Sappee 11.6.2024

Laskettelusuksen valinta – näin taitotaso vaikuttaa suksen pituuteen

Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso. Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Laskettelusuksien tulee olla laskijalle oikean mittaiset. Yksi tärkeimmistä oikean pituisen suksen valintaan vaikuttavista tekijöistä on laskijan taitotaso. Listasimme, millaiset sukset soveltuvat parhaiten minkäkin tasoiselle laskijalle.

Laskettelusuksen valinta on monen tekijän summa. Yksi tärkeä tekijä on suksen pituus. Siihen vaikuttaa suksen käyttötarkoituksen sekä laskijan oman pituuden, painon ja mieltymysten ohella myös tämän taitotaso.

Lyhyimmillään suksien pituus on yleensä laskijan leuan tasolla, pisimmillään sukset saattavat puolestaan olla jopa laskijaa pidemmät. Autamme sinua oikean mittaisen suksen valinnassa.

Lapsille oikea mitta

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että alle 6-vuotiailla lapsilla sukset yltävät olkapäiden ja leuan välimaastoon. 6–12-vuotiaiden laskettelusukset voivat yltää jo laskijan leukaan.

Kahden eri pituuden välillä puntaroivan kannattaa aina valita lyhyempi vaihtoehto, sillä liian pitkät sukset saattavat vaikeuttaa pienen laskuoppilaan harjoittelua. Samasta syystä lasten suksiin ei kannata varata kasvuvaraa.

Laskettelusuksen valinta aloittelijalle

Laskuharrastuksen alkuvaiheessa moni päätyy hankkimaan hyvin hoidetuille rinteille soveltuvat perinteiset rinnesukset.

Aloittelijalle sekä jonkin verran harrastavalle laskettelusuksen valinta kannattaa tehdä helppous edellä. Lähtökohtaisesti aloittelijan kannattaa valita lyhyemmät sukset niiden keveyden ja helpon hallittavuuden takia. Rinnesuksissa suksien sopiva pituus asettuu yleensä laskijan leuan ja nenän välimaastoon.

Lyhyet sukset kääntyvät helpommin eivätkä reagoi laskijan tekemiin virheisiin yhtä nopeasti kuin pidemmät sukset. Harrastuksessa alkuun pääseminen on näin huomattavasti mukavampaa ja innostavampaa. Aloittelijoille soveltuvissa suksissa on lisäksi usein rocker-rakenne sekä kärjessä että kannassa, jolloin käännökseen lähteminen on helpompaa eikä suksi leikkaa yhtä vahvasti.

Lue myös: Rocker-sukset: mitkä ne ovat ja mitä niillä tekee?

Myös parkkilaskusta kiinnostuneet sekä aloittelevat vapaalaskijat hyötyvät itseään lyhyemmistä suksista. Parkkilaskussa lyhyet sukset tuovat ketteryyttä, rinteiden ulkopuolella niiden käsittely on puolestaan helpompaa uudenlaisissa olosuhteissa.

Taitojen karttuessa suksien pituus kasvaa

Laskijan taitotason kasvaessa rinnesuksia monipuolisempaan käyttöön tarkoitetut all mountain -sukset osoittautuvat usein hyväksi valinnaksi. Sopivan mittaiset all mountain -sukset ovat aloittelijoille suunnattuja suksia pidemmät ja sijoittuvat pituudeltaan useimmiten omien silmien tasolta laskijan omaan pituuteen asti.

All-mountain-suksien lisäksi sama yleissääntö pätee harrastajatason laskijoille myös monissa muissa suksissa, kuten parkki-, touring- ja telemarksuksissa.

Harrastajatason sukset ovat paitsi pidemmät, myös lähtökohtaisesti aloittelijoiden suksia leveämmät ja jäykemmät. Sukset kestävät paremmin vauhtia ja mahdollistavat laskijalle paremman tuntuman välineisiinsä. Vaikka jäykkyys vaikeuttaakin hieman suksien hallintaa, palvelevat sukset erinomaisesti aktiivista ja vauhdikasta laskijaa.

Edistyneille laskijoille on paljon vaihtoehtoja

Edistyneillä laskijoilla vaihtoehdot suksien suhteen ovat huomattavasti aloittelijaa laajemmat. Kokeneilla laskijoilla onkin monesti useita erilaisia, erilaisiin käyttötarkoituksiin tarkoitettuja suksia, joiden pituus määräytyy käytön mukaan.

Mikäli laskijan tarkoituksena on tehdä rinteessä paljon nopeita, aggressiivisia käännöksiä, soveltuvat edistyneen laskijan suksiksi erinomaisesti lyhytkääntösäteiset pujottelusukset. Pituus- ja kiertosuunnaltaan jäykät pujottelusukset ovat naisilla mitoiltaan 150–155 cm ja miehillä 160–165 cm.

Kovavauhtisessa rinnelaskussa experttilaskija valitsee puolestaan yleensä suurpujottelutyyppisen, vauhtia hyvin kestävän suksen. Suurpujottelusuksien pituus asettuu naisilla yleensä 165–175 cm ja miehillä 175–185 cm väliin.

Laskettelusuksen valinta parkkiin ja vapaalaskuun

Vapaalaskusuksien pituus kasvaa taitotason karttumisen myötä. Harrastajan suksien olisi hyvä vastata pituudeltaan laskijan omaa pituutta. Pidemmässä suksessa kantopintaa on lähtökohtaisesti enemmän ja suksi on kaikin puolin vakaampi. Mitä taitavampi laskija on kyseessä, sitä pidemmän suksen hän voi valita myös rinteiden ulkopuolelle.

Parkkilaskuun keskittynyt kokeneempi laskija hyötyy niin ikään itsensä mittaisista suksista.  Sopivat sukset mahdollistavat sujuvan laskemisen parkissa ja ovat vakaat ja turvalliset hurjempienkin temppujen suorittamiseen. Mieltymyksiä on kuitenkin monia: joillekin lyhyemmät sukset tuntuvat paremmalta, toiset taas pitävät pidemmistä suksista.

Parkkisuksien osalta erinomainen taitotaso antaa laskijalle puolestaan paremmat mahdollisuudet valita omia mieltymyksiä vastaavat sukset. Pidemmät sukset tuovat laskemiseen vakautta ja varmuutta, lyhyemmät välineet ovat puolestaan kevyemmät ja ketterämmät.

Vinkki! Huomioithan, että painavamman laskijan on syytä kiinnittää erityistä huomiota laadukkaan suksen valintaan. Edullisemmat sukset ovat usein rakenteeltaan heikommat, eivätkä kestä kovaa kuormitusta.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Talven 2023 kiinnostavia suksia

Elan

Elan Wingman 82 CTI on aktiivisen harrastajan suksi. Suksen puuytimessä on hiilikuituvahvikkeet jämäkkyyttä tuomassa. Dynaamiset epäsymmetriset rinnesukset, oikealle ja vasemmalle jalalle on oma suksensa.Epäsymmetrisyyden takana on Amphibio- ja Truline-teknologiat, joiden kerrotaan helpottavan käännökseen lähtemistä, kääntämisestä sekä käännöksen päättämistä. Sivuleikkaus: 129/82/112. Pituus (kääntösäde) 160 (12.0), 166 (13.1), 172 (14.3), 178 (15.5), 184 (16.7). Hinta 890 e
Elan Slingshot on vahvistetulla puuytimellä varustettu suksi edistyneemmille laskijoille parkkiin ja paippiin. Puuydin on kestävä ja antaa hyvän laskutuntuman. Sivuleikkaus: 118/86/113. Pituus (kääntösäde) 149 (11.9), 156 (12.9), 161 (14.0),166 (15.2), 171 (16.3), 176 (17.5). Hinta 379 e
Elan Ripstick 96 on kevyt ja monipuolinen suksi sujuvaan laskuun kaikissa lumiolosuhteissa. Leveydeltään riittävä puuterille, ja muilta ominaisuuksiltaan käypäinen vauhdikkaaseen rinnelaskuun. Suksi on kiertojäykkä, mutta pituussuuntaan se on notkea. Puuydintä on vahvistettu hiilikuidulla. Sivuleikkaus: 136/96/110, paino 1650 g (180). Pituus (kääntösäde) 164 (15.1), 172 (16.2), 180 (18.0), 188 (19.5). Hinta 739 e

Head

Head Kore 97 W soveltuu monipuoliseen all-mountain- ja vapaalaskukäyttöön. Kevyt ja jäykkä suksi kokeneemmalle laskettelijalle. 97 mm versio on monipuolinen vaihtoehto laskijalle, joka haluaa yhden parin millä pärjää niin Suomen rinteissä kuin rinteiden ulkopuolella. Suksen ydin on karubaa ja poppelia, jota on vahvistettu kahdella hiilikuitulaminaatilla. Suksen lyhyt kääntösäde mahdollistaa nopeat käännökset ja leikkisän suksituntuman. Sivuleikkaus: 131/97/118 (170 cm) Pituudet: 156, 163, 170 Kääntösäde 15,3 m. Hinta 599 e
Head Oblivion 84 on monipuolinen erityisesti parkkilaskijoiden tarpeisiin suunniteltu suksi. Puuytimellä varustetussa suksessa on värinänvaimennus, joka tekee alastuloista vähän nautinnollisempia. Kestävän puuytimen ja Tuff-Wall -reunojen ansiosta sukset kestävät rajuakin käyttöä. Sivuleikkaus: 120/84/109 (176 cm) Pituudet: 164, 171, 176, 181 Kääntösäde 19m (176cm). Sh. 359 €

K2

K2 DISRUPTION STi on reipas rinnesuksi taitavalle laskijalle. Suksessa on titaanilevy koko suksen pituudelta. Rakenne tuo sukseen pituus- ja kiertojäykkyyttä. Suksen vaimennus vähentää sukseen kohdistuvaa tärinää. Kärjessä pieni rocker, siteiden alla reilu camber ja jäykkä kanta. Suksi on vakaa kovassakin vauhdissa. Sivuleikkaus: 125/72/107 Pituudet: 160 (12,8), 165 (13,6), 170 (14,4). Sh. 799 €
K2 RECKONER 102 freestyle-suksi, jolla kelpaa pöllytellä myös puuteria. Verkkomainen hiilikuituvahvike antaa sukselle jäykkyyttä ja kimmoisuutta. Rockerit suksen molemmissa päissä helpottaa kääntymistä ja lisäävät alastulojen miellyttävyyttä. TwinTech Sidewall -rakenne antaa kanttipitoa kovemmassakin rinteessä. Sivuleikkaus: 134/102/127 Pituudet: 177 (18,5), 184 (19,3). Hinta 499 e

Pusu

PUSU Kelo on suomalaista käsityötaitoa Puuppolan Suksen pajasta. Suksen reunarakenne on perinteinen, se on toteutettu pellavaöljy-tervakäsittelyllä. Mattalakattua tammi- tai saarnipintaa kelpaa katsella myös hiihtokauden ulkopuolella. Suksesta on saatavana myös Muumi-teemainen versio. Sivuleikkaus: 118-84-109 (163 cm) Pituus (kääntösäde) 153 (14,5)/ 163 (15) / 173 (16). Hinta 749 e ja 999 e (Muumi)
PUSU Lappi on vauhdikkaan laskijan allmountain-suksi kaikenlaisiin hoidettuihin rinteisiin. Loimuava visakoivuviimeistely tekee suksesta näyttävän ja erottuvan välineen. Suksen ydin on kotimaista koivua ja haapaa. Hinta 1 200 e

Line

Line Tom Wallisch Pro on freestylelaskija Tom Wallischin suunnittelma suksi. Siinä on vaahtera-haapapuuydin, johon on yhdistetty hiilikuitunauhat. Kevennetty kärki ja kanta helpottavat temppujen pyörimistä. Suksen symmetrinen jousto parantaa laskutuntumaa, lasket rinnettä sitten kumminpäin tahansa. Kärjen ja kannan rocker tekevät käännöksistä ketteriä. Sivuleikkaus: 118/90/116 Pituudet: 157 (14), 164 (15,5), 171 (17,5), 178 (19). Hinta 479 e

Völkl

Völkl Deacon 72 on rinnesuksi osaavalla laskijalle. Napakka kääntösäde ja jäykkä rakenne mahdollistaa erittäin vauhdikkaan laskemisen. Suksessa on pyökki/poppeli täyspuuydin vahvistettuna kahdella koko suksen mittaisella titaanilevyllä. Suksessa on valmiina Marker rMotion3 Gripwalk -side. Sivuleikkaus 125/72/103 Pituudet: 168 (14,5), 173 (15,4), 178 (16,4). Hinta 899 e (sis. siteet)
Völkl Bash 81 on freestylesuksi alkutaipaleen suksi-ilmailijoille. Täyspuuydin tekee suksesta kevyen ja helpon laskea. Full Camber pohjan muoto tekee suksesta hyvän laskettavan myös kovalla rinteellä. Sivuleikkaus: 111/81/104 Pituudet: 148 (14), 158 (16), 168 (19), 178 (21). Hinta 249 e

Luitko jo nämä?

”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.
Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.
Meri-Teijo Bike Park tarjoaa korkeuserometreihin nähden ilahduttavan monipuolisen reittikattauksen.
Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Kuka laskee, missä laskee ja miten laskee? Nämä kaikki vaikuttavat suksen valintaan. Itselleen sopivinta suksea valittaessa kannattaa tuntea myös suksen speksit ja ajatukset niiden takana.

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää suksen spekseistä

Laskettelu
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Keskusuutiset
Aina ei laskeminen suju ja vika voi olla myös välineissä.

Joskus vika on välineessä – vältä yleisimmät välinemokat

Välineet