Vihti Ski Center 28.3.2024

Pääskyvuori avaa legendaarisen kisarinteen

Pääskyvuoren profiili ilahduttaa vauhdin ystäviä. Kuva: Ringa Luostarinen
Vuosi sitten Heinäveden suunasta kuului ilouutinen: neljä vuotta suljettuna ollut Pääskyvuori avasi rinteensä kaudelle 2016–17. Uusi yrittäjä laittoi hihat heilumaan ja sai monta näkyvää muutosta aikaiseksi. Tulevallekin kaudelle on monta iloista uutista kerrottavana.

Heinävedellä sijaitseva Pääskyvuori on herännyt uuteen eloon. Perinteitä uhkuvaa hiihtokeskusta kehitetään suunnitelmallisin ottein. Jotta keskus saatiin vuosien tauon jälkeen avattua, piti rinteet raivata uudestaan. Lumetusjärjestelmää tehostettiin ja valaistusta parannettiin. Kaudelle 2016–17 Pääskyvuori sai myös täysmittaisen parkin. (Lue myös: Pääskyvuorella lasketaan taas)

Kisarinteen paluu on monelle talven paras uutinen

Vuosia uinuneen hiihtokeskuksen avaamisessa oli valtava työ. Valmistelut vaativat moninkertaisen työmäärän verrattuna toiminnassa olevaan keskukseen. Jo ensimmäisellä kaudella Pääskyvuorella tehtiin paljon ja paljon tuli kiitosta.

”Pääskyvuori sai heti hyvän vastaanoton laskettelijoilta, etenkin pääkaupunkiseudun hiihtolomaviikko yllätti positiivisesti”, hiihtokeskusyrittäjä Petri Valkama iloitsee.

Kaikkea ei kuitenkaan ensimmäiselle kaudelle valmiiksi Pääskyvuorella saatu: legendaarista Pääskyn kisarinnettä ei talven aikana vielä ehditty avata. Rinteen raivaus jäi kesken ja lisäksi sähkölinjassa huomattiin lumetuksen estävä vika.

Nyt kisarinne on raivattu ja sähkölinja korjattu. Kaudesta 2017–18 lähtien 102 metriä korkea ja 450 metriä pitkä kisarinne palvelee jälleen kaikkia vauhdinnälkäisiä aktiivilaskijoita. Nimensä mukaisesti kisarinne soveltuu myös alppilajien treenipaikaksi.

Pääskyvuoren kisarinne kutsuu treeniryhmiä.

Pääskyvuori kehittyy edelleen

Kisarinne ei ole talven 2017–18 ainoa uudistus Pääskyvuoressa. Parannuksia on tehty myös snowparkin maapohjiin: Turvallisuutta on parannettu leventämällä ja jyrkentämällä alemman hyppyrikummun alastuloa. Ylemmän hyppyrikummun alastulon ja flätin välistä kulmaa on loivennettu. Tämäkin osaltaan parantaa turvallisuutta, mutta myös helpottaa myös kunnossapitoa.

Lisäksi Nappularinteen sivusuuntainen kaltevuus on oikaistu. Kun rinne on nyt suora, niin aloittelijoiden on entistä helpompi opetella ensimmäisiä liukuja suksilla ja lumilaudoilla.

Pääskyvuoren lyhyt historia

Ensimmäinen rinne raivattiin Pääskyvuorelle jo vuonna 1967 ja hissi rinteeseen saatiin vuonna 1973. Rinneprofiilinsa ja haastavan kisarinteensä ansiosta Pääskyvuori oli tunnettu varsinkin alppilajien harrastajien keskuudessa. Pääskyllä on järjestetty myös valtakunnallisia kisoja.

Pääskyvuori hiljeni neljäksi vuodeksi, kunnes talvella 2015 pitkän linjan lumilautailija Petri Valkama päätti herättää Pääskyvuoren eloon. Varsin lyhyessä ajassa keskuksen kalusto on huollettu ja kunnostettu, lumetusjärjestelmän pumppaamoon on saatu lisää tehoa ja rinteiden valaistusta parannettu. Yksi Pääskyvuoren ylpeyden aiheista on huipulta alas asti ulottuva monipuolinen parkki, jota on tarkoitus jatkossa kehittää entistä hauskemmaksi laskea.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.

Lumilautaliiton uusimmat

fsa-paracross-pyha

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Uusi hiihtokeskus Suomen rinnekartalle: Pääskyvuorella lasketaan taas

Keskusuutiset

Kurkistus kulisseihin: Näin hiihtokeskuksessa valmistaudutaan talveen

Keskusuutiset
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.

Ski.fi-kortti: kaksi laskee, yksi maksaa

Keskusuutiset