Ylläs 27.2.2024

Poimi parhaat vinkit rinteeseen ja laske kuin suksiseppä

Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset. Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Ski.fi ja Pusu tekevät myös talvella 2024 yhteistyötä. Tästä konkreettisimpina esimerkkeinä on huikea suksiarvonta sekä sisältöyhteistyö. Tässä jutussa kerromme, kuinka lasket kuin suksiseppä ja miten voit voittaa Pusun sukset.

Haluatko viilettää rinteitä tyylikkäästi jaloissasi suomalaista käsityötä olevat Pusun sukset? Kerromme, miten se onnistuu. Ja jos olet onnettaren suosikki, voit voittaa Pusun ihka uuden mallin Ski.fi:n arvonnasta. Jutun lopussa paljastamme, miten osallistut arvontaan.

Suksisepän vinkit rinteisiin

Ski.fi:n tutkiva journalisti istahti suksiseppä Jani Ahvenaisen kanssa samaan tuolihissiin ja tenttasi, mikä saa Pusun kultasormen muikeasti hymyilemään rinteessä. Toimittajan muistilehtiöön kertyi suksisepän mainiot laskuvinkit:

1. Pysy lämpimänä, paleleminen on turhaa. Rinteessä on paljon mukavampi olla, kun on riittävästi vaatetta päällä. Itse tykkään siitä, kun keskikropassa on kunnolla lämmintä. Silloin lämpöä riittää varpaisiin ja sormiinkin. Rinteeseen on kurja – ja täysin turha – mennä palelemaan.

2. Laskuun leikkisyyttä ja hauskuutta. Valitsee rinteitä, joissa on muotoja. Etsi rinteen kumpuja sekä muita muotoja ja hyödynnä niitä monipuolisesti! Rinteen muotojen luova hyödyntäminen nostaa laskuilon aivan uudelle tasolle.

3. Laske, älä jonota. Sesonkina mene laskemaan aamulla ja illalla, jolloin on vähemmän jengiä mäessä ja on paremmin tilaa sovittaa näyttäviä Hollywood carving -käännöksiä.

4. Opi lisää. Enemmänkin laskeneen kannattaa välillä virkistää muistia ja hakea uutta oppia hiihtokoulusta. Pätevä opettaja saa hiihtonivelet liikkumaan.

5. Nauti, älä kärsi. Hyvin huolletut sukset lisäävät oleellisesti hauskuutta rinnepäivään. Voideltu suksi toimii oikein ja oikein teroitettu kantti pitää. Hiihtoloma kannattaa käyttää laskemisesta nauttien eikä huoltamattomista välineistä valittaen.

6. Väistä alkoholi. Itse tykkään erotella alkoholin ja laskemisen. Parin tuopin jälkeen laskutatsi huononee, eikä laskemisesta nauti. Rinnepäivän jälkeen voi halutessaan kurvata kavereiden kanssa talon lonkerolle fiilistelemään hyvää laskupäivää.

7. Kokeile erilaisia suksia. Toisenlaisia välineitä makustelemalla voi saada uusia ulottuvuuksia ja kiinnostavia elementtejä laskemiseen.

Suksiseppä testaamassa uutta rinnesuksea. Voit voittaa uutukaiset tilaamalla Ski.fi:n uutiskirjeen. Ohjeet löydät jutun lopusta.

Voita Pusun uudet rinnesukset

Helpoin keino nauttia upeista rinteistä – ja samalla kerätä ihailevia katseita hissijonossa – on laittaa Pusun upeat sukset jalkaan.

Pusu on suomalaista käsityötä kauneimmillaan. Laukaan vanhan vankilan tiloissa valmistetaan vauhtia kestäviä ja katseita kerääviä suksikaunottaria.

Helmikuussa 2024 Pusu lanseeraa kauan kaivatun uutuussuksen: kunnostetuille rinteille tarkoitettu suksi on tehty laskijoille, jotka kaipaavat tiukkoja käännöksiä eivätkä kaihda vauhtia.

Ski.fi arpoo kaikkien uutiskirjeen tilaajien kesken Pusun uutuusparin. Tilaa uutiskirje ja olet mukana arvonnassa! Sukset arvotaan helmikuun 2024 lopussa ja voittajalle ilmoitetaan ilouutinen sähköpostilla.

Ski.fi:n uutiskirje kertoo laskettelun ja lumilautailun kiinnostavimmat uutiset laskukaudella ja puheenaiheet noin kaksi kertaa kuukaudessa. Emme tuputa turhuuksia, vain vankkaa asiaa alamäestä.

Uutiskirjeen tilaajana olet aina automaattisesti mukana Ski.fi:n järjestämissä arvonnoissa.

Tilaa uutiskirje tästä linkistä.

Helmikuussa 2024 julkaistava Pusun uusi malli on todellinen rinnetykin unelma.

Luitko jo nämä?

Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!
”Kaikkien kanssa ei voi olla kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Eriävät näkemykset selviävät puhumalla”, Riihivuoren ski patrol Kaisa Miettunen muistuttaa. Kuva: Kalle Jokinen
Ei näin! Juomatölkin maatumisaika on 80–200 vuotta. Rinteeseen heitetty juomatölkki leikkaantuu teräviksi lastuiksi tampparin jyrsimen alla.
”Kun tuntuu siltä, että pärjää oikeastaan aika hyvin, yli omien odotusten, niin silloin tapahtuu taikoja”, hiihdonopettaja Teija Uurinmäki kannustaa.
Talmassa ymmärrettiin varhain lumilautailun merkitys ja se näkyi jo 1990-luvulla keskuksen mainonnassa. Wille Yli-Luoma ja Teppo Högman Talman esitteen kansikuvapoikina kaudella 1997–1998. Kuva: Mikko Suni
Kalle Palanderilla sydän sykkii yhä alppihiihdolle ja suksi kulkee mallikkaasti. Joulukuun 2023 alussa Kalle ikuistettiin laskemassa Vihdin rinteillä.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Suksiseppä Jani Ahvenainen valmistaa ystävineen suomalaisia laskettelusuksia. Pusu, eli Puuppolan Suksi, on kaunis sivakka.

Pusu eli Puuppolan Suksi – suksisepän tarina

Laskettelu

Tee itse helppo ja nopea suksihuolto

Laskettelu
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Keskusuutiset