Sappee 13.7.2024

Yhdenvertaisuus urheiluyhteisössä

Yhdenvertaisuuden periaatteen mukaisesti kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.

Yhdenvertainen kohtelu on lähtökohtana urheiluyhteisön yhteisissä Reilun Pelin ihanteissa ja tavoitteissa. Reilun Pelin periaatteista ensimmäinen ”Jokaisen tasavertainen mahdollisuus liikuntaan ja urheiluun” liittyy yhdenvertaisuuteen ja kertoo myös keinoja käytännön toteutukseen.

Olympiakomitean yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2020-2022.
Järjestöjen yhdenvertaisuuskyselyn malli on katsottavissa täällä.

Tilaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysely urheiluseuroille
Kyselyn avulla lajiliitto saa arvokasta tietoa seurojen tilanteesta yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyen. Kysely on muokattu kamppailulajien pilottikyselyn pohjalta, ja sitä on kehitetty yhdessä kamppailulajien, Salibandyliiton ja OKM:n kanssa. Lomakkeen täyttäjä voi valita kyselyn suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Huom! Kysely on lajiliittokohtainen, eli yksittäinen seura ei valitettavasti voi tilata kyselyä.

Pääset tilaamaan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokyselyn täältä.

Tarkastele suomenkielistä mallia seurojen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokyselystä täältä.

(Lähde: Olympiakomitea)