Levi 18.7.2024

Kilpailulisenssi on pakollinen kansalliseen ja sitä ylempään kilpailutoimintaan osallistuville 13 – 65 -vuotiaille (vuosina 1959 – 2012 syntyneet).

Kilpailulisenssin voi ostaa vakuutuksen kanssa tai ilman. Ostettaessa lisenssi ilman vakuutusta on varmistettava että urheilijalla on oma alppilajien harrastus- ja kilpailutoiminnan kattava vakuutus.

Jokaisen lisenssin tai Skipassin hankkijan tulee aluksi rekisteröityä Suomisport-palveluun. Alaikäisen lapsen lisenssi hankitaan aina huoltajan profiilin kautta (huoltaja luo itsensä Suomisportiin ja sen jälkeen lisää lapsen omaan profiiliinsa) tai seurakäyttäjän toimesta nipussa
Lue ohjeet lisenssin hankkimiseksi täältä
Suomisportiin pääset tästä.

Kaudella 2024–2025 kaikki lisenssin ja Skipassin lunastaneet saavat Suomisport-profiiliinsa merkinnän lisenssin voimassaolosta. Tämä merkintä on samalla henkilön kuluvan kauden lisenssikortti. Lisenssimerkintä aktivoituu heti maksun jälkeen. Suomisportista on olemassa mobiilisovellus, joka ladataan sovelluskaupoista. Mobiilisovellus on käytettävissä iOS- ja Android-alustoille ja mobiilisovelluksen avulla lisenssin voimassaolo on helppo todentaa reaaliajassa.

FIS-koodi on rekisteröityminen Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS-listalle eli ranking-listalle. FIS-koodin lisäksi tarvitaan aina myös kansallinen kilpailulisenssi ja alppilajien kilpailutoiminnan kattava vakuutus, vaikka osallistuisi vain FIS-kilpailuihin.

Lisenssit

Alppilajien lisenssien ja Sporttiturva vakuutusten hinnat kaudella 2024-2025

A-lisenssi, 19-vuotiaat ja vanhemmat (s. 2006 tai aikaisemmin) 69€ , Sporttiturva vakuutus 540€

B1-lisenssi, 17 – 18 -vuotiaat (s. 2007 – 2008) 66€, Sporttiturva vakuutus 520€

B2-lisenssi, 13 – 16 -vuotiaat (s. 1.1.2009 – 31.5.2012) 63€, Sporttiturva vakuutus 196€

B3-lisenssi, 12-vuotiaat ja nuoremmat (s. 1.6.2012 tai myöhemmin) 63€, Sporttiturva vakuutus 171€
(tämä vakuutus on voimassa myös kaikissa muissa urheilulajeissa).

Try Out -lisenssi (7 vrk), kaiken ikäiset, ilman vakuutusta 22€, Sporttiturva vakuutus 72 €

Vakuutuksellisena lunastettuihin lisensseihin sisältyy Pohjola Vakuutuksen Sporttiturva tai Try Out Sporttiturva vakuutus, vakuutusten tuoteselosteet tässä alla. Vakuutuksessa noudatetaan Sporttiturvan vakuutusehtoja.

Vakuutus tulee voimaan 1.6.2024, kun maksat sen kesäkuun aikana ja sinulla on aikaisemmin ollut Sporttiturva voimassa.
Muutoin, vakuutus on voimassa maksupäivästä klo 24:00 tai maksuhetkestä, mikäli suorituksesta on esittää maksutosite, josta käy ilmi tarkka maksuaika. Vakuutus päättyy 31.5.2025, poikkeuksena Try Out-vakuutus, joka on voimassa 7 vuorokautta.

Vakuutus on kilpailutoiminnassa pakollinen. Mikäli kilpailija ei lunasta vakuutusta lisenssin yhteydessä, hänellä tulee olla itse järjestetty vähintään lisenssivakuutusta vastaava vakuutusturva, joka on voimassa kilpailu- ja harjoittelutoiminnassa sekä niihin liittyvillä välittömillä matkoilla koti- ja ulkomailla.

Kilpailuihin ilmoittava seura on vastuussa siitä että jokaisella kilpailuihin tulijalla on vakuutus, joten urheilijan kannattaa toimittaa seuraan tieto omasta vakuutuksestaan.

Ulkomaalaiset ja lisenssi

Ulkomaiden kansalaiset voivat lunastaa kilpailulisenssin ja siihen liittyvän vakuutuksen, jos he edustavat suomalaista seuraa ja heillä on vakinainen asuinpaikka Suomessa.

Ilman lisenssiä kilpailevien ulkomaalaisten tulee täyttää vastuunvapautustodistus.

Lisätiedot lisenssiasioissa:
Minna Karhu, 044 0211024, minna.karhu(a)skisport.fi

Skipassi

Skipassi on jokaisen alppilajien harrastajan edullinen lisenssituote johon on mahdollista ostaa Sporttiturva vakuutus.

  • 12-vuotiaat ja nuoremmat (vuonna 2013 ja myöhemmin syntyneet) sekä 65-vuotiaat ja vanhemmat (vuonna 1960 ja aiemmin syntyneet) Skipassi on riittävä kaikkeen kansalliseen kilpailutoimintaan.
  • Yli 12-vuotiaat (vuonna 2012 ja aikaisemmin) saavat osallistua Skipassilla alueellisiin kilpailuihin (alue-cupit) sekä oman seuransa järjestämiin kansallisiin kilpailuihin, ei kuitenkaan SM-kilpailuihin.
  • Masters-laskijat saavat osallistua aikuisten Skipassilla Masters Cup osakilpailuihin kotimaassa, ei kuitenkaan Masters SM-kilpailuihin.

Skipassi vakuutuksen tuoteseloste löytyy ylempää sivulta (Sporttiturva vakuutuksen tuoteseloste).

Skipassien hinnat kaudella 2024-2025

Skipassi nuoret 0-18 vuotiaat (synt. 2007 tai myöhemmin) 16€, lisäksi valittavissa Sporttiturva vakuutus 12 €.

Skipassi aikuiset (synt. 2004 tai aikaisemmin) 22€, lisäksi valittavissa Sporttiturva vakuutus 80€.

Muutoksena aikaisempaan on että Skipassi ei enää sisällä vakuutusta, vaan sen voi ostaa siihen lisäksi.
Vakuutus tulee voimaan 1.6.2024 jos ostat sen kesäkuun aikana. Myöhemmin lunastetettavien Skipassien vakuutus on voimassa maksupäivästä klo 24:00 tai maksuhetkestä, mikäli suorituksesta on esittää maksutosite, josta käy ilmi tarkka maksuaika. Vakuutus päättyy 31.5.2025.

HUOM! Seurojen jäsenet saavat Edge lehden seuran jäsenyyden kautta.
Varmistathan seuraltasi ennen lehden tilausta, oletko heidän jäsenlistallaan ja saamassa lehden jo tätä kautta!

FIS-Koodi

FIS-koodin (FIS-code) tarvitsevat kaikki urheilijat, jotka osallistuvat Kansainvälisen HIihtoliiton eli FIS:n kilpailukalenterista löytyviin kilpailuihin kotimaassa tai ulkomailla ja se maksetaan vuosittain Suomisportissa.
FIS-koodi tarkoittaa käytännössä vain rekisteröitymistä FIS-listalle eli kansainväliselle rankinglistalle, joten urheilijalla on oltava FIS-koodin lisäksi aina myös kansallinen kilpailulisenssi ja vakuutus vaikka hän osallistuisi ainoastaan FIS:n alaisiin kilpailuihin.

Saadaksesi FIS-koodin ensimmäistä kertaa, lue, allekirjoita ja lähetä liiton toimistolle FIS-julistus ja maksa FIS-koodi Suomisportissa (45€). Seuraavina vuosina maksa FIS-koodi Suomisportissa ennen 31.8. Jos maksat koodin tämän jälkeen, sinun tulee ilmoittaa maksusta liiton toimistolle.
FIS Junior-kilpailuihin riittää ainoastaan allekirjoitettu FIS-julistus, joka toimitetaan toimistolle (osoite alla).

Alppihiihdossa, freestylehiihdossa ja Mastereilla on erilliset FIS-listat, joten niihin tarvitaan myös erilliset FIS-koodit.
FIS-koodit ovat maksullisia, hinta on 45 euroa ja ne lunastetaan Suomisportissa vuosittain.
FIS määrittää hinnan vuosittain ja FIS:n kausi on vuosittain 1.7.-30.6.

FIS-julistus

Ilmoittautuminen FIS-listalle kaikkien lajien osalta tehdään täyttämällä ja allekirjoittamalla FIS-julistus eli Athlete’s Declaration for Registration with the International Ski Federation (FIS), jolla urheilija tunnustaa tietävänsä kilpailemisesta aiheutuvat riskit. Alaikäisen urheilijan FIS-julistuksen allekirjoittaa urheilijan lisäksi myös huoltaja.

FIS-julistus lomake ladattavissa tästä.

Allekirjoitettu FIS-julistus toimitetaan joko skannattuna sähköpostin liitteenä tai kirjepostina sivun alaosassa näkyvään osoitteeseen. Rekisteröinti FIS-listalle tehdään, kun allekirjoitettu julistus on vastaanotettu liitossa ja FIS-koodi maksettu osoitteessa www.suomisport.fi.

Kun urheilija on kerran ilmoittautunut FIS-listalle, hänen ei tarvitse ilmoittautua erikseen vuosittain.
Riittää, kun maksaa FIS-koodin 31.8. mennessä (www.suomisport.fi).
Mikäli listalla jo aikaisemmin ollut urheilija ei ole maksanut lisenssiä vuosittain elokuun loppuun mennessä, hänet poistetaan automaattisesti FIS-listalta. Tämän jälkeen maksusta on aina ilmoitettava liiton toimistolle, jotta koodi voidaan aktivoida uudelleen.
Uusina listalle ilmoittautuvat urheilijat voivat sen sijaan toimittaa FIS-julistuksen ja maksaa FIS-koodin missä vaiheessa kautta tahansa, kuitenkin hyvissä ajoin ennen ilmoittautumista ensimmäiseen FIS-kilpailuun.

FIS-julistuksen toimitusosoite:
Ski Sport Finland ry, Valimotie 10, 00380 Helsinki tai minna.karhu(a)skisport.fi