Soveltava alppihiihto

Kuvaaja: Janne Ruotsalainen

Vamma tai sairaus ei välttämättä ole este laskettelun tai lumilautailun harrastamiselle. Soveltava alppihiihto avaa rinteet lähes kaikille, aina paralympialaisiin asti.

Ympäri Suomea on useampia hiihtokeskuksia, -vuokraamoja ja -kouluja, joista löytyy soveltuvaan alppihiihtoon väineitä ja opastusta.

  • Yhdellä suksella laskevilla liikuntavammaisilla on apuna tukissukset tai lajiin suunniteltu proteesi.
  • Liikuntavammaiset kelkkalaskijat käyttävät tukisuksia alppihiihtokelkan kanssa.
  • Näkövammaisilla on apunaan edessä laskeva opaslaskija.
  • Laskettelu sopii myös kehitysvammaisille tai elinsiirron saaneille.

Matalan kynnyksen kokeilutapahtumia

Lumilauantait ja -sunnuntait ovat koko perheen liikuntatapahtumia, joissa voi ohjatusti kokeilla soveltavaa alppihiihtoa ja välineistöä osaavan ohjaajan opastuksella. Matalankynnyksen tapahtumia järjestetään vuosittain noin viidessä eri keskuksessa ympäri maata. Vammaislaskijoilla on mahdollisuus kelkka- ja pystylaskettelun sekä lumilautailun opetukseen yhdessä oman avustajan kanssa. Paikkoja on rajoitetusti ja opetukseen tulee ilmoittautua etukäteen. Seuraa tarkempaa ilmoittelua  www.malike.fi tai https://www.paralympia.fi

Soveltavan alppihiihdon välineitä

Soveltavan alppihiihdon välineitä kannattaa aina ensisijaisesti tiedustella suoraan hiihtokeskuksesta. Lisäksi www.valineet.fi sivustolle on koottu tietoa vuokrattavista soveltavan alppihiihdon välineistä. Tästä pääset kootusti tarkastelemaan maamme välinetilannetta http://www.valineet.fi/toimijatahot/soveltava-alppihiihto/. Huomioitahan, että kelkat voivat olla eri tavalla varusteltuina vuokratessasi niitä eri paikoista. Esimerkiksi hissin vetolaitteen, niskatukien tai vöiden osalta.

Lisätietoja: Malike
 ja Suomen Paralympiakomitea ry