Vihti Ski Center 28.3.2024

Laskettelusauvan oikea pituus – näin se löytyy

Lasku rytmittyy mukavasti, kun on valinnut laskettelusauvan oikean pituuden. Vapaalaskijat arvostavat kuvan kaltaisia suurella sommalla varustettuja teleskooppisauvoja. Lasku rytmittyy mukavasti, kun on valinnut laskettelusauvan oikean pituuden. Vapaalaskijat arvostavat kuvan kaltaisia suurella sommalla varustettuja teleskooppisauvoja.
Laskettelija pärjää vallan hyvin ilman sauvojakin, mutta oikein valittu ja käytetty sauva helpottaa laskijan elämää. Sauvat tukevat tasapainoa ja niiden avulla voi rytmittää käännöksiä. Melkein sauva kuin sauva sopii tehtävään − kunhan se on oikean pituinen.

Valintakriteerinä laskettelusauvan oikea pituus on tärkein. Tietysti laskettelusauvoja on erilaisia, hifistelijä voi valita erityisen ohuet ja kevyet sauvat tai pujottelija käyrät kepit, hevijuuseri voi ostaa sauvat, jotka sujahtavat hanskaan kiinni napsauttamalla, tarkan markan Pirkko ostaa kestävän vaihtoehdon. Perusharrastaja pärjää useimmiten ihan perussauvoilla.

Aloittelijat ja lapset eivät laskettelusauvoja tarvitse. Lue aiheesta lisää artikkelista Miten pitkään ilman laskettelusauvoja kannattaa laskea?

Laskettelusauvan oikea pituus mitataan asteissa

Ainoa kriteeri, josta ei kannata joustaa, on sauvan pituus. Rinnelaskijan kyynärpään pitäisi olla 90-asteen kulmassa, kun sauva on maassa. Vaikka ajatus kasvuvarasta houkuttelee lapsiperheen rahakirstun vartijoita, liian pihiksi ei kannata heittäytyä, sillä lapsena opittua väärää laskuasentoa on myöhemmin vaikea muuttaa.

Temppuilijat pärjäävät lyhyemmillä sauvoilla. Syvän lumen perässä takamaastoihin suuntaaville laskijoille on tarjolla näppäriä teleskooppisauvoja, joiden pituutta voi helposti säätää käyttötarkoituksen mukaan. Teleskooppisauvoista on etenkin hyötyä vaelluksilla, kun rinnettä noustaan ylös.

Sauvan pituus vaikuttaa laskijan asentoon. Esimerkiksi liian pitkä sauva ohjaa laskijan turhan pystyyn asentoon ja vie painon taakse. Aivan liian lyhyt sauva voi tehdä saman tempun, eli vie painon taakse. Harvoin kuitenkaan sauva on häiritsevän lyhyt. Kannattaakin kokeilla, mitä muutama sentti ”oikeaoppisesti valittua” (eli 90-asteen kulmassa olevaa kyynärpäätä) lyhyempi sauva tekee laskuasennolle. Usein vain hyvää.

Laskettelusauvan pituus löytyy helposti: kyynärpään pitäisi olla 90-asteen kulmassa, kun sauva on maassa.
Laskettelusauvan pituus löytyy helposti: kyynärpään pitäisi olla 90-asteen kulmassa, kun sauva on maassa.

Sauvan paino vaikuttaa laskumukavuuteen

Oikea mitta on ehkäpä se tärkein laskettelusauvan valintakriteeri – mutta ei ainoa. Käännöksen sujuvuuteen ja laskemisen mukavuuteen vaikuttaa olennaisesti myös laskettelusauvan paino. Tähänkin on nyrkkisääntö: ”mitä kevyempi, sitä huomaamattomampi ja siten myös mukavampi”.

Olennaista on myös painopiste, jonka tulisi olla mahdollisimman lähellä laskettelusauvan kahvaa. Alhaalla oleva painopiste vaikuttaa yllättävän ikävästi käännösrytmiin.

Painopisteeseen vaikuttaa myös somman koko, suuri sompa on luonnollisesti pientä painavampi. Somman suhteen kannattaakin miettiä omat laskutottumukset: pehmeässä lumessa suuri sompa on ehdoton, jäisellä rinteellä viihtyvä ratalaskija valitsee mahdollisimman pienen somman.

Kahvan valinta on makukysymys. Kauppaan kannattaakin ottaa omat lasketteluhanskat mukaan ja kokeilla erilaisia kahvoja. Miellyttävä löytyy varmasti.

Laskettelusauvan oikea pituus on se tärkein valintakriteeri, mutta monelle lähes yhtä tärkeää on laskettelusauvan väri. Sen valintaan on turha neuvoa antaa, mutta yksi vinkki kuitenkin on paikallaan: värikäs laskettelusauva löytyy hangesta valkoista helpommin.

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Suksikaupassa kannatta valita sopivin, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Kommentti: liian hyvä suksi on huono suksi

Hiihtokoulu

Kehitä taitojasi alamäessä – vinkit kokeneelle laskijalle

Laskettelu

Lasketteleva lapsi ei tarvitse sauvoja

Laskettelu