Ylläs 27.2.2024

Miksi aloittelijan ei kannata lähteä rinteeseen lainatuilla laskettelusuksilla

Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta. Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.
Toisin kuin moni kuvittelee, ei laskettelu tai lumilautailu ole varsinaisesti välineurheilua. Ihan kaikilla sivakoilla tai lankuilla ei kuitenkaan kannata mäkeen sännätä. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo miksi on näin.

Serkun kaiman laskettelusukset ja tädin retrohenkiset laskettelumonot eivät ole parhaimpia valintoja laskettelun alkeiden opetteluun. Tiedätkö miksi?

Aivan ensimmäisenä kannattaa hylätä ne varaston perältä löytyneet laskettelumonot. Vaikka ne tuntuisivat mukavan pehmoisilta ja vaikka ne olisivat juuri oikean kokoiset.

Monot eivät vanhene arvokkaasti. Käyttämättömät ja hyljätyt laskettelumonot saattavat kirjaimellisesti murentua jalan alle.

Vanha laskettelumono on turvallisuusriski

Muutama viikko sitten hiihtomaikkakollega nappasi mukaansa rinteessä ohi kiitäneen suksen ja siteeseen liimautuneen mononpohjan. Vanhuuttaan väsynyt mono oli katkennut pohjan ja varren liitoksesta, ja laskija jatkanut matkaa ilman suksea, monon varsi jalassaan.

Pöllämystynyt suksen omistaja löytyi rinteen viereisestä lumipenkasta. Siellä laskettelija keräili itseään kuperkeikan jäljiltä. Toinen suksi ja mono olivat vielä tallessa, mutta eihän siinä muu auttanut kuin lähteä vuokraamoon hakemaan lainamonot jalkaan.

Tässä onnettomuudessa oli onni mukana. Pahemminkin olisi voinut käydä.

Tarina ei ole ainutlaatuinen. Vanha mono on turvallisuusriski.

Uudet sukset tekevät laskemisesta helpompaa

Viisain valinta eivät ole myöskään serkun kaiman sukkapuikot vuodelta 1995. Usko tai älä, laskettelusukset ovat kehittyneet viime vuosituhannelta. Uusien välineiden myötä myös laskettelun tekniikka on muuttunut.

Kun me keski-ikäiset olimme nuoria, olivat laskettelusukset pitkiä, kapeita ja suoria. Alas rinnettä tyyliteltiin jalat yhdessä lantiota vispaten.

Nykyään laskettelusukset ovat edestä ja takaa leveät ja keskeltä kapeat. Uudet sukset kääntyvät kevyesti ja tekevät kantilleen käännettynä kauniita kaaria. Lantion vispaamisen sijaan kuormitetaan ulkosuksea jalkaa ojentamalla.

Aloittelijan kannattaa valita alleen uudet helposti kääntyvät sukset, usein myös carving-suksiksi mainitut, sillä niillä laskeminen on helpompaa ja vaivattomampaa.

Anna lapselle mahdollisuus innostua

Jos haluat lapsesi innostuvan laskettelusta, satsaa kunnon välineisiin. Serkun sukkapuikot ovat paitsi vaikeat kääntää useimmiten liian pitkät.

Ja tiedätkö, koska ne on viimeksi huollettu? Jos pohjat on voideltu ja kantit teroitettu viimeksi 1980-luvulla, on turha odottaa riemukiljahduksia rinteessä.

Helpointa on lähteä rinteeseen vuokraamon kautta. Sieltä saat oikeanlaiset, oikean pituiset ja huolletut välineet allesi – tai lapsellesi.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!
”Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Eriävät näkemykset selviävät puhumalla”, Riihivuoren ski patrol Kaisa Miettunen muistuttaa. Kuva: Kalle Jokinen
Ei näin! Juomatölkin maatumisaika on 80–200 vuotta. Rinteeseen heitetty juomatölkki leikkaantuu teräviksi lastuiksi tampparin jyrsimen alla.
”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa.
Talmassa ymmärrettiin varhain lumilautailun merkitys ja se näkyi jo 1990-luvulla keskuksen mainonnassa. Wille Yli-Luoma ja Teppo Högman Talman esitteen kansikuvapoikina kaudella 1997–1998. Kuva: Mikko Suni

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Älä katso vain hintaa, vaan hanki omaa taitotasoa ja käyttöä vastaavat sopivan mittaiset sukset. Kasvunvaraa ei kannata miettiä, sillä käytetyt sukset on helppo myydä eteenpäin.

Edullisesti rinteeseen käytetyillä laskettelusuksilla

Välineet
Hoida välinevuokraus etukäteen verkossa, niin pääset mäkeen nopeasti ja ilman turhaa häsläystä.

Välinevuokraus – näin se sujuu helposti hiihtokeskuksessa

Välineet
Hiihtokoulussa jokainen ottaa takuulla loikan omissa taidoissaan eteenpäin. Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoita varten, sillä ammattilaiset osaavat opastaa myös osaavaa laskijaa.

Opi helposti laskettelun ja lautailun alkeet

Hiihtokoulu