Talma 2.2.2023

Miksi aloittelijan ei kannata lähteä rinteeseen lainatuilla laskettelusuksilla

Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta. Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.
Toisin kuin moni kuvittelee, ei laskettelu tai lumilautailu ole varsinaisesti välineurheilua. Ihan kaikilla sivakoilla tai lankuilla ei kuitenkaan kannata mäkeen sännätä. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo miksi on näin.

Serkun kaiman laskettelusukset ja tädin retrohenkiset laskettelumonot eivät ole parhaimpia valintoja laskettelun alkeiden opetteluun. Tiedätkö miksi?

Aivan ensimmäisenä kannattaa hylätä ne varaston perältä löytyneet laskettelumonot. Vaikka ne tuntuisivat mukavan pehmoisilta ja vaikka ne olisivat juuri oikean kokoiset.

Monot eivät vanhene arvokkaasti. Käyttämättömät ja hyljätyt laskettelumonot saattavat kirjaimellisesti murentua jalan alle.

Vanha laskettelumono on turvallisuusriski

Muutama viikko sitten hiihtomaikkakollega nappasi mukaansa rinteessä ohi kiitäneen suksen ja siteeseen liimautuneen mononpohjan. Vanhuuttaan väsynyt mono oli katkennut pohjan ja varren liitoksesta, ja laskija jatkanut matkaa ilman suksea, monon varsi jalassaan.

Pöllämystynyt suksen omistaja löytyi rinteen viereisestä lumipenkasta. Siellä laskettelija keräili itseään kuperkeikan jäljiltä. Toinen suksi ja mono olivat vielä tallessa, mutta eihän siinä muu auttanut kuin lähteä vuokraamoon hakemaan lainamonot jalkaan.

Tässä onnettomuudessa oli onni mukana. Pahemminkin olisi voinut käydä.

Tarina ei ole ainutlaatuinen. Vanha mono on turvallisuusriski.

Uudet sukset tekevät laskemisesta helpompaa

Viisain valinta eivät ole myöskään serkun kaiman sukkapuikot vuodelta 1995. Usko tai älä, laskettelusukset ovat kehittyneet viime vuosituhannelta. Uusien välineiden myötä myös laskettelun tekniikka on muuttunut.

Kun me keski-ikäiset olimme nuoria, olivat laskettelusukset pitkiä, kapeita ja suoria. Alas rinnettä tyyliteltiin jalat yhdessä lantiota vispaten.

Nykyään laskettelusukset ovat edestä ja takaa leveät ja keskeltä kapeat. Uudet sukset kääntyvät kevyesti ja tekevät kantilleen käännettynä kauniita kaaria. Lantion vispaamisen sijaan kuormitetaan ulkosuksea jalkaa ojentamalla.

Aloittelijan kannattaa valita alleen uudet helposti kääntyvät sukset, usein myös carving-suksiksi mainitut, sillä niillä laskeminen on helpompaa ja vaivattomampaa.

Anna lapselle mahdollisuus innostua

Jos haluat lapsesi innostuvan laskettelusta, satsaa kunnon välineisiin. Serkun sukkapuikot ovat paitsi vaikeat kääntää useimmiten liian pitkät.

Ja tiedätkö, koska ne on viimeksi huollettu? Jos pohjat on voideltu ja kantit teroitettu viimeksi 1980-luvulla, on turha odottaa riemukiljahduksia rinteessä.

Helpointa on lähteä rinteeseen vuokraamon kautta. Sieltä saat oikeanlaiset, oikean pituiset ja huolletut välineet allesi – tai lapsellesi.

Kirjoittaja Teija Uurinmäki on Levin hiihdonopettaja ja vapaa toimittaja.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.
”Taidot kehittyvät harjoittelemalla ja kehittymistä voi nopeuttaa pyytämällä opetusta”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki rohkaisee. Kun taitoa on tarpeeksi, voi rinteitä kiitää alas, kuten Teijan opettajakollega kuvassa.
Päivä rinteessä tekee hyvää mielelle ja keholle (vaikka äärimmäisyyksiin ei menisikään).
Vääränlaiset välineet vievät ilon laskettelusta. Hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kertoo, miksi serkun kaiman vanhoilla pujotteluvälineillä ei välttämättä kannata aloittaa hienoa harrastusta.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Elian Lehto on näyttänyt kaudella 2022–2023 jotain, mitä on kauan odotettu: suomalaismenestystä vauhtilajeissa.

Lue lisää

”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: Mieti, mitä vaadit lapselta rinteessä – älä anna kunnianhimon sokaista

Laskettelu
Älä katso vain hintaa, vaan hanki omaa taitotasoa ja käyttöä vastaavat sopivan mittaiset sukset. Kasvunvaraa ei kannata miettiä, sillä käytetyt sukset on helppo myydä eteenpäin.

Edullisesti rinteeseen käytetyillä laskettelusuksilla

Välineet
Hoida välinevuokraus etukäteen verkossa, niin pääset mäkeen nopeasti ja ilman turhaa häsläystä.

Välinevuokraus – näin se sujuu helposti hiihtokeskuksessa

Välineet
Hiihtokoulussa jokainen ottaa takuulla loikan omissa taidoissaan eteenpäin. Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoita varten, sillä ammattilaiset osaavat opastaa myös osaavaa laskijaa.

Opi helposti laskettelun ja lautailun alkeet

Hiihtokoulu