Mielakka 17.3.2023

Ylläs bike park on kesällä 2021 entistä suurempi ja kauniimpi

Ylläs bike parkin huipulta on upeat maisemat. Laskettavaa gondolin yläasemalta on parhaimmillaan lähes neljä kilometriä. Ylläs bike parkin huipulta on upeat maisemat. Laskettavaa gondolin yläasemalta on parhaimmillaan lähes neljä kilometriä.
Suomen pisimpiä ja korkeimpia reittejä, jylhät tunturimaisemat ja bike parkin lisäksi kilometritolkulla maastopolkuja. Kaikkea tätä tarjoaa Ylläs – ja kesällä 2021 monipuolisemmin kuin koskaan ennen.

Näytä artikkeli

Ylläs bike park on tehnyt vuosia määrätietoista työtä alamäkipyöräilyn eteen. Tunturin huipulle pääsee pyörän kanssa vaivatta gondolihissillä ja alas viettää useampi yli kolme kilometriä pitkä reitti.

Ajettavaa korkeuseroa Ylläksellä on yli 400 metriä. Pisin reitti on lähes neljä kilometriä, tarkasti mitattuna 3,98 kilometriä. Harvinaista herkkua härmän oloissa siis.

Kolme päälinjaa gondolilta

Tunturin huipulle nousevan gondolihissin alla kulkee Ylläs bike parkin päälinjat. Näillä jokaisella on yhtämittaista ajettavaa todella paljon, reittien pituudessa päästään jopa Alppien lukemiin.

Siniseksi luokiteltu Reindeer Rally on kohtuullisen leveää ja melko helppoa ajettavaa: bermejä, kumpuja ja muutamia pöytähyppyreitä. Reindeer Rally halkoo alussa upeaa rakkamaisemaa. Puurajalla reitin luonne muuttuu vihreäksi ja vehreäksi. Tähän ei ihan heti kyllästy!

Punainen 95980 Murica tarjoilee isoa ameriikanlinjaa – vauhdikasta ja Reindeer Rallya haastavampaa ajettavaa. Alun pujottelu rakkakivien keskellä voi vähemmän ajanutta kuskia kuumottaa. Reitiltä löytyy myös muutama droppi ja hyppyri. Pituutta 95980 Muricalla on noin 3,5 kilometriä, joten ala-asemalla varmasti tietää ajaneensa!

Kesän 2020 uutuus Full enduro nousi monen Ylläksen kävijän suosikiksi. Gondolilta suunnataan ensin tunturin yläosaan muokattua reittiä puurajalle, josta siirrytään luonnonmukaiselle polulle. Lähes neljä kilometriä pitkällä reitillä pääsee kokemaan tunturiluonnon monipuolisuuden kaikessa kauneudessaan. Mikäli neljä kilometriä alamäkeä ei vielä tunnu lihaksissa, niin mukavan loppusilauksen antaa puolen kilometrin ylämäkisiirtymä latupohjaa ja asfalttia pitkin gondolin ala-asemalle.

Korkeusero on yksi Ylläs bike parkin valteista.

Kesän 2021 uutuus: joka päivä ajetaan

Huonolla näkyvyydellä ja kovalla tuulella ei gondolihissiä pyöritetä. Se ei kuitenkaan enää alamäki-ilottelua estä. Kesällä 2021 ankkurihissi on käytössä gondolin rinnalla viikon jokaisena päivänä.

Ankkuri takaa kunnon ajettavaa joka päivä, sillä se nostaa neljälle 1,5–2 kilometriä pitkälle reitille. Näistä yksi on koneellisesti tehty ja aloittelijalle sopiva kesälle 2021 rakennettu täysin uusi sininen reitti. Tätä kirjoitettaessa ei reitillä ole vielä nimeä.

Mittaa uutukaisella on mukavat 1,8 kilometriä. Reitti on mainio myös lajia vasta opetteleville, sillä siinä on helppoja bermejä, erilaisia kumpuja ja kivoja luonnonmuotoja. Yllätyksiä reitille ei ole rakennettu, joten se sopii mainiosti vaikka ensimmäiseksi bike park -reitiksi mattohissin jälkeen.

Kaksi muuta ankkurihissillä tavoitettavaa linjaa on luonnonpohjaisia enduro-henkisiä reittejä. Neljäs on Reindeer Rallyn loppuosa, josta löytyy myös helppoja pöytähyppyreitä.

Ankkurin ja gondolin lisäksi Ylläksen kesässä pyörii päivittäin myös 75 metriä mattohissi. Sen molemmilla puolilla on noin 150 metriä pitkät helpot konetyöstetyt reitit, jotka soveltuvat lajiin tutustumisen lisäksi mainiosti myös pienemmille lapsille. Nuorimmat reitillä ajaneet ovat olleet parin vuoden ikäisiä potkupyöräilijöitä.

Ankkurishissiltä lähtevät reitit kulkevat metsän suojassa.

Ylläs bike park on myös koulu ja vuokraamo

Iso-Ylläksen hiihtokoulu on kesällä Bike Park School. Aikaisemmin tarjolla on ollut vain yksityisopetusta, mutta kesällä 2021 hienoon lajiin ja bike park -pyöräilyn perusteisiin pääsee tutustumaan myös kahden tunnin alkeiskursseilla.

Gondolin ala-aseman vieressä sijaitsevan Hill ski rent -vuokraamon kalusto on täysin päivitetty kesälle 2021 ja pyörämäärä on kasvanut huomattavasti. Enduro- ja dh-pyörien lisäksi löytyy xc-pyöriä poluille ja Ylläksen tyylisesti myös fatbike-valikoima on runsas. Pyörien lisäksi vuokraamosta löytyy kaikki tarvittavat suojat ja muut varusteet.

Alamäkipyöräilyn aloittaminen Ylläksellä on helppoa. Tarjolla on opetusta ja laadukkaat vuokravälineet. Matto- ja ankkurihissin lisäksi pyöräilijöiden käytössä on helppo ja mukava gondolihissi.

Heinäkuussa Ylläksellä tapahtuu

Kesän 2021 Ylläksen tärkeimmät, suurimmat ja vauhdikkaimmat pyöräilytapahtumat osuvat heinäkuuhun.

Ylläs Outdoor Week -tapahtuman (8.–17.7.2021) yhteydessä eri ulkoilulajit – kuten polkujuoksu, vaellus ja maastopyöräily – kohtaavat. Viikon aikana tunturimaisemissa on erilaisia kilpailuja, seminaareja ja väline-esittelyjä.

Samassa yhteydessä 17.7.2021 poljetaan Nuts MTB Ylläs. Upeissa tunturimaisemissa on valittavana kaksi kisareittiä: 40 tai 70 kilometriä. Mikäli tämä tuntuu turhan kevyeltä, niin paikalle kannattaa tulla hieman aikaisemmin. Nuts MTB 240 polkaistaan 13.7.2021. Nimensä mukaisesti silloin ajetaan 240 kilometriä Ylläs-Pallastunturin kansallispuiston läpi aina Ylläkselle asti.

Heinäkuun lopussa (28.–29.7.2021) on tunturissa todellista enduro-pyöräilyn juhlaa, kun vuorossa on Funduro-cupin deluxe-kisa. Kaksipäiväiseen Funduroon kuuluu treenin, kilpailun ja leppoisan meiningin lisäksi yhteinen illanvietto.

Luitko jo nämä?

Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.
Viihtyisä maisemakonttori, oppimisen ilo ja hauskat työkaverit. Hiihdonopettajalla on monta syytä hymyyn.
Lapsi laskee suoraan alas rinnettä, eikä kääntyminen kiinnosta? Näillä hiihdonopettajan vinkeillä houkuttelet lapsen mutkittelemaan laskettelurinteessä.
Suksen pituuden valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen sekä laskijan mittojen lisäksi mieltymykset ja taitotaso.
Ylitarkastaja Aleksi Latvala viihtyy mäessä työssä ja vapaa-ajalla.
Hyvä lumilautakenkä antaa mainion tuntuman lautaan ja mahdollistaa miellyttävät sekä hauskat laskupäivät.
Näyttää helpolta, mutta etenkin alku voi olla hankala. Jutun vinkkien lisäksi kannattaa hakea oppia hiihtokoulusta. Pätevä lautaopettaja on oikotie onneen.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Ylläs panostaa pyöräilyyn. Mittavan bike parkin lisäksi tunturissa on paljon maastopyöräreittejä. Kuva: Eetu Leikas

Ylläksellä pyöräily on huippua – kokeile ainakin nämä!

Bike park -uutiset

Ylläksellä on Suomen pisin alamäki – myös fillarilla

Bike park -uutiset
Hyvät ajokaverit kannustavat ja opastavat, mutta eivät painosta. Älä anna ryhmäpaineen yllyttää tekemään mitään, mihin et koe olevasi valmis.

Bike park -ajotekniikkaa, osa 5: turvallisuus bike parkissa

Ajovinkit