Pyhä 17.4.2024

Suomen luonto inspiroi vapaalaskulegendaa

Skipe Iso-Syötteen metsässä. Kuva: Kim Öhman
Harvasta laskijasta liikkuu yhtä paljon tarinoita, kuin oululaisesta Kimmo ”Skipe” Oivosta. Vuosikymmenet tuntureissa ja vuorten rinteillä ovat koulineet laskijaa, mutta jättäneet jälkeensä myös monta hauskaa kertomusta.

Skipeä tuntemattomille pieni esittely lienee paikallaan. Skipe on pitkän linjan hiihtopummi, mutta myös pidetty hiihdonopettaja. Hän on vapaalaskun ja new school -hiihdon pioneeri, monen laskutapahtuman ideanikkari, Pyhän hiihtokoulun kunniajäsen, Black Crows -suksien lähettiläs sekä paljon muuta.

Yksi Skipen käynnistämistä tapahtumista on Iso-Syötteen FreeKing Ride.

Raivaustöissä syntyi idea

Vuosia sitten Skipeä pyydettiin raivaamaan Iso-Syötteelle metsään vapaalaskualue. Kolme vuotta sitten Skipen ollessa kunnostamassa paikkoja, päätti hän rakentaa sinne myös hyppyreitä ja muuta kikkailtavaa. Samalla syntyi ajatus välineiden raja-aitoja rikkovasta tapahtumasta.

FreeKing Ridessä halutaan kaikki samalle viivalle: on vain kaksi sarjaa, eli naiset ja miehet. Välinerajoituksia ei sen sijaan ole, vaan lautailijat, laskettelijat ja telemark-hiihtäjät mittelöivät samassa sarjassa.

”Halusin tapahtuman, joka yhdistää vanhan koulukunnan vapaalaskijat, vuoristojätkät ja newschool-laskijat. On hienoa nähdä yhdessä tapahtumassa eri koulukunnan laskijat, sukupolvet ja välineet sulassa sovussa. Ei kisata hampaat irvessä, vaan vietetään aikaa yhdessä”, Skipe taustoittaa tapahtumaa.

Tammikuussa 2016 on mukana myös junnusarja.

”Siellä on tajuttoman taitavaa porukkaa. Haluan nähdä pentujen riemun, kun ne pääsevät geimeihin”, Skipe hehkuttaa.

Luonto on tärkein

Iso-Syötteen FreeKing Ride -tapahtumassa Skipe ei itse juuri laskemaan ehdi, puuhamiehellä riittää viikonloppuna sen verran järjestelykiireitä. Vuosien saatossa muutenkin laskukerrat ovat vähentyneet, sillä perheellistynyt mies kantaa vastuunsa myös kotioloissa.

Vuorille kuitenkin tekee mieli, ja Skipe on yhä tuttu näky Chamonixissa sekä kotimaan tuntureissa. Miten mies jaksaa innostua suomalaisista rinteistä jylhien alppiseinämien jälkeen?

Suomen talvinen luonto inspiroi, etenkin kaamoksen kauneus on hienoa. Ympäristö ja luonto antaakin minulle laskemiseen paljon enemmän kuin aikaisemmin. Hiihto on ollut minulle aina luonnossa liikkumista, mutta ennen haasteet ja vauhti oli se juttu. Nyt osaa katsoa ja arvostaa entistä enemmän luontoa missä liikkuu. Kyllä Suomessa hiihtämisessä on täysin oma fiiliksensä.”

Lue lumiturvallisuudesta ja tutustu Finlav-koulutusjärjestelmään. Kattavan lumivyörytietouspaketin löydät tästä linkistä ja tietoa Finlavin lumiturvallisuuskoulutuksista täältä.

Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

All mountain- ja vapaalaskusukset

Laskettelu

Arctic Weekend käynnistää laskutapahtumien sarjan

Keskusuutiset

Antti Autti kuvasi vapaalaskuelokuvan Pyhällä

Lumilautailu