Sappee 13.7.2024

Levillä alkaa uusi aikakausi

Levin kehitys ei hidastu. Talvikaudelle 2022–2023 valmistuu eturinteiden "jäätikköprojekti”, eli uusi nopea tuolihissi, entistä parempi rinneprofiili sekä tehokas valaistus. Lisäksi tunturissa on muita, etenkin lapsia ja vapaalaskijoita, ilahduttavia uudistuksia. Levin kehitys ei hidastu. Talvikaudelle 2022–2023 valmistuu eturinteiden ”jäätikköprojekti”, eli uusi nopea tuolihissi, entistä parempi rinneprofiili sekä tehokas valaistus. Lisäksi tunturissa on muita, etenkin lapsia ja vapaalaskijoita, ilahduttavia uudistuksia.
Levin talvikauden 2022–2023 suurimmat uudistukset nähdään eturinteillä. Uusi nopea tuolihissi ja uusittu rinneprofiili houkuttelee laskijoita Levin keskeisimmälle sijainnille. Muut uudistukset ilahduttavat erityisesti vapaalaskijoita ja pienempää laskuväkeä.

Levin eturinne on toiminut tähän mennessä monelle lähinnä kulkuväylänä tunturiin, mutta joulukuussa 2022 tilanne muuttuu. Uusi tuolihissi ja uudistettu rinneprofiili houkuttelevat jäämään laskemaan tunturikylän palveluiden äärelle.

Levin uusi Glacier Express -tuolihissi pyörähtää käyntiin marras–joulukuussa ja avajaisjuhlia vietetään itsenäisyyspäivän viikonloppuna 3.12.2022. Hissi on malliltaan samanlainen kuin suositulla Levi Westillä on käytössä.

Kausi eturinteillä tulee olemaan pitkä. Uudet valot takaavat, että kaamoksessakin näkee laskea.

Hissi kuljettaa maksimikapasiteetilla 3 000 laskettelijaa tunnissa ylös tunturiin, ja nousu kestää vajaat kolme ja puoli minuuttia. Uusi tuolihissi korvaa Levin vanhimmat ankkurihissit Hemmon ja Marjalaen.

Myös eturinteen mattohissi on saanut uuden paikan rinteen alareunasta ja palvelee nyt entistä paremmin perheen pienimpiä ja aloittelijoita.

Levin eturinteiden profiili muuttuu

Toinen massiivinen uudistus on eturinteen profiilin muutos. Aiemmin sivusuuntaan viettänyt rinne on nyt muokattu suoraksi. Laskemiselle on saatu lisää tilaa, kun entisen paipin kohdalla sijaitsee nyt noin 65 metriä leveä tasainen rinne. Kyseessä on ollut valtava urakka, sillä rinteeseen on tuotu maata 20 000 kuutiota – eli noin 2 000 kuorma-auton lavallista.

Rinnepohjamuutosten yhteydessä eturinteeseen on saatu myös entistä tehokkaammat automaattilumitykit sekä energiatehokkaat, päivänvaloa jäljittelevät led-valot. Uutta tekniikkaa hyödyntävät led-valot tekevät laskemisesta entistä turvallisempaa ja mukavampaa erityisesti alkukauden pimeinä iltoina.

Ei enää läpikulkurinne. Jatkossa eturiteillä on huippuluokan lasketteluolosuhteet lokakuusta toukokuuhun.

Eturinteen mittavat uudistukset ovat osa Levin suursatsausta ”Suomen ensimmäisen jäätikön” luomiseen.

Lue myös: Levi Glacier: uusi tuolihissi, uusittu rinne ja ”jäätikkö”

Uusinta lumensäilöntätekniikkaa hyödyntäen osa eturinteestä jää lähes pysyvästi lumen ja jään peittoon. Tämän ansiosta Levillä voidaan tarjota jo alkukaudesta harjoittelumahdollisuuksia rinnelajien seuroille ja joukkueille ulkomaita myöten. Jäätikkö avataan virallisesti alkutalvesta 2023.

Uusi metsäreitti ja paljon vapaalaskua

Uutta laskettavaa on kevättalvella tulossa myös Levin Kaakkoisrinteille. Sammun metsäreitin nimellä kulkeva uudistus sijoittuu 7B-hissin viereen, missä sijaitsee paljon erityisesti lasten ja nuorten suosimia metsälaskureittejä. Rinne tarjoaa seikkailullista, mutta turvallista laskettavaa metsän siimeksessä.

Levi lanseerasi keväällä 2022 skinnausreitit. Kokeneiden vapaalaskijoiden Ape Majavan ja Saana Saltevon kanssa yhteistyössä suunnitellut reitit avaavat Levin takamaastot turvallisesti ja sopivat myös aloitteleville vapaalaskijoille.

Eri puolelle tunturia piirretyt reitit yhdistyvät tunturin huipulle, ja niihin voi tutustua yksi kerrallaan tai yhdistää vaikka koko päivän retkeksi. Aiempi vapaalaskukokemus ei ole välttämätöntä, sillä alas voi laskea myös rinteitä pitkin. Zero Pointin vuokraamosta löytyy myös valikoima randosuksia tai splitboard-lumilautoja.

Ape Majavan ja Saana Saltevon (kuvassa) merkitsemiltä skinnausreiteiltä on helppo etsiä koskematonta lunta pöllytettäväksi.

Skinnausreitit ovat luonnontilaisia, mutta niitä huolletaan aika ajoin moottorikelkalla lumituiskujen jälkeen. Nousureitit on suunniteltu siten, että ne eivät kulje lumivyörymaastossa. Randoreiteillä liikkuminen tapahtuu omalla vastuulla. Muista kuitenkin tutustua skinnausohjeisiin etukäteen.

Lue myös: Nauti skinnaamisesta – turvallisesti

Skinnausreitit tunnistaa maastossa keltaisesta salmiakkikuviosta ja ne löytyvät Levin rinnekartasta. Gps-jäljet ovat ladattavissa Levin verkkosivuilta. Reitit avataan jälleen, kun lunta tunturissa on riittävästi.

Levin oma appi tallentaa rinnepäivän lukemat

Levi Resort -sovellukseen on lisätty uusia ominaisuuksia, joiden ansiosta laskupäivästä saa yhä enemmän irti.

Sovelluksesta löytyvät vuorovaikutteinen 3D-rinnekartta, ajantasaiset tiedot alueen palveluista, tunturin paikalliset säätiedot, rinnekamerat, räätälöitävät hälytykset esimerkiksi hissien ja rinteiden aukioloista sekä Levi Black kanta-asiakasohjelma.

Uusimpina ominaisuuksina voi nyt seurata omaa hissidataa sekä jakaa oman sijainnin kavereille. Levi Resort -sovelluksen voit ladata ilmaiseksi iPhonelle App Storesta ja Android-puhelimille Play Storesta.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Levi Glacier -investointi tekee eturinteistä entistäkin hauskemman kokonaisuuden.

Levi Glacier: uusi tuolihissi, uusittu rinne ja ”jäätikkö”

Keskusuutiset

Levi laajentaa: Levi West tuo huippumodernin tuolihissin ja uuden kylän

Keskusuutiset
Ape Majava järjestää vapaalaskuklinikoita Levillä. Myös öiset laskuretket kuuluvat ohjelmaan.

Vapaalaskija Ape Majavan opit rinteiden ulkopuolelle

Vapaalasku