Pyhä 17.4.2024

Edullisesti rinteeseen käytetyillä laskettelusuksilla

Älä katso vain hintaa, vaan hanki omaa taitotasoa ja käyttöä vastaavat sopivan mittaiset sukset. Kasvunvaraa ei kannata miettiä, sillä käytetyt sukset on helppo myydä eteenpäin. Älä katso vain hintaa, vaan hanki omaa taitotasoa ja käyttöä vastaavat sopivan mittaiset sukset. Kasvunvaraa ei kannata miettiä, sillä käytetyt sukset on helppo myydä eteenpäin.
Myynnissä on paljon lasketteluvälineitä ja hyvät sukset on mahdollista löytää todella edullisesti. Listasimme asioita, joihin käytettyjen laskettelusuksien hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota.

Käytetyt laskettelusukset voi olla hyvä valinta, sillä välineiden hankkiminen käytettynä on paitsi taloudellisesti kannattavaa, myös erinomainen teko luonnon ja ympäristön kannalta.

Lasketteluvälineitä liikkuu paljon käytettynä ja hyvät sukset on mahdollista löytää myös todella edullisesti. Myynti-ilmoituksia selatessa ei edullisten hintojen kannata kuitenkaan antaa hämätä liikaa.

Listasimme asioita, joihin käytettyjen laskettelusuksien hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota.

Käytetyt laskettelusukset löydät verkosta

Käytettyjen suksien myynti-ilmoituksia löytyy runsaasti eri myyntikanavista. Esimerkiksi Facebookin Laskukamapörssi, Laskettelu kirppis ja Alppivarusteiden kamapörssi sekä Tori.fi ovat vilkkaita myyntialustoja, joissa käytettyjä laskuvälineitä liikkuu paljon. Myös laskettelukeskukset myyvät kauden jälkeen käytöstä poistettuja välineitä.

Mikäli mahdollista, kannattaa kaupat tehdä aina kasvotusten. Tällöin voit itse arvioida suksien kunnon. Jos päädyt kuitenkin ostamaan välineet netistä tapaamatta myyjää tai näkemättä suksia itse, muista pyytää välineistä kunnolliset kuvat. Pidä myös huolta siitä, ettet tule huijatuksi. Epäilyttävästi käyttäytyvä myyjä tai kuntoonsa nähden liian edullisilta vaikuttavat välineet ovat varoitusmerkkejä, joiden kohdalla hälytyskellojen on hyvä alkaa soida.

Ulkonäöllä on merkitystä

Kuten uusienkin välineiden ostovaiheessa, myös käytettyjen suksien kohdalla on tärkeää muistaa hankkia omaa taitotasoa ja käyttöä vastaavat sukset. Kun itselle soveltuvien suksien malli on selvillä, on ulkonäkö seuraavaksi tärkein arviointikriteeri käytettyjen laskettelusuksien hankinnassa.

Etenkin suksen pinnassa ja pohjassa oleviin naarmuihin kannattaa kiinnittää huomiota. Pienet, pintapuoliset jäljet eivät lähtökohtaisesti vaikuta suksen käytettävyyteen millään tavalla ja esimerkiksi pohjassa olevat kevyet naarmut voi huollattaa helposti kuntoon asiantuntevien suksihuoltajien käsissä.

Mikäli suksen päällä tai pohjassa on kuitenkin syviä, suksen ytimeen asti ulottuvia jälkiä, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Syvien naarmujen kautta suksen sisään pääsee helposti kosteutta, mikä puolestaan heikentää pidemmän päälle sen rakennetta. Ole siis tarkkana suksien kunnon suhteen!

Tarkista kanttien kunto

Suksen kantit ovat oleellisessa roolissa suksen laskuominaisuuksista puhuttaessa. Kiinnitä huomiota kanttinauhan kuntoon ja eheyteen. Ruostuneet tai huonokuntoiset kantit on useimmissa tapauksissa mahdollista saada kuntoon ammattilaisen käsissä. Merkittävästi ohentunutta, painunutta tai täysin katkennutta kanttinauhaa on puolestaan käytännössä mahdotonta huoltaa. Loppuun kuluneet kantit tarkoittavatkin lähtökohtaisesti suksien käyttöiän loppumista.

Lue myös: Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Älä unohda siteitä

Käytettyjä suksia ostaessa on syytä muistaa myös siteiden merkitys.

Joissain suksissa on nk. demositeet, jotka soveltuvat käytännössä kaiken kokoisiin monoihin. Tähän ei kannata kuitenkaan luottaa. Suksien hankinnassa kannattaakin varmistaa aina, että suksiin asennettu side soveltuu juuri sinun monoillesi.

Useimmiten käytettyjen suksien siteet on asennettu edellisen käyttäjän monon koon mukaan. Tällöin on syytä tarkistaa, riittävätkö siteiden säätövarat juuri sinun monollesi vai onko sidettä tarpeen siirtää.

Mikäli sukset ovat olleet ahkerassa käytössä tai niiden käyttöikä on ollut pitkä, on mahdollista, että suksiin on vuosien varrella asennettu useat erilaiset siteet. Kiinnitä tällöin huomiota siihen, miten hyvin vanhat siteenreiät on paikattu. Sukseen poratut reiät päästävät naarmujen tavoin helposti kosteutta sisäänsä ja vaikuttavat suksen rakenteeseen.

Kuten kaikessa muussakin toiminnassa, myös siteiden siirrossa tai uusien asentamisessa turvallisuus on syytä pitää mielessä. Nämä toimenpiteet kannattaakin lähtökohtaisesti luovuttaa ammattilaisten käsiin.

Huom! Muista myös tarkistaa, että siteen DIN-arvot ovat painollesi sopivat.

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Hoida välinevuokraus etukäteen verkossa, niin pääset mäkeen nopeasti ja ilman turhaa häsläystä.

Välinevuokraus – näin se sujuu helposti hiihtokeskuksessa

Välineet
Iskujen lisäksi laskettelukypärä suojaa sään oikuilta. Lasit kannattaa sovittaa yhdessä kypärän kanssa.

Laskettelukypärä – mikä siinä maksaa?

Välineet
Uudet, käytetyt vai vuokratut laskuvälineet? Kaikissa vaihtoehdoissa on puolensa.

Uudet, vuokratut vai käytetyt? Lasketteluvälineiden hankintaan on monta toimivaa tapaa

Laskettelu