Nuuksio Bike Park 15.5.2024

Neljä parasta tapaa aloittaa kausi

Syksy on hienoa laskuaikaa. Kuvassa Janne Lipsanen kauden ensimmäisenä laskupäivänä. Syksy on hienoa laskuaikaa. Kuvassa Janne Lipsanen kauden ensimmäisenä laskupäivänä.
Suomen talvi alkaa nykyään aina lokakuussa, kun Levi ja Ruka käynnistävät laskettelu- ja latukauden säilölumella. Syksyinen lumi on upea elämys. Pyysimme neljältä asiantuntijalta vinkit varhaiseen kauteen.

Suomalaisia lumen ystäviä hemmotellaan, sillä talvella on mittaa reilusti yli 200 päivää. Levi ja Ruka avaavat kauden lokakuun alussa ja lumi-ilottelua jatkuu useimmiten aina äitienpäivään asti.

Lumi sopii loistavasti suomalaiseen syksyyn. Laskeminen syksyisen luonnon – parhaimmillaan jopa ruskan – ympärillä on unohtumaton kokemus. Ei siis ole ihme, että entistä useampi valitsee syysloman matkakohteeksi pohjoisen aktiviteetit etelän lämmön sijaan.

Neljä talven ammattilaista kertoi Ski.fi:n lukijoille vinkkinsä varhaisille lumille.

Minna Nevalainen vinkkaa ottamaan ensimmäiset mäet rauhassa: ”Aivan kuten muissa lajeissa, on laskettelussa hyvä hakea peruskuntoa ja -kestävyyttä rauhassa.”

Hiihdonopettajan vinkit ensilumille

Levin hiihtokoulun vastaava Minna Nevalainen on innoissaan kauden avauksesta ja ensimmäisistä käännöksistä. Minnalla on selkeät vinkit syksyn lumille suuntaaville:

”Ensin välinetsekkaus: mihin kuntoon sukset tai lauta jäi viime kauden jälkeen? Kaipaako välineet huoltoa, kantit teroitusta tai pohjat voidetta? Entä onko siteiden säädöt vielä kohdillaan kesän jälkeen?”

”Tutustu rinnealueeseen rauhassa. Totuttele ja tunnustele miltä lumi tuntuu suksien tai laudan alla? Koska syksyllä lämpötila voi sahata, niin lumen koostumus voi vaihtua jopa päivän aikana. Huomaa myös, että säilölumirinteen reunat voi olla pehmeät.”

Lue myös: Hiihdonopettajan vinkit kauden avaukseen

Syksy on loistavaa aika laskettelulle. Sää on yleensä mukava, paukkupakkasia tuskin on ja valoa riittää – ainakin rinteessä.

”Aktiiviloma sopii syksyyn. Silloin voi hakea ja kartuttaa sitä kuuluisaa tuntumaa talven laskuja varten. Aivan kuten muissa lajeissa, on hyvä lähteä hakemaan peruskuntoa ja -kestävyyttä rauhassa.”

Minna korostaa syksyn erikoisuudesta:

”Nurmen ja lumen kontrasti on mieletön kokemus!”

Janne Lipsanen: ”Parasta syksyssä on parkki”

Helsingin lumilautailijoiden valmentaja Janne Lipsanen suuntaa Lappiin heti kauden alkuun ja fiilikset ovat jo matkalla korkealla:

”Ei ihan joka paikassa maailmassa pääsee jo lokakuun alussa laskemaan – ja Suomessa on parkit heti auki! Tykkään enemmän mennä alkukaudesta laskemaan Lappiin kuin Alpeille, kun meillä ei ole niin sääriippuvaista. Oli keli mikä tahansa, niin syksyllä tunturissa voi laskea koko päivän.”

Janne Lipsanen neuvoo vilkaisemaan laudan pohjaan: ”Onhan siellä voidetta?”

Parkissa on helppo hakea hyvät fiilikset ensimmäisestä päivästä lähtien, mutta turha into voi myös kostautua. Ei ole järkevää rikko itseään heti kauden jälkeen, joten Jannekin peräänkuuluttaa malttia:

”Tauon jälkeen kannatta ottaa alku iisisti. Ensimmäisenä päivänä ei tarvitse yrittää samoja temppuja, joita teki edellisenä keväänä.”

Syksyllä pätee samat säännöt kuin talvella, eli aina parkkiin tultaessa pitää tutustua huolella suorituspaikkoihin. Heti ei tarvitse lähteä laskemaan täysillä.

Toisinaan into laskemiseen on niin kova, että parkkietiketti unohtuu. Janne muistuttaa, että parkissa pätee samat säännöt kuin arjessa.

”Mitä enemmän on porukkaa, niin sitä enemmän korostuu parkkietiketti: Ei etuilla parkissa, oma lähtö näytetään merkillä, varmistetaan vapaa alastulo ja muut ihmiset otetaan huomioon. Roskaaminen ja kiusaaminen eivät todellakaan kuulu mäkeen.”

Kun laskemaan on päästy, niin tärkeintä on nauttia mäkipäivästä.

”Hyvällä fiiliksellä mennään, kun näkee taas laskujengiä pitkästä aikaa!”

Riitta-Liisa Roponen: ”Ilo irti syksystä!”

Moninkertainen MM-mitalisti Riitta-Liisa Roponen on hiihtänyt nelisenkymmentä vuotta, mutta kauden avaus tuntuu aina yhtä jännittävältä.

”Aina vaan tässä vaiheessa vuotta odottaa ladulle pääsyä. Mahtavaa, että voi aloittaa kauden jo lokakuussa. Hiihtäminen on ihana tapa olla ulkona ja nauttia vähän erilaisesta luonnosta syksyisissä olosuhteissa!”

”Jos rakastaa liikkua lumella, niin jo syksyllä pääsee ottamaan ilon irti!”, Riitta-Liisa Roponen riemuitsee.

Hiihto on ollut Riitta-Liisalle ensin harrastus, sitten työ ja nyt taas enempi harrastus. Joka tapauksessa ladut ovat edelleen lähellä sydäntä.

”Tämä on niin mukava liikuntamuoto, kun saa olla raittiissa ilmassa ulkona ja kehittää samalla mieltä ja kroppaa.”

Riitta-Liisa korostaa maltin merkitystä kauden avauksessa.

”Alussa sukset voi tuntua pitkiltä ja tasapaino olla vähän hakusessa. Kannattaakin lähteä rennolla mielellä ja rauhassa. Aluksi ennemmin liian hiljaa, ettei ensimmäisen mäen jälkeen ole ihan hapoilla. Sitten jaksaa paremmin ja hiihto on nautinnollista.”

Syksy on Riitta-Liisan mielestä mainio aika aloittaa kausi.

”Lokakuussa on liukkaat kelit. Lumen luisto on hyvä, verrattuna vaikka tammikuun pakkasiin – eikä jäädy sormet!”

Monen maajoukkueen voimin kumpareisiin

Maailmacup-tason huippu-urheilijat ymmärtävät hyvien harjoitusolosuhteiden päälle. Lokakuussa 2023 Leville suuntaa Suomen kumparemaajoukkueen lisäksi Saksan, Ruotsin ja Iso-Britannian freestyle-maajoukkueet. Marraskuussa tunturissa treenaa ainakin USA:n ja Korean laskijat.

”Mahtavaa päästä näin aikaisin kotimaan lumille, mikäs sen parempaa – etenkin kun tämä on ainoa kumpareikko Euroopan mantereella”, iloitsee Suomen kumparemaajoukkueen lajipäällikkö Eemeli Kallas.

Tarjolla on täysiverinen kumpareikko: kolme parinsadan metrin pituista ränniä kahdella hyppyrillä.

”Rinne on ehkä vähän loivahko maajoukkuetason urheilijalle, mutta tarjoaa erittäin hyvää alkukauden treeniä.”

Harjoitusolosuhteet saavat hymyn maajoukkueen pääkäskijän huulille:

”On mukavaa, kun on parkkia ja tasaista rinnettä laskettavana, niin ei tarvitse pelkkää kumpareikkoa hinkuttaa.”

Elämä kumpareissa ei ole pelkkää glamouria. Ensimmäisenä mäkipäivänä Eemeli Kallas oli viimeistelemässä suorituspaikkoja ja pystyttämässä verkkoja.

Suomen maajoukkue leireilee Levillä syysloman alkupuolelle asti. Sitten rinteessä alkavat seuraleirit.

”Juniorit ovat tässä suurimpia voittajia, kun pääsevät hyviin olosuhteisiin varhain. Se on tässä parasta!”

Pysy ajan tasalla alamäkimaailman tapahtumista, tilaa Ski.fi-uutiskirje!

Luitko jo nämä?

Nuuksio Bike Parkin valtit: upea luonto ja sijainti lähellä pääkaupunkia.
Meri-Teijo Bike Park tarjoaa korkeuserometreihin nähden ilahduttavan monipuolisen reittikattauksen.
Vuoden hiihtokeskus 2024 on Ylläs. ”Kiitos hiihtokeskusten määrätietoisen työn, voi Suomea matkailun näkökulmasta pitää jo varteenotettavana alppihiihtomaana”, totesi raadin puheenjohtaja, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.
Vappuna kaikki on mahdollista. Jopa saada pandat ja bikinirajat saman päivän aikana.
Kevät vietetään hyvässä seurassa ja rennolla otteella. Tässä nautitaan Rukan Wappulounaasta.
Apocalyptican Paavo Lötjönen ja Eicca Toppinen ovat suksimiehiä. ”Laskettelussa yhdistyy hyvällä tavalla urheilu, vauhti, ulkoilu ja luonnosta nauttiminen”, Paavo kertoo.
Aurinkoisella kelillä vauhdikasta loskasurffausta kaverin kanssa, mikä voisi olla hienompaa?
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Pehmeä kevätrinne innostaa laskemaan. Roope Tonteri kävi tutustumassa Swinghillin parkkiin 7.3.2024.
Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Perjantaina 7.10.2022 on vaikea olla hymyilemättä. Laskukausi 2022–2023 Rukalla on alkanut.

Rene Rinnekangas: ”Ihan huikeaa laskea Rukalla lokakuussa!”

Keskusuutiset
Laskettelukausi 2020–2021 avataan säilölumella Rukalla, Levillä, Ounasvaaralla, Suomulla ja Laajiksessa. Kuvassa Rukan rinteet lokakuussa 2019, kun lumivarastot on juuri levitetty Saaruan rinteisiin.

Laskettelukausi voi alkaa! Lumi on jo valmiina.

Keskusuutiset
Tanja Poutiainen-Rinne ja kauden avauslasku Levillä 8.10.2021.

Tanja Poutiainen-Rinne kauden avauksessa: ”Tätä on odotettu!”

Keskusuutiset