Sappee 13.7.2024

Lumitykit pauhaavat koko maassa, itsenäisyyspäivää vietetään lasketellen!

Tässä nautitaan Ylläksen alkukauden tunnelmasta 30.11.2021. Samalla aikaan lumetetaan uusia rinteitä. Lisää rinteitä on tarkoitus avata lauantaina 4.12.2021 ja taas lauantaina 11.12.2021. Kuva: Esko Liukas Tässä nautitaan Ylläksen alkukauden tunnelmasta 30.11.2021. Samalla aikaan lumetetaan uusia rinteitä. Lisää rinteitä on tarkoitus avata lauantaina 4.12.2021 ja taas lauantaina 11.12.2021. Kuva: Esko Liukas
Suomalaiset laskettelukeskukset on kuorrutettu vankalla lumipatjalla itsenäisyyspäivänä 2021. Marraskuun lopussa alkanut pakkasjakso on mahdollistanut optimaaliset lumetusolosuhteet koko maassa.

Laskettelukausi on alkanut poikkeuksellisen vauhdikkaasti koko maassa. Aikaisen aloituksen ovat mahdollistaneet hiihtokeskusten panostukset lumetusjärjestelmiin sekä otolliset lumetussäät.

Himoksen 38. kausi starttaa lauantaina 4.12.2021. Ensimmäisten rinteiden joukossa aukeaa länsirinteiltä ainakin Himmin, Edwardin, Murrin ja Mökön rinteet. Murrin rinteessä on alkuun pop-up parkki. Lumilassa avataan Peikkorinne, Joonan kumpu ja Pikku-Sumpin rinne sekä pulkkamäki. Lisää rinteitä avataan sitä mukaa, kun lumia saadaan levitettyä. Lumetus jatkuu länsirinteillä edeten pohjoisrinteitä kohti. Kuva Himokselta 30.11.2021.

Marraskuun lopussa Suomessa oli avoinna jo parikymmentä hiihtokeskusta, mutta itsenäisyyspäiväviikonlopuksi kausi alkaa monessa keskuksessa. Näin moni keskus pääsee aloittamaan kauden heti joulukuun alussa vain harvoin. Laskettelijoilla on monessa keskuksessa käytössään ensimmäisestä päivästä lähtien useita rinteitä.

”Lumitykit ovat tehneet marraskuun lopun pakkasilla laskettelukeskuksiin valtavasti lunta. Keskusten ammattitaitoinen väki pitää huolen, että itsenäisyyspäiväviikonloppuna laskettelijoilla ja lautailijoilla on huippukelit!”, Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors iloitsee.

Talmassa on parkkia laskettu jo useampi viikko. Torstaina 2.12.2021 avataan perherinne ja lauantaina eturinteen snowpark jollain kattauksella, ehkä myös Werneri-parkki. Kuvassa Talman lumetuksen edistymistä 30.11.2021.
Kausi Sveitsissä alkoi jo 9.11.2021. Tällä hetkellä auki on Snow Plaza (parkki) ja Perherinne. Itsenäisyyspäiväviikonlopun aikana avataan 2 rinnettä lisää. Ennusteen mukaan ensi viikon aikana valmistuu loputkin rinteet.

Lumetusjärjestelmiin on investoitu paljon

Laskettelukausi alkaa varhain ja jatkuu pitkään modernien lumetusjärjestelmien ja ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta. Elohopean laskettua pakkasen puolelle käynnistetään lumitykit. Mitä kylmempi keli, sitä paremmat on lumetusolosuhteet – ja marraskuu 2021 on tarjonnut loistavat kelit lumen valmistukseen.

Serena Skin kausi käynnistyy lauantaina 4.12.2021. Käytössä on parkkirinne 3a sekä mattohissi ja lastenrinne. Viime kauden tapaan hiihtokeskuksen avautuessa ilmainen pysäköinti koko talvikauden ajan. Uusia reilejä tehty ja edelliskausien rautaa kunnostettu Serenan pajassa.

”Lumetukseen on täksi kaudeksi investoitu tuplasti aikaisempiin vuosiin verrattuna. Investoinnit ovat myös jakautuneet kattavasti keskuksiin ympäri Suomea”, kertoo lumetusjärjestelmiä maahantuovan Kessu Oy:n toimitusjohtaja Peter Söderholm.

Lumetusjärjestelmien teknologinen kehitys on mahdollistanut lumetuksen aloittamisen entistä aikaisemmin. Lumetus on myös entistä energiatehokkaampaa.

”Nykyaikaisten lumitykkien vesisuuttimet ovat niin paljon parempia kuin ennen, että pystyvät tekemään lunta jo pikkupakkasilla. Myös lumetusjärjestelmien energiatehokkuus on parantunut huomattavasti”, Peter Söderholm jatkaa.

Granibackenin lumetus on sujunut erittäin hyvin. Avaustavoite Kauniaisissa on ennätyksellisen aikaisin: lauantaina 4.12.2021. Kuva Granin lumetuksesta 1.12.2021.

Tykkilumi kestää säävaihtelut ja kovan kulutuksen

Lumetusjärjestelmillä syntyy tiivistä ja säävaihteluita erinomaisesti kestävää lunta. Lumitykeissä korkeapaineinen vesi johdetaan lumitykin suuttimien kautta ilmaan. Matkalla maahan vesihiukkaset kiteytyvät lumeksi. Lumetettu lumi pakkaantuu luonnon lunta tiiviimmäksi ja kestävämmäksi.

Ellivuoressa avataan lauantaina 4.12 klo 10.00 eturinne (Vanha Elli) sekä mahdollisesti myös lastenrinteen. Lumetuskuva on otettu 26.11.2021.

Tykitetty lumi kestää lämpötilan vaihteluja ja vesisateita huomattavasti luonnon lunta paremmin. Vaikka taivaalta satanut lumi sulaisi luonnosta lämpöaallon tai vesisateiden myötä, ei rinteissä eroa välttämättä edes huomaa.

Suurin ero tykitetyn lumen ja luonnon lumen välillä on kuitenkin määrässä. Rinteisiin tehdään yleensä ainakin puolen metrin tiivis kerros lunta. Vastaava tiivis lumipatja vaatisi yli toista metriä luonnon lunta.

Mikkelin Tornimäessä avataan päärinne ja lastenrinne lauantaina 4.12.2021. Lumetus jatkuu Banaanirinteessä, jonka avaustavoite on lauantai 11.12.2021. Kuvassa lumista Mikkeliä 1.12.2021.

Kausi käynnistettiin säilölumella jo lokakuussa

Talvikausi 2021–2022 käynnistyi Levillä ja Rukalla jo 8.10.2021. Rinteet saatiin laskukuntoon säilölumen avulla. Lumen ja jään säilömisellä on Suomessa pitkät perinteet, onhan jäätä varastoitu etenkin maatiloilla elintarvikkeiden säilytystä varten ennen kylmälaitteiden kehitystä.

Suomutunturi avaa asiakkaille 3.12.2021 kaikkilla lumetuksen parissa olevilla rinteillä: FIS, Martti, Keskirinne, Välirinne sekä Lastenmaa. Kuvassa Suomu 27.11.2021.

Lumen säilöminen rinteitä varten mukailee vanhaa jään varastoimisen prosessia. Sydäntalven pakkasilla rinteisiin tykitetään lisää lunta. Keväällä lumi kerätään rinteistä suuriin kasoihin ja nämä peitetään. Syksyllä eristeet poistetaan ja lumimassat levitetään takaisin rinteisiin laskukansan iloksi.

Laajiksessa on laskettu jo 26.11.2021 lähtien. Pakkasten myötä lumetusta on jatkunut vauhdilla ja torstaina 2.12.2021 Laajiksessa avataan Lumimaa mattohissin osalta. Lauantaina 4.12.2021 ont arkoitus saada auki Lumimaa sompahissin ja pulkkamäen osalta sekä Eturinne ylhäältä saakka. Näiden jälkeen lumetus siirtyy Takarinteille ja Aurikseen. 1.12.2021 keli Laajiksessa oli kuin helmikuussa, kuten kuva näyttää!

Lumen säilöminen ei ole vain Pohjois-Suomen erikoisuus. Jyväskylän Laajis on jo pari vuotta ottanut varaslähdön talveen säilölumen avulla. Tälle kaudelle Ruokolahden Freeski myös avasi laskettelukauden jo marraskuun puolella levittämällä kesän yli varastoidut lumet rinteille.
 
Lue myös: Laskettelukausi voi alkaa! Lumi on jo valmiina.

Tahko Mountainin talvikausi 2021–2022 käynnistyy perjantaina 3.12.2021. Ensin avataan Turistirinne ja Lumilaakso. Lumetuksessa on tällä hetkellä seitsemän rinnettä avattavien rinteiden lisäksi. Kuvassa Tahkoa lumetetaan 29.11.2021.

Edessä on pitkä ja turvallinen laskettelusesonki

IRO Researchin SHKY:lle toteuttaman Laskettelijatutkimuksen mukaan viime laskettelukausi oli Suomessa ennätyksellinen. Kaudella 2020–2021 Suomessa harrasti laskettelua tai lautailua 976 100 henkilöä. Lukumäärä on SHKY:n mittaushistorian suurin.

Mustavuoren Original (päärinne) ja alkeisrinne on jo lumetettu ja lumetus jatkuu parkissa sekä perherinteessä. Mustavuoren kausi avataan lauantaina 4.12.2021 (Original ja alkeisrinne). Lumetuskuva on Mustavuoresta 27.11.2021.

Laskettelukausi on 2021–2022 on jo kolmas ”koronatalvi”. Suomalaiset hiihtokeskukset osoittivat vastuullisella toiminnallaan viime kaudella, että laskettelu ja lumilautailu ovat terveysturvallisia harrastuksia.

Ulkoilman ja rinteiden puolesta puhui viime talvena myös THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen MTV:n haastattelussa.

”Ulkona on todella pieni riski saada tartunta. Hiihtoladut, laskettelumäet, pulkkamäet ja metsät ovat nyt turvallisimpia paikkoja nauttia lomasta.”

Lue myös: Hiihtolomalaisen korona-ajan muistilista

Hiihtokeskukset mahdollistavat koronaturvallisen liikkumisen ulkona. Rinteissä on lajille luontaisesti turvavälit, jotka pitää muistaa myös hissijonoissa ja sisätiloissa.

Suomen Hiihtokeskusyhdistys päivittää koronaohjeistuksen suomeksi ja englanniksi. Löydät ohjeistuksen tästä linkistä.

Påminnessa on lumetettu jo viikon verran ja itsenäisyyspäiväviikonloppuna Raaseporissa avataan ainakin lasten rinne.
Hirvensalossa on annettu maan jäätyä ennen lumetuksen aloittamista. Lumetus aloitettiin maanantaina 29.11.2021 ja sitä jatketaan niin pitkään, että saadaan vankka lumipatja rinteisiin ennen avaamista. Hirvensalossa todennäköisesti lasketaan jo viikon 49 loppupuolella.
Parrassa on lumetettu torstaista 25.11. alkaen. Vielä menee 2-3 viikkoa, ennen kuin Parrassa lasketaan, mutta kauden avaus joulukuun puolella on harvinaista herkkua. Kuva näyttää lumetuksen edistymisen Parrassa 1.12.2021.
Purnussa lumetus aloitettiin perjantaina 26.11.2021. Sopiva pakkanen ja juuri uusittu pumppaamo vauhdittavat mukavasti rinteiden lumetusta. Näillä näkymin Purnussa lasketaan viimeistään parin viikon kuluttua.

Luitko jo nämä?

Levillä on jo vuosia pyöräilty myös alamäkeen. Kesällä 2024 tunturissa alkaa kehitysprojekti, jonka tarkoitus on nostaa Levin maastopyöräilytarjonta uudelle tasolle.
Alamäkipyöräily on tempaissut Katja Ståhlin mukaansa. Varsinaisia tavoitteita laji ei kuitenkaan Katjalle aseta. ”Haluan vain nauttia ja vetää mäessä hyvällä fiiliksellä.”
Ylläs Flow -reitti avattiin alkusyksystä 2023 ja siitä tuli heti pyöräilijöiden suursuosikki.
Rukalla on kova tahto saada uusia pyöräilijöitä alamäkeen, joten keskuksessa panostetaan jatkossakin helppouteen ja turvallisuuteen.
Alamäki sopii ihan kaikille. Tahko Mini Mountain innostaa kaiken ikäiset ja kokoiset alamäkipyöräilyyn.
Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 26.6.2024 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
”Laajiksessa on se hyvä puoli, että reiteiltä löytyy mahdollisuuksia rauhalliseen tutustumiseen. Vauhtia voi sitten kasvattaa taitojen karttuessa”, sanoo Laajiksen kantaporukkaan kuuluva Hannu Pohjolainen (kuvassa vasemmalla).
Koko bike parkista löytyy hienosti rakennettuja flow-reittejä.
Sappee Bike Parkissa on panostettu monipuolisiin suorituspaikkoihin ja laajaan palvelutarjontaan pyöräilijöille.
Ellivuori bike park on tunnettu järvimaisemasta ja metsäisistä enduro-reiteistä.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Lumetus takaa valkoiset rinteet, vaikka muuten maa on sula. Tykkilunta tarvitaan myös Keski- ja Pohjois-Suomessa. Tässä lasketaan Riihivuoren rinteillä joulukuussa 2019.

Lumetus tuo talven koko Suomeen

Keskusuutiset
Mitä kylmempää on, sitä tehokkaammin saadaan rinteet lumetettua. Tykitetty lumi kestää lämpöä ja vesisadetta luonnon lunta paremmin.

Näin tehdään talvi

Keskusuutiset

Tämän takia hiihtokeskuksissa on lunta ja kunnon talvi

Keskusuutiset