Sappee 16.9.2023

Suomalaiseen urheiluun kuuluu vahvana pyrkimys siihen, että urheilija pystyy arjessaan yhdistämään tasapainoisesti tavoitteellisen urheilun ja opiskelun tai muun työuransa. Tätä ajattelutapaa kutsutaan kaksoisuraksi (Dual Career). Suomalainen kaksoisura alkaa yläkouluvaiheesta ja jatkuu aina huippu-urheilu-uran päättymisen jälkeiseen urasiirtymään.

Toisella asteella (lukio, ammattiopilaitos) opiskelun yhdistäminen tavoitteelliseen valmentautumiseen onnistuu parhaiten urheiluoppilaitoksissa. Urheiluoppilaitokset on tarkoitettu nuorille urheilijoille, jotka tavoittelevat kansallista huippua, kansainvälistä menestystä tai ammattilaisuutta lajissaan. Urheiluoppilaitoksessa urheiluvalmennus on osa tutkintoa ja opintojen suunnittelussa otetaan huomioon urheilun ajankäytölliset vaatimukset. Suomalaisen kilpa- ja huippu-urheilujärjestelmän tavoitteena on, että kaikki urheilijat suorittavat toisen asteen tutkinnon (Olympiakomitea, 2023.)

Alppi- ja freeskihiihdon valmennuskeskuksissa tavoitteellinen urheilu ja opiskelu on yhteensovitettu kaksoisuramallin mukaisesti. Rukan ja Tahkon valmennuskeskukset ovat osa Ski Sport Finlandin virallista alppi- ja freeskihiihdon valmennusjärjestelmää. Näiden lisäksi Levillä ja Rovaniemellä toimii alppihiihdon valmennuskeskus. Rukalla toimii Suomen ainoa freeskilinja.

Tutustu valmennuskeskuksiin:

Rukan alppikoulu

Tahkon alppikoulu

Levin alppikoulu