Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Freeski (Slopestyle / Big Air / Half-Pipe) on Freestylehiihdon laji, jonka suorituspaikkoina toimivat erilaiset hyppyrit, lumikourut ja kaiteet. Freeski urheilijan välineisiin kuuluu twintip sukset, jokta mahdollistavat laskemisen etu- ja takaperin. Freeski tuli tunnetuksi isommalle yleisöille vuoden 2014 talviolympialaisissa, jossa slopestyle ja superpipe tekivät olympiadebyyttinsä.

Freeski-lajina on olosuhde altis, esimerkiksi vauhdinotot voivat olla jäässä tai alastulot uuden lumen peitossa, tämän takia on tärkeää hallita alppihiihdon perustaidot eri olosuhteissa. Alppihiihdon perustaitojen hallitseminen erilaisissa olosuhteissa ja ympäristöissä luo paremman pohjan itse lajissa kehittymiselle. (Suomenhiihdonopettajat ry 2014.) Freeski urheilija tekee lajisuorituksen aikana monipuolisesti erilaisia temppuja erilaisista obstaakkeleista. Lajissa temppuja voidaan tehdä vasemmalle ja oikealle yhdistäen pyöriminen ja voltit. Pyörimissuuntia on yhteensä neljä kun otetaan huomioon laskeminen etu- ja takaperin. Freeski urheilijalla on yleensä mieltymys mihin suuntaan hän tekee temppunsa, suurimmalla osalla urheilijoista tämä pyörimissuunta on vasen. Tätä pyörimissuuntaa kutsutaan luonnolliseksi (natural) ja vastakkaista suuntaa epäluonnolliseksi (unnantural), poikkeuksia tietenkin löytyy lajin parista.

Huippu-urheilu tasolla urheilijan on pakko käyttää kaikki neljää suuntaa temppujen tekemiseen, jotta mahdollisuudet voittoon olisivat suuremmat. Yleensä freeski urheilija opettelee temppuja luontaiseen suuntaansa ensin, tätä suuntaa voidaan pitää vahvempana. Kehittyessään lajin parissa urheilija ryhtyy tekemään temppuja heikompaan suuntaa tasoittaen tasoeroa suuntien välillä. Suositeltavaa olisi opetella ja tehdä temppuja molempiin suuntiin yhden harjoitussession aikana, näin tasoero suuntien välillä ei kasva liian isoksi. (Willmot & Collins 2017.)

Suomessa on mahdollisuus valmentautua freeski-lajin pariin eri urheiluseurojen kautta, jotka ovat erikoistuneet freeski-lajin pariin. Suomessa on yksi freeskiakatemia ja se sijaitsee Kuusamossa, akatemia toimii Vuokatti-Ruka urheiluakatemian alaisuudessa ja on osa Rukan alppikoulua myös. Ruka freeskiakatemia on osa Suomen virallista freeski-lajin valmennusjärjestelmää, jonka tavoitteena on mahdollistaa ammattimainen ympärivuotinen valmennus.