Sappee 16.9.2023

Joskus vika on välineessä – vältä yleisimmät välinemokat

Aina ei laskeminen suju ja vika voi olla myös välineissä. Aina ei laskeminen suju ja vika voi olla myös välineissä.
Kun suksi tai lauta ei tottele ja laskutaidon kehitys junnaa paikallaan, joskus on ihan ok syyttää harjoittelun puutteen sijaan välinettä. Keräsimme viisi yleistä laskettelijoiden ja lautailijoiden välineongelmaa.

Halusit sitten kehittyä laskijana tai viettää vain hauskan päivän rinteessä silloin tällöin, oikeanlaiset välineet auttavat sinua tavoitteessasi. Lyhyesti sanottuna oikeanlainen suksi tai lauta on sellainen, joka sopii sinulle ja on fyysisesti kunnossa. Vääränlainen väline taas saa laskemisen tuntumaan tarpeettoman hankalalta tai leikkaa siitä parhaat kiksit.

Jos tuntuu, ettet saa oikeanlaista tuntumaa laskemiseen, katso löytyisikö syy tältä listalta:

Väline ei sovi omaan taitotasoon

Tiedäthän, millaiseen laskemiseen ja millaiselle taitotasolle välineesi on suunniteltu? Omaan taitotasoon tai laskumaastoon sopimaton väline voi nimittäin tehdä laskemisesta tarpeettoman vaikeaa ja hidastaa laskijan kehittymistä.

Lue myös: Liian hyvä suksi on huono suksi

Huippusuksi tai -lauta ei itsessään tee kenestäkään hyvää laskijaa. Edistyneille laskijoille suunnatut välineet tarvitsevat vauhtia alleen sekä aggressiivisempaa laskutyyliä, jotta niiden ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Vähemmän laskeneelle ne ovat yleensä hankalat hallita.

Aloittelijan välineisiinkään ei kannata jäädä jumiin liian pitkäksi aikaa, sillä ne alkavat helposti tuntua huteralta kovemmassa menossa. Aloittelijan ja edistyneiden välissä onkin laaja valikoima harrastajatason suksea ja lautaa, joilla viilettää kohti haastavampia laskumaastoja.

Suksi- tai lautakaupoilla päätöstä ei siis kannata tehdä pelkästään hinnan tai hienon kuvioinnin perusteella. Mieti siis rehellisesti, missä lasket ja mikä on taitotasosi, ja valitse välineet sen mukaan.

Lue myös: Suksien valinta voi olla hauskaa ja helppoa

Vääränmittainen suksi tai lauta

Toinen keskeinen tekijä suksien ja laudan hallittavuuden kannalta on pituus. Liian pitkät sukset tai liian pitkä lauta voivat tehdä hommasta etenkin aloittelijalle painajaista, sillä ne ovat vaikeampia hallita hitaassa vauhdissa. Liian lyhyt väline kostautuu viimeistään vauhdikkaammassa laskussa, sillä lyhyt suksi tai lauta on epävakaa.

Oikea pituus ei ole ihan yksiselitteinen juttu, vaan se riippuu suksi- tai lautamallista, laskijan ominaisuuksista ja osittain mieltymyksistä. Aloittelijalle suositellaan lyhyempiä välineitä: suksissa suosituspituus on leuan ja nenän välillä ja lumilaudassa leuan korkeudelle. Ihan pienillä lapsilla pituus kannattaa valita mieluummin ala- kuin yläkanttiin.

Kannattaa perehtyä oman suksi- tai lautamallin ominaisuuksiin ja kysyä mahdollisuuksien mukaan apua ammattitaitoiselta henkilökunnalta.

Liian pitkä huoltoväli

Tuntuuko, että joku on lisännyt lumen sekaan liisteriä? Saattaa olla voitelun aika. Voideltu suksi ja lauta kääntyy voitelematonta huomattavasti helpommin.

Suksia ja lautaa tulisi voidella useammin kuin moni tajuaakaan: suositeltavana välinä pidetään yleensä kolmesta seitsemään laskupäivää.

Jos suksi tai lauta luistaa alta tai kääntyminen on kankeaa, kannattaa tarkastaa myös kanttien kunto. Tylsyneet kantit vaikeuttavat merkittävästi suksen ja laudan hallintaan erityisesti silloin, kun rinteen pinta on kova.

Välineet on hyvä käyttää ammattilaisen huollettavana ainakin kerran talvessa. Harjoittelemalla perushuollon kotona säästät pitkän pennin ja varmistat, että välineesi ovat iskukunnossa silloin kun sinäkin.

Lue myös: Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Liian isot monot tai lautakengät

Mukavuudestaan huolimatta liian iso mono tai lautakenkä vaikeuttaa laskemista. Kun jalka hölskyy ympäriinsä, suksi tai lauta reagoi hitaammin kuin istuvissa monoissa. Saman vaikutuksen saa myös jättämällä monon tai laskukengän kiristyksen liian löysälle.

Ei siis kannata jättää reippaasti kasvunvaraa tai tilaa villasukalle, vaan valita kunnolla istuva jalkine.

Siteiden säädöt pielessä

Erityisesti lumilaudan siteillä on iso merkitys laskuasentoon ja laudan hallintaan, koska lumilautasiteissä on paljon säätövaraa. Itselle sopimattomat säädöt voivat myös aiheuttaa esimerkiksi nilkkojen ja polvien kipeytymistä. Lue artikkelimme lumilautasiteiden säätämisestä.

Laskettelusuksissa väärin säädetyt siteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita: sukset voivat irtoilla omia aikojaan tai ne eivät irtoa edes silloin kuin pitäisi, eli kaatuessa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lumilaudan voitelu – ammattilaisen vinkit

Lumilautailu

Säädä välineesi oikein

Välineet
Kuka laskee, missä laskee ja miten laskee? Nämä kaikki vaikuttavat suksen valintaan. Itselleen sopivinta suksea valittaessa kannattaa tuntea myös suksen speksit ja ajatukset niiden takana.

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää suksen spekseistä

Laskettelu