The snow is not dead!

#skilevi

Levin säilölumi täyttää FIS:n kriteerit hyvästä lumesta ja lunta on edelleen riittävästi kisan läpi viemiseen

Maailman pohjoisimman alppikilpailun, Levin maailmancupin kisarinteen tarkisti 14.9. FIS:n ranskalainen tekniikkalajien kilpailujohtaja Emmanuel Couder. Levi Black -rinne sai puhtaat paperit, kuten myös säilölumi, joka täyttää kriteerit hyvästä lumesta ja lunta on edelleen riittävästi kisan läpi viemiseen 17.–18.11.2018.

Levillä säilöttiin tänä vuonna toista kertaa lunta maailmancup-kisaa varten. Kuuma kesä laittoi paksujen rakennushuopien alle makaavan lumen koville. Helmikuussa kasattu 40 000 kuutiota lunta piti kuitenkin pintansa ja jäljellä on vielä noin 15 000–20 000 kuutiota, joka riittää hyvin kisan läpi viemiseen.

– Kisarinteessä pitää olla vähintään 50 cm paksulti lunta ja sen verran saamme säilölumesta. Heti, kun kelit sallivat, alkaa myös lumetus, kertoo Levi Ski Resortin rinnepäällikkö Hannu Mäkitalo.

Säilölunta aletaan levittää kisarinteeseen tamppareilla marraskuun alussa ja levitys valmistuu viikossa. Couder, koordinaattori Teo Jeskanen ja Mäkitalo yhdistävät tietonsa, taitonsa ja kaiken osaamisensa, jotta Levin pujottelun maailmancup-kisasta saataisiin tänä vuonna vielä entistäkin parempi tapahtuma. Lapin eksotiikka ja maisemat poikkeavat niin täysin alppisirkuksen muista kohteista, että Levin arvo on noussut muutamassa vuodessa koko maailman tietoisuuteen.

Levin kisa on taattua draamaa

Syyskuun 14. päivänä lumen lämpötila oli huovan alla –1°C. Levi Black -rinteessä on kaksi säilölumikasaa. FIS:n tekniikkalajien kilpailujohtaja, ranskalainen Couder oli innokas kurkistamaan paksujen suodatinkangaspeitteiden alle nähdäkseen lumen.

– The snow is not dead (eli lumi ei ole kuollut), huudahti Couder katsoessaan lunta luupin läpi. Lumen kiderakenteen tulee olla oikeanlainen, eli tähden muotoinen, jotta hiutaleet tarttuvat toisiinsa ja muodostuu niin sanottua hyvää lunta. Lumi ei siis saa olla liian kuivaa tai märkää.

– Levi on tunnettu lumenlaadustaan ja kisarinteen kunnosta. Levin osakilpailussa voi voittaa tahansa, sillä kilpailijoiden aikaerot jäävät kisassa todella pieniksi, ja tämä takaa hyvän kilpailun, Couder kertoo.

Levin maailmancupin pääsihteeri Marko Mustonen oli tyytyväinen kilpailualueen tarkistuksen lopputulokseen ja uskoo kilpailusta tulevan jälleen kerran upea näytös niin kilpailullisesti kuin myös järjestelyiden puolesta.

– Itselläni on tuntuma, että on jälleen otettu muutama askel oikeaan suuntaan ja eteenpäin. Olemme hyvissä ajoin liikkeellä ja edellä aikataulua, meillä on kokemusta taustalla, mitä tulee suorituspaikkoihin, ja osaamista lumensäilöntään. FIS:n luottamus meihin allekirjoittaa sitä, että viime vuonna onnistuttiin hyvin ja tänä vuonna jatketaan samaan suuntaan, kertoo Marko Mustonen.

FIS tulee panostamaan lisää urheilijoiden esille tuomiseen. Esimerkiksi TV-lähetysten grafiikkaa uudistetaan, ja tulevalla kaudella katsoja saa enemmän infoa jokaisesta laskijasta. Myös kisajärjestelyistä sekä teknisistä asioista kerrotaan avoimemmin ulospäin niin katsojille, medialle kuin eri sidosryhmille.

Seuraava tärkeä etappi ennen varsinaista maailmancup-viikonvaihdetta on virallinen lumikontrolli eli Snow Control 8.11.Levillä.

lue lisää