Vihti Ski Center 28.3.2024

Hiihtäjän polvivammoja voidaan ehkäistä ja hoitaa

Rinteessä ei riitä pelkät vahvat jalat, vaan voimaa, lihashallintaa sekä liikkuvuutta pitää löytyä etenkin keskivartalosta.
Joskus polvet joutuvat rinteessä koville. Jokainen laskija voi kuitenkin ennaltaehkäistä onnettomuuksia. Eikä edes polvivaivat ole lopullinen este laskemiselle.

Lautailijoiden tutuimmat vammatyypit ovat ranteiden murtumat. Suksilla laskevilla taas erilaiset polvivammat – kuten eturistiside-, rusto- ja kierukkavammat – ovat yleisimpiä tapauksia lääkäreiden vastaanotolla. Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen keräämien tilastojen mukaan suksilla laskevien loukkaantumisista 23,4 % kohdistuu polveen, lautailijoilla taas rannevammojen osuus loukkaantumisista on 35,3 %.

Helppo tapa ehkäistä lasketteluvammoja on tarkistaa varusteiden toimivuus aina huolellisesti etukäteen. Suksilla laskevan kannattaa säännöllisesti varmistaa etenkin siteiden oikeat säädöt ja toimivuus. Myös muista suojavarusteista on hyötyä. Kypärä kuuluu kaikkien päähän, mutta lumilautailijoiden kannattaa ehdottomasti käyttää lisäksi ainakin rannesuojia.

Eturistisidevammoja voi ehkäistä

Eturistisiteen repeytyminen on kiusallinen ja pitkän kuntoutuksen vaativa vaiva. Lihaskunto- ja hallinta auttavat ehkäisemään eturistisidevammaa.

”Etenkin nuorten naisjalkapalloilijoiden kanssa on huomattu, että kun lantion alueen, reiden ja lonkan lihashallintaan sekä rotaatioon on paneuduttu, niin polven ristisidevammoja on voitu ennaltaehkäistä murto-osaan”, kertoo Mehiläisen ylilääkäri, ortopedi Jari Salo.

Äkkiseltään lonkan osuus polvivaivoihin voi tuntua yllättävältä, mutta yhteys on varsin looginen – ja osin jokaisen testattavissa:

”Yhden jalan kyykky on hyvä testi jokaiselle. Siitä näkee laskeutuuko lantio ja polvi jalkaterän kanssa samassa linjassa. Jos liike lähtee kiertymään sivulle, niin lihashallinta ei ole kunnossa”, Jari Salo kertoo. Silloin kannattaa hakeutua fysioterapeutille ohjeita saamaan.

Rinteeseen suuntaavan ei kannata harjoittelussa keskittyä vain jalkojen treenaamiseen, vaan kehittää myös keskivartalon voimaa, lihashallintaa sekä liikkuvuutta.

Polven rustovamma ei lopeta harrastusta

Moni jättää rakkaan lasketteluharrastuksen polven rustovammojen takia, kun jo parin tunnin laskeminen alkaa tuntua särkynä polvissa.

”Rustovaurioiden takia liian moni on jäänyt laskettelun iloista pois. Rustovammat on alidiagnosoitu vammaryhmä, ja usein ajatellaan, että niille ei voi tehdä mitään,” Jari Salo harmittelee, mutta kertoo myös ilouutisen:

”Nykyään kartiokeilakuvauksen ansiosta polven rustovauriot ovat helposti kuvattavissa. Rustovauriot ovat myös korjattavissa. Leikkauksen jälkeen aloitetaan heti liikeharjoittelu. Hyvällä kuntoutuksella ja ohjatulla aktiivisella harjoittelulla pääsee usein jo vuoden sisällä takaisin rinteeseen.”

Artikkeli on tehty yhteistyössä Mehiläisen kanssa.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Eturistisidevamma ei vaadi aina kovia nopeuksia tai rajua kaatumista. Eturistiside voi revetä, kun on sopiva vääntö ja huonoa tuuria.

Eturistiside on laskettelijan vamma

Laskettelu

Ehkäise vammoja – kehitä liikkuvuuttasi tehokkaalla ohjelmalla

Vinkit

Laskettelijan vammat voi välttää

Keskusuutiset