Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Telemark tekee tavallisesta laskettelupäivästä spesiaalin

Sujuvalla tellukäännöksellä käännät suksiesi lisäksi muiden laskettelijoiden päät. Sujuvalla tellukäännöksellä käännät suksiesi lisäksi muiden laskettelijoiden päät.
Telemark haastaa tasapainon ja tarjoaa hauskaa vaihtelua kuntosalin jalkapäivälle. Lajissa viehättää sen vaikeus ja kauneus.

Tuntuuko toisinaan siltä, että lähirinteissä kurvailu ei tarjoa enää riittävästi haasteita? Kokeile uutta lajia, niin saat haastettua kehosi ja aivosi. Takuuvarma keino torjua tylsistymistä ja tuntea itsensä aloittelijaksi on vaihtaa laskettelusukset telemarksuksiin. Kokeilin, toimii!

Tellut vaativat kohtuullista kuntoa ja kehonhallintaa. Erityisesti reidet pääsevät töihin. Myös tasapainolle laji tarjoaa mukavasti haastetta. Mutta kun opit sujuvan tellukäännöksen, niin käännät takuulla muiden laskettelijoiden päät.

Telemarksiteet jättävät kantapään vapaaksi

Tellusukset ja -monot eroavat lasketteluvälineistä. Monot näyttävät laskettelumonoilta, mutta ne ovat kevyemmät ja joustavina mahdollistavat laajemmat liikkeet.

Telemarksuksia on erilaisia erilaisille laskijoille, mutta ehkä suurin ero tavanomaisiin rinnesuksiin on se, että telluilijat laskevat hieman pidemmillä suksilla. Tellusiteissä mono kiinnitetään vain edestä.

Jos lajia vasta kokeilee, niin välineet kannattaa vuokrata. Vuokraamosta saat huolletut ja sinulle sopivat välineet.

Jos haluat kokeilla telluilla laskemista lähirinteessä, niin tiedustele välineitä etukäteen. Kaikissa keskuksissa ei välttämättä ole telemarkvälineitä vuokrattavana tai välineitä on vain muutamat.

Tellupäivä on askelkyykkypäivä

Tellukäännöksessä ulkojalka työnnetään eteen ja sisäjalan polvi lasketaan lähelle lumen pintaa. Monot ovat suksessa kiinni vain edestä niin että kantapää pääsee vapaasti irtoamaan. Uuteen käännökseen lähdetään nousemalla kyykystä pystyyn ja liu’uttamalla uusi ulkojalka eteen.

Irti oleva kantapää ja jalkojen laaja liike on haaste tasapainolle. Jo telluilla luistelu ja hissimatka pistää miettimään, missä painopisteen pitäisi olla.

Telluilijoilla on sanonta, että rohkeat kaatuvat eteenpäin. Helposti kepeillä suksilla nenälleen tupsahtaakin – ainakin, jos on tottunut nojaamaan eteenpäin laskettelumonoilla.

Laskettelusuksilla jalat pyritään pitämään vierekkäin ja raajat ovat lähellä kehoa. Asennon muutokset ovat pieniä. Se tekee tasapainoilusta helppoa. Lisäksi laskettelumonot ja siteet tukevat asentoa ja tasapainoa – varsinkin, jos laskija muistaa pitää sääret kiinni monon läpissä.

Lue myös: Ota haltuun telemark-tekniikka

Telemark on hyvää vaihtelua kuntosalin jalkapäivälle. Jokainen käännös on askelkyykky. Muutaman tunnin aikana tulee tehtyä puolivahingossa aika monta toistoa.

Eniten saat irti tellukokeilusta pyytämällä hiihdonopettajaa apuun. Osuvilla harjoituksilla pääset nopeammin jyvälle laskutekniikasta.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Lue lisää

Telemarkin taika ja 15 syytä kyykätä

Telemark

Kiinnostaako telemark? Lue vinkit alkuun pääsemiseksi

Telemark
Joskus kuulee sanottavan, että vaikeinta telemarkissa on välineiden hankinta.

Valitse viisaasti telemark-välineet

Telemark