Talma 2.2.2023

Joskus vika on välineessä – vältä yleisimmät välinemokat

Aina ei laskeminen suju ja vika voi olla myös välineissä. Aina ei laskeminen suju ja vika voi olla myös välineissä.
Kun suksi tai lauta ei tottele ja laskutaidon kehitys junnaa paikallaan, joskus on ihan ok syyttää harjoittelun puutteen sijaan välinettä. Keräsimme viisi yleistä laskettelijoiden ja lautailijoiden välineongelmaa.

Halusit sitten kehittyä laskijana tai viettää vain hauskan päivän rinteessä silloin tällöin, oikeanlaiset välineet auttavat sinua tavoitteessasi. Lyhyesti sanottuna oikeanlainen suksi tai lauta on sellainen, joka sopii sinulle ja on fyysisesti kunnossa. Vääränlainen väline taas saa laskemisen tuntumaan tarpeettoman hankalalta tai leikkaa siitä parhaat kiksit.

Jos tuntuu, ettet saa oikeanlaista tuntumaa laskemiseen, katso löytyisikö syy tältä listalta:

Väline ei sovi omaan taitotasoon

Tiedäthän, millaiseen laskemiseen ja millaiselle taitotasolle välineesi on suunniteltu? Omaan taitotasoon tai laskumaastoon sopimaton väline voi nimittäin tehdä laskemisesta tarpeettoman vaikeaa ja hidastaa laskijan kehittymistä.

Lue myös: Liian hyvä suksi on huono suksi

Huippusuksi tai -lauta ei itsessään tee kenestäkään hyvää laskijaa. Edistyneille laskijoille suunnatut välineet tarvitsevat vauhtia alleen sekä aggressiivisempaa laskutyyliä, jotta niiden ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Vähemmän laskeneelle ne ovat yleensä hankalat hallita.

Aloittelijan välineisiinkään ei kannata jäädä jumiin liian pitkäksi aikaa, sillä ne alkavat helposti tuntua huteralta kovemmassa menossa. Aloittelijan ja edistyneiden välissä onkin laaja valikoima harrastajatason suksea ja lautaa, joilla viilettää kohti haastavampia laskumaastoja.

Suksi- tai lautakaupoilla päätöstä ei siis kannata tehdä pelkästään hinnan tai hienon kuvioinnin perusteella. Mieti siis rehellisesti, missä lasket ja mikä on taitotasosi, ja valitse välineet sen mukaan.

Lue myös: Suksien valinta voi olla hauskaa ja helppoa

Vääränmittainen suksi tai lauta

Toinen keskeinen tekijä suksien ja laudan hallittavuuden kannalta on pituus. Liian pitkät sukset tai liian pitkä lauta voivat tehdä hommasta etenkin aloittelijalle painajaista, sillä ne ovat vaikeampia hallita hitaassa vauhdissa. Liian lyhyt väline kostautuu viimeistään vauhdikkaammassa laskussa, sillä lyhyt suksi tai lauta on epävakaa.

Oikea pituus ei ole ihan yksiselitteinen juttu, vaan se riippuu suksi- tai lautamallista, laskijan ominaisuuksista ja osittain mieltymyksistä. Aloittelijalle suositellaan lyhyempiä välineitä: suksissa suosituspituus on leuan ja nenän välillä ja lumilaudassa leuan korkeudelle. Ihan pienillä lapsilla pituus kannattaa valita mieluummin ala- kuin yläkanttiin.

Kannattaa perehtyä oman suksi- tai lautamallin ominaisuuksiin ja kysyä mahdollisuuksien mukaan apua ammattitaitoiselta henkilökunnalta.

Liian pitkä huoltoväli

Tuntuuko, että joku on lisännyt lumen sekaan liisteriä? Saattaa olla voitelun aika. Voideltu suksi ja lauta kääntyy voitelematonta huomattavasti helpommin.

Suksia ja lautaa tulisi voidella useammin kuin moni tajuaakaan: suositeltavana välinä pidetään yleensä kolmesta seitsemään laskupäivää.

Jos suksi tai lauta luistaa alta tai kääntyminen on kankeaa, kannattaa tarkastaa myös kanttien kunto. Tylsyneet kantit vaikeuttavat merkittävästi suksen ja laudan hallintaan erityisesti silloin, kun rinteen pinta on kova.

Välineet on hyvä käyttää ammattilaisen huollettavana ainakin kerran talvessa. Harjoittelemalla perushuollon kotona säästät pitkän pennin ja varmistat, että välineesi ovat iskukunnossa silloin kun sinäkin.

Lue myös: Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Liian isot monot tai lautakengät

Mukavuudestaan huolimatta liian iso mono tai lautakenkä vaikeuttaa laskemista. Kun jalka hölskyy ympäriinsä, suksi tai lauta reagoi hitaammin kuin istuvissa monoissa. Saman vaikutuksen saa myös jättämällä monon tai laskukengän kiristyksen liian löysälle.

Ei siis kannata jättää reippaasti kasvunvaraa tai tilaa villasukalle, vaan valita kunnolla istuva jalkine.

Siteiden säädöt pielessä

Erityisesti lumilaudan siteillä on iso merkitys laskuasentoon ja laudan hallintaan, koska lumilautasiteissä on paljon säätövaraa. Itselle sopimattomat säädöt voivat myös aiheuttaa esimerkiksi nilkkojen ja polvien kipeytymistä. Lue artikkelimme lumilautasiteiden säätämisestä.

Laskettelusuksissa väärin säädetyt siteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita: sukset voivat irtoilla omia aikojaan tai ne eivät irtoa edes silloin kuin pitäisi, eli kaatuessa.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: Mieti, mitä vaadit lapselta rinteessä – älä anna kunnianhimon sokaista

Laskettelu

Lumilaudan voitelu – ammattilaisen vinkit

Lumilautailu

Säädä välineesi oikein

Välineet
Kuka laskee, missä laskee ja miten laskee? Nämä kaikki vaikuttavat suksen valintaan. Itselleen sopivinta suksea valittaessa kannattaa tuntea myös suksen speksit ja ajatukset niiden takana.

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää suksen spekseistä

Laskettelu