Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Alppihiihdon valmennuskeskukset, Ruka, Levi ja Tahko, järjestävät yhteisyössä Ski Sport Finlandin kanssa valtakunnallisen Fearless Finns -yläkoululeirityksen kaudella 2024–2025.
Leiritys on suunnattu yläkouluikäisille alppihiihtoa harrastaville nuorille. Leiritys koostuu kahdesta urheiluopistoleiristä, joissa painotuksena ovat fysiikka- ja taitoharjoittelu, sekä urheilijan elämäntaidot. Urheiluopistoleirejä seuraa kolme lajipainotteista leiriä Rukalla, Tahkolla ja Levillä. Lajipainotteisilla leireillä fysiikka- ja taitoharjoittelu, sekä urheilijan elämäntaitojen harjoittelu ovat myös tärkeä osa sisältöjä.

Fearless Finns- yläkoululeiritys on osa SSF:n valmennusjärjestelmää, jossa luodaan pohjaa monipuolisille lajitaidoille mahdolliselle lukio ja maajoukkuepolulle siirtymiselle.
Leiritysten aikana tehdyt fyysiset testit ja kehittymisen seuranta kulkevat urheilevan yläkoululaisen mukana uralla eteenpäin.

Leireillä on käytössä Olympiakomitean tuottamat Kasva Urheilijaksi sisällöt. Leireillä nuoria valmentavat myös valmennuskeskusten ja urheiluopistojen asiantuntijat psyykkisen-, ravinto- ja fysiikkavalmennuksen osalta.

Ilmoittautuminen (ja muutokset ilmoittautumisiin) kullekin leirille päättyy noin kuukausi ennen leirin alkua, minkä jälkeen osallistumisen peruminen (esim. sairastumisen vuoksi) vain lääkärin todistusta vastaan. Urheiluopistoleireille (Vuokatti) ilmoittautuminen aukeaa 27.5.2024. Ilmoittatumislinkki julkaistaan tällä sivulla sekä Workplacen Mandatum ski tour – ja Seurojen edustajat -ryhmissä.
Ilmoittautumisohjeet leireille ja lisätietoja eetu.virranniemi@kuusamo.fi

Leiritysohjelma:
• Vuokatti 29.7.-3.8.2024
• Vuokatti 2.-7.9.2024
• Ruka marraskuun alku (vahvistuu myöhemmin)
• Tahko tammi-helmikuun vaihde (vahvistuu myöhemmin)
• Levi toukokuun (vahvistuu myöhemmin)

Yläkouluikäisten yläkoululeirillä koulunkäynti ja harjoittelu yhdistetään toimivaksi kokonaisuudeksi leiriolosuhteissa ja annetaan eväät parempaan arjen hallintaan myös leirien välisinä aikoina – tavoitteena on tarjota nuorille urheilijoille tukea kokonaisvaltaiseen urheilijaksi kasvamiseen.

Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa usean lajin valmennusjärjestelmää ja urheilijan polkua. Lajin määrittelemien valmennuslinjausten mukaisesti toimitaan myös yläkouluikäisten valmennuksessa. Nuorten urheilijoiden kohdalla tämä tarkoittaa lajivalmentautumisen rinnalla monipuolisten taito- ja fyysisten ominaisuuksien harjoittelua, urheilijoiden elämäntaitojen, kuten ravitsemuksen, psyykkisten taitojen ja urheilijan terveyteen liittyvien taitojen kerryttämistä sekä tuen tarjoamista urheilijan kaksoisuraan ja opiskelutaitoihin. Yläkoululeiritys tehostaa arkiharjoittelua kokonaiskuormitus huomioiden. Yläkoululeiri on erityisen soveltuva nuorille, joiden laji vaatii erityiset olosuhteet, sekä oppilaille, joiden koulut eivät kuulu urheiluakatemiaverkostoon. Lajeissa, joissa lajiliitto on keskittänyt toisen asteen valmennuksen valmennuskeskusympäristöön, yläkoululeiritys tarjoaa mahdollisuuden tutustua ja totuttautua jo etukäteen mahdolliseen tulevaan opiskelu- ja valmentautumisympäristöönsä.


Valtakunnallisen yläkoululeirityksen toimintamalli
• kolmen vuoden leiritysprosessi sisältäen 3-6 leiriä (paikkakuntakohtaisia eroja leirikestoissa ja määrissä) vuodessa sekä leirien välisen ajan
• leirivuorokausia on 4-6 päivää/leiri
• yläkoululeirityksessä noudatetaan valtakunnallisia urheilijaksi kasvamisen sisältöjä ja lajivalmennus tapahtuu lajin määrittelemien linjausten mukaisesti
• taito- ja fyysisten ominaisuuksien valmennuksessa noudatetaan Kasva urheilijaksi -yleisvalmennuksen linjauksia
• sisältöjen jako vuositasolla: 1/3 lajiharjoittelua, 1/3 taito- ja fyysistä ominaisuusharjoittelua, 1/3 urheilijan elämäntaitoja
• leirien aikana koulunkäynnille ja läksyille on varattu vähintään 3 x 45 min/ päivä
• nuoren urheilijan kaksoisuraa tuetaan tarjoamalla hänelle tietoa leirityksenjärjestäjän ja lajiliiton toimesta. Leiritykseen kuuluu mm. infokooste toisen asteen urheiluoppilaitoksista- ja järjestelmästä.