Ylläs 12.4.2024

Levillä alkaa uusi aikakausi

Levin kehitys ei hidastu. Talvikaudelle 2022–2023 valmistuu eturinteiden "jäätikköprojekti”, eli uusi nopea tuolihissi, entistä parempi rinneprofiili sekä tehokas valaistus. Lisäksi tunturissa on muita, etenkin lapsia ja vapaalaskijoita, ilahduttavia uudistuksia. Levin kehitys ei hidastu. Talvikaudelle 2022–2023 valmistuu eturinteiden ”jäätikköprojekti”, eli uusi nopea tuolihissi, entistä parempi rinneprofiili sekä tehokas valaistus. Lisäksi tunturissa on muita, etenkin lapsia ja vapaalaskijoita, ilahduttavia uudistuksia.
Levin talvikauden 2022–2023 suurimmat uudistukset nähdään eturinteillä. Uusi nopea tuolihissi ja uusittu rinneprofiili houkuttelee laskijoita Levin keskeisimmälle sijainnille. Muut uudistukset ilahduttavat erityisesti vapaalaskijoita ja pienempää laskuväkeä.

Levin eturinne on toiminut tähän mennessä monelle lähinnä kulkuväylänä tunturiin, mutta joulukuussa 2022 tilanne muuttuu. Uusi tuolihissi ja uudistettu rinneprofiili houkuttelevat jäämään laskemaan tunturikylän palveluiden äärelle.

Levin uusi Glacier Express -tuolihissi pyörähtää käyntiin marras–joulukuussa ja avajaisjuhlia vietetään itsenäisyyspäivän viikonloppuna 3.12.2022. Hissi on malliltaan samanlainen kuin suositulla Levi Westillä on käytössä.

Kausi eturinteillä tulee olemaan pitkä. Uudet valot takaavat, että kaamoksessakin näkee laskea.

Hissi kuljettaa maksimikapasiteetilla 3 000 laskettelijaa tunnissa ylös tunturiin, ja nousu kestää vajaat kolme ja puoli minuuttia. Uusi tuolihissi korvaa Levin vanhimmat ankkurihissit Hemmon ja Marjalaen.

Myös eturinteen mattohissi on saanut uuden paikan rinteen alareunasta ja palvelee nyt entistä paremmin perheen pienimpiä ja aloittelijoita.

Levin eturinteiden profiili muuttuu

Toinen massiivinen uudistus on eturinteen profiilin muutos. Aiemmin sivusuuntaan viettänyt rinne on nyt muokattu suoraksi. Laskemiselle on saatu lisää tilaa, kun entisen paipin kohdalla sijaitsee nyt noin 65 metriä leveä tasainen rinne. Kyseessä on ollut valtava urakka, sillä rinteeseen on tuotu maata 20 000 kuutiota – eli noin 2 000 kuorma-auton lavallista.

Rinnepohjamuutosten yhteydessä eturinteeseen on saatu myös entistä tehokkaammat automaattilumitykit sekä energiatehokkaat, päivänvaloa jäljittelevät led-valot. Uutta tekniikkaa hyödyntävät led-valot tekevät laskemisesta entistä turvallisempaa ja mukavampaa erityisesti alkukauden pimeinä iltoina.

Ei enää läpikulkurinne. Jatkossa eturiteillä on huippuluokan lasketteluolosuhteet lokakuusta toukokuuhun.

Eturinteen mittavat uudistukset ovat osa Levin suursatsausta ”Suomen ensimmäisen jäätikön” luomiseen.

Lue myös: Levi Glacier: uusi tuolihissi, uusittu rinne ja ”jäätikkö”

Uusinta lumensäilöntätekniikkaa hyödyntäen osa eturinteestä jää lähes pysyvästi lumen ja jään peittoon. Tämän ansiosta Levillä voidaan tarjota jo alkukaudesta harjoittelumahdollisuuksia rinnelajien seuroille ja joukkueille ulkomaita myöten. Jäätikkö avataan virallisesti alkutalvesta 2023.

Uusi metsäreitti ja paljon vapaalaskua

Uutta laskettavaa on kevättalvella tulossa myös Levin Kaakkoisrinteille. Sammun metsäreitin nimellä kulkeva uudistus sijoittuu 7B-hissin viereen, missä sijaitsee paljon erityisesti lasten ja nuorten suosimia metsälaskureittejä. Rinne tarjoaa seikkailullista, mutta turvallista laskettavaa metsän siimeksessä.

Levi lanseerasi keväällä 2022 skinnausreitit. Kokeneiden vapaalaskijoiden Ape Majavan ja Saana Saltevon kanssa yhteistyössä suunnitellut reitit avaavat Levin takamaastot turvallisesti ja sopivat myös aloitteleville vapaalaskijoille.

Eri puolelle tunturia piirretyt reitit yhdistyvät tunturin huipulle, ja niihin voi tutustua yksi kerrallaan tai yhdistää vaikka koko päivän retkeksi. Aiempi vapaalaskukokemus ei ole välttämätöntä, sillä alas voi laskea myös rinteitä pitkin. Zero Pointin vuokraamosta löytyy myös valikoima randosuksia tai splitboard-lumilautoja.

Ape Majavan ja Saana Saltevon (kuvassa) merkitsemiltä skinnausreiteiltä on helppo etsiä koskematonta lunta pöllytettäväksi.

Skinnausreitit ovat luonnontilaisia, mutta niitä huolletaan aika ajoin moottorikelkalla lumituiskujen jälkeen. Nousureitit on suunniteltu siten, että ne eivät kulje lumivyörymaastossa. Randoreiteillä liikkuminen tapahtuu omalla vastuulla. Muista kuitenkin tutustua skinnausohjeisiin etukäteen.

Lue myös: Nauti skinnaamisesta – turvallisesti

Skinnausreitit tunnistaa maastossa keltaisesta salmiakkikuviosta ja ne löytyvät Levin rinnekartasta. Gps-jäljet ovat ladattavissa Levin verkkosivuilta. Reitit avataan jälleen, kun lunta tunturissa on riittävästi.

Levin oma appi tallentaa rinnepäivän lukemat

Levi Resort -sovellukseen on lisätty uusia ominaisuuksia, joiden ansiosta laskupäivästä saa yhä enemmän irti.

Sovelluksesta löytyvät vuorovaikutteinen 3D-rinnekartta, ajantasaiset tiedot alueen palveluista, tunturin paikalliset säätiedot, rinnekamerat, räätälöitävät hälytykset esimerkiksi hissien ja rinteiden aukioloista sekä Levi Black kanta-asiakasohjelma.

Uusimpina ominaisuuksina voi nyt seurata omaa hissidataa sekä jakaa oman sijainnin kavereille. Levi Resort -sovelluksen voit ladata ilmaiseksi iPhonelle App Storesta ja Android-puhelimille Play Storesta.

Luitko jo nämä?

Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Levi Glacier -investointi tekee eturinteistä entistäkin hauskemman kokonaisuuden.

Levi Glacier: uusi tuolihissi, uusittu rinne ja ”jäätikkö”

Keskusuutiset

Levi laajentaa: Levi West tuo huippumodernin tuolihissin ja uuden kylän

Keskusuutiset
Ape Majava järjestää vapaalaskuklinikoita Levillä. Myös öiset laskuretket kuuluvat ohjelmaan.

Vapaalaskija Ape Majavan opit rinteiden ulkopuolelle

Vapaalasku