Soveltava alppihiihto

Kuvaaja: Janne Ruotsalainen

Vamma tai sairaus ei välttämättä ole este laskettelun tai lumilautailun harrastamiselle. Soveltava alppihiihto avaa rinteet lähes kaikille, aina paralympialaisiin asti.

Ympäri Suomea on useampia hiihtokeskuksia, -vuokraamoja ja -kouluja, joista löytyy soveltuvaan alppihiihtoon väineitä ja opastusta.

  • Yhdellä suksella laskevilla liikuntavammaisilla on apuna tukissukset tai lajiin suunniteltu proteesi.
  • Liikuntavammaiset kelkkalaskijat käyttävät tukisuksia alppihiihtokelkan kanssa.
  • Näkövammaisilla on apunaan edessä laskeva opaslaskija.
  • Laskettelu sopii myös kehitysvammaisille tai elinsiirron saaneille.

Matalan kynnyksen kokeilutapahtumia

Lumilauantait ja -sunnuntait ovat koko perheen liikuntatapahtumia, joissa voi ohjatusti kokeilla soveltavaa alppihiihtoa ja välineistöä osaavan ohjaajan opastuksella. Matalankynnyksen tapahtumia järjestetään vuosittain noin viidessä eri keskuksessa ympäri maata. Vammaislaskijoilla on mahdollisuus kelkka- ja pystylaskettelun sekä lumilautailun opetukseen yhdessä oman avustajan kanssa. Paikkoja on rajoitetusti ja opetukseen tulee ilmoittautua etukäteen. Seuraa tarkempaa ilmoittelua  www.malike.fi tai www.vammasurheilu.fi

Soveltavan alppihiihdon välineitä

Soveltavan alppihiihdon välineitä kannattaa aina ensisijaisesti tiedustella suoraan hiihtokeskuksesta. Lisäksi www.valineet.fi sivustolle on koottu tietoa vuokrattavista soveltavan alppihiihdon välineistä. Tästä pääset kootusti tarkastelemaan maamme välinetilannetta http://www.valineet.fi/toimijatahot/soveltava-alppihiihto/. Huomioitahan, että kelkat voivat olla eri tavalla varusteltuina vuokratessasi niitä eri paikoista. Esimerkiksi hissin vetolaitteen, niskatukien tai vöiden osalta.

Lisätietoja: Malike
 ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry