laskijaa. Mikäli haluaa Oden käsittelyyn, niin Kiroskarin vastaanotolle pääsee Lempäälän ja Helsingin lisäksi kerran kuussa myös Pyhällä.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.
Pohjois-Suomessa on panostettu isosti pyöräilytarjontaan ja ero muutaman vuoden takaiseen on huomattava. Hiihtokeskukset ovatkin nykyään monipuolisia pyöräilykeskuksia.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

21 keinoa pysyä terveenä hiihtolomalla

Yhteistyössä
Kotimaan kohteet avautuvat aivan uudella tavalla, kun niitä katsoo ulkomaalaisen näkökulmasta. Kannattaa kokeilla!

Uusi näkökulma hiihtolomaan: koe laskettelukeskus ulkomaalaisen silmin!

Keskusuutiset
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).

Laskettelu kehittää kuntoa ja kehonhallintaa

Laskettelu