Mielakka 22.5.2023

Miksi aloittelijan ei kannata lähteä rinteeseen lainatuilla laskettelusuksilla

Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta. Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.
Toisin kuin moni kuvittelee, ei laskettelu tai lumilautailu ole varsinaisesti välineurheilua. Ihan kaikilla sivakoilla tai lankuilla ei kuitenkaan kannata mäkeen sännätä. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo miksi on näin.

Serkun kaiman laskettelusukset ja tädin retrohenkiset laskettelumonot eivät ole parhaimpia valintoja laskettelun alkeiden opetteluun. Tiedätkö miksi?

Aivan ensimmäisenä kannattaa hylätä ne varaston perältä löytyneet laskettelumonot. Vaikka ne tuntuisivat mukavan pehmoisilta ja vaikka ne olisivat juuri oikean kokoiset.

Monot eivät vanhene arvokkaasti. Käyttämättömät ja hyljätyt laskettelumonot saattavat kirjaimellisesti murentua jalan alle.

Vanha laskettelumono on turvallisuusriski

Muutama viikko sitten hiihtomaikkakollega nappasi mukaansa rinteessä ohi kiitäneen suksen ja siteeseen liimautuneen mononpohjan. Vanhuuttaan väsynyt mono oli katkennut pohjan ja varren liitoksesta, ja laskija jatkanut matkaa ilman suksea, monon varsi jalassaan.

Pöllämystynyt suksen omistaja löytyi rinteen viereisestä lumipenkasta. Siellä laskettelija keräili itseään kuperkeikan jäljiltä. Toinen suksi ja mono olivat vielä tallessa, mutta eihän siinä muu auttanut kuin lähteä vuokraamoon hakemaan lainamonot jalkaan.

Tässä onnettomuudessa oli onni mukana. Pahemminkin olisi voinut käydä.

Tarina ei ole ainutlaatuinen. Vanha mono on turvallisuusriski.

Uudet sukset tekevät laskemisesta helpompaa

Viisain valinta eivät ole myöskään serkun kaiman sukkapuikot vuodelta 1995. Usko tai älä, laskettelusukset ovat kehittyneet viime vuosituhannelta. Uusien välineiden myötä myös laskettelun tekniikka on muuttunut.

Kun me keski-ikäiset olimme nuoria, olivat laskettelusukset pitkiä, kapeita ja suoria. Alas rinnettä tyyliteltiin jalat yhdessä lantiota vispaten.

Nykyään laskettelusukset ovat edestä ja takaa leveät ja keskeltä kapeat. Uudet sukset kääntyvät kevyesti ja tekevät kantilleen käännettynä kauniita kaaria. Lantion vispaamisen sijaan kuormitetaan ulkosuksea jalkaa ojentamalla.

Aloittelijan kannattaa valita alleen uudet helposti kääntyvät sukset, usein myös carving-suksiksi mainitut, sillä niillä laskeminen on helpompaa ja vaivattomampaa.

Anna lapselle mahdollisuus innostua

Jos haluat lapsesi innostuvan laskettelusta, satsaa kunnon välineisiin. Serkun sukkapuikot ovat paitsi vaikeat kääntää useimmiten liian pitkät.

Ja tiedätkö, koska ne on viimeksi huollettu? Jos pohjat on voideltu ja kantit teroitettu viimeksi 1980-luvulla, on turha odottaa riemukiljahduksia rinteessä.

Helpointa on lähteä rinteeseen vuokraamon kautta. Sieltä saat oikeanlaiset, oikean pituiset ja huolletut välineet allesi – tai lapsellesi.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 28.6.2023 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!
Levi on vuoden hiihtokeskus 2023.
Nyt nautitaan, ennen kuin kesä pilaa tämänkin ilon. Keäväällä hiihtokeskuksissa on lunta, aurinkoa, ystäviä ja iloisia alamäkiä!
Menneellä viikolla Levillä lähes 1 400 hiihdonopettajaa ympäri maailmaa kokoontui Interski 2023 -kongressiin jakamaan tietoa toisilleen sekä tekivät erilaisia muodostelalaskemisen näytöksiä. Kevään aurinkoisista päivistä saadaan Levillä nauttia vielä yli kuukausi, sillä rinteet ovat avoinna aina 7.5.2023 saakka.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Älä katso vain hintaa, vaan hanki omaa taitotasoa ja käyttöä vastaavat sopivan mittaiset sukset. Kasvunvaraa ei kannata miettiä, sillä käytetyt sukset on helppo myydä eteenpäin.

Edullisesti rinteeseen käytetyillä laskettelusuksilla

Välineet
Hoida välinevuokraus etukäteen verkossa, niin pääset mäkeen nopeasti ja ilman turhaa häsläystä.

Välinevuokraus – näin se sujuu helposti hiihtokeskuksessa

Välineet
Hiihtokoulussa jokainen ottaa takuulla loikan omissa taidoissaan eteenpäin. Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoita varten, sillä ammattilaiset osaavat opastaa myös osaavaa laskijaa.

Opi helposti laskettelun ja lautailun alkeet

Hiihtokoulu