Mielakka 22.5.2023

Hiihdonopettajan vinkit kauden avaukseen

Ensimmäinen lasku on aina juhlahetki. ”Alkuun peruslaskuja ja tuntuman hakua”, kuului Levin hiihtokoulun Minna Nevalaisen suunnitelmat. Ensimmäinen lasku on aina juhlahetki. ”Alkuun peruslaskuja ja tuntuman hakua”, kuului Levin hiihtokoulun Minna Nevalaisen suunnitelmat.
Aikainen laskettelukauden aloitus innostaa entistä useamman avaamaan laskettelukauden jo lokakuussa. Levin hiihtokoulun vastaava Minna Nevalainen kertoo, miten varhaisesta kauden aloituksesta saa mahdollisimman paljon irti.

Aina se on yhtä kutkuttavaa, laskettelukauden avaus. Vaikka into laskemaan on kova, ei alamäkeen kannata suin päin sännätä. Levin hiihtokoulun vastaava Minna Nevalainen kertoo vinkit varhaiseen aloitukseen.

Pitkä laskettelukausi nostaa fiilikset

Tapasimme Minnan ensilaskuilla Levin eturinteillä iloisena ja hyvällä fiiliksellä.

”Aina on hienoa, kun pääsee takaisin lajin pariin! Mitä lyhyempi kesä on kausien välissä, niin sitä parempi”, Minna nauraa.

Talvi on etenkin Pohjois-Suomessa tunnetusti pitkä, keväällä kun rinteissä lunta riittää usein pitkälle toukokuuhun, joskus pidempäänkin. Säilölumien ansiosta laskettelukautta on saatu pidennettyä myös syksystä. Levillä ja Rukalla kausi alkaakin jo lokakuun alussa.

”On hienoa päästä harrastamaan lajia mahdollisimman pitkään!”, Minna pukee monen laskettelijan ajatukset.

Tarkista välineiden kunto

Jo ennen mäkeen lähtöä kannattaa katsoa välineiden kunto: mihin kuntoon sukset, laudat ja monot ovat viime kaudella jääneet.

”Suosittelen viemään sukset ja laudat osaavaan huoltoon, siellä on ammattitaitoista henkilökuntaa, jotka osaavat voidella välineet vallitsevalle sää- ja lumityypille oikein. He saavat samalla myös tarvittaessa kantit kuntoon.”

Voitelun ja kanttien lisäksi kannattaa tarkistaa myös siteiden säädöt kohdilleen. Varsinkin jos on paino, kunto tai voima on muuttunut, niin siteet kannattaa viedä ammattialisen säädettäväksi. Myös uudet monot vaativat useimmiten uudet säädöt siteisiin.

Kasvavien lapsien välineisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota: mahtuvatko monot vielä jalkaan, riittääkö suksissa tai laudassa mitta? Mahtuuko kypärä vielä päähän ja lasit istuvat kasvoille? Laskuvaatteetkin jäävät yllättävän nopeasti pieneksi.

Ensin haetaan tuntuma, vasta sitten vauhti

Ensimmäinen lasku on aina juhlahetki. Vaikka into on kova, niin ensimmäiset mäet kannattaa laskea tunnustellen.

”Aluksi ei haeta pelkästään omaa laskutuntumaa, vaan samalla voi fiilistellä miltä rinne tuntuu ja minkälainen se on laskea”, Minna vinkkaa.

Laskutaito on monella lihasmuistissa, mutta tuntuma palautuu vain toistoilla, joten parhaimmillaan uusi kausi käynnistyy maltillisesti jalkapohjatuntumaa hakien.

Hyvä idea on ottaa muutama hiihtokoulutunti heti kauden alussa. Ammattilaisen kanssa on hyvä hakea tuntumaa, varmuutta ja kerrata perustaitoja.

”Ensin lähdin tunnustelemaan, miltä säilölumi tänä vuonna tuntuu. Ei tykittelemään alkuun, vaan peruslaskuja hakemaan ja tuntumaa hakemaan”, Minna kertaa kauden ensimmäisiä laskujaan.

”Ja totta kai nauttimaan ensimmäisistä laskuista toukokuun jälkeen!”

Syksyllä puetaan kuin kevätkeleille

Lokakuussa sää voi vaihdella lämpöisestä vesisateesta kipakkaan pakkaseen. Epävakaa keli tuo omat haasteensa pukeutumiseen. Minnalla on selkeä näkemys toimivasta rinnepukeutumisesta:

”Syksyiseen säähän kuorivaate on varmasti sopiva, etenkin jos on pluslämpötiloja. Alle sitten kerroksia sen mukaan, kun on tarpeen. Väliuntuvat saavat vielä odottaa!”

Myös hanskojen tulisi hylkiä vettä. Vaikka käytössä olisi parhaat mahdolliset hansikkaat, niin silti kädet voivat kastua – hanskat kun tulee usein riisuttua kesken mäkipäivän. Siksi vaihtokäsineitä saattaa laskupäivän aikana tarvita.

Monot todennäköisesti pysyvät alkutalven keleillä kuivina. Ainakin melkein, sillä jalat aina hikoilevat ainakin vähän. Monoihin pätee siis samat säännöt kuten muulloinkin kaudella: laskupäivän jälkeen sisäkenkä ja pohjallinen kannattaa ottaa pois monoista, ja antaa yön yli kuivua rauhassa.

Syksylläkin huomioidaan muut

Vaikka into kauden alussa on aina kova, niin rinnesäännöt tulee pitää mielessä. Säilölumirinteiden leveydet eivät ole välttämättä yhtä mittavat, kuin talvisten mäkien. Vauhti tulee sopeuttaa olosuhteiden mukaan ja muut laskijat kannattaa väistää riittävän etäältä.

Kun huomioi kanssalaskijat ensimmäisistä laskuista lähtien, niin kaikilla on mäessä kivaa!

Minna lähtee kauteen luottavaisin mielin:

”Korostan jokaisen omaa vastuullista toimintaa. Kun ohjeita noudatetaan, niin tulee hyvä kausi!”

Viime talven tapaan kausi 2021–2022 alkaa koronan varjossa. Muista siis terveysturvallinen käytös myös laskettelukeskuksissa:

  • Tule rinteeseen vain terveenä.
  • Muista käsi- ja yskimishygienia.
  • Laita käytetyt nenäliinat ja kertakäyttöiset suojamaskit roskikseen.
  • Osta lippusi etukäteen verkkokaupasta, jos mahdollista.
  • Käytä etämaksua aina kun mahdollista.
  • Lataa puhelimeesi Koronavilkku-sovellus.
  • Toimi vastuullisesti, noudata rinnesääntöjä sekä henkilökunnan antamia ohjeita.
Artikkelia muokattu:

Luitko jo nämä?

Bike park -päivä on mainio hetki tutustua laskettelun ja lumilautailun kesäiseen serkkuun, eli alamäkipyöräilyyn. Keskiviikkona 28.6.2023 on useassa keskuksessa tarjouksia lipuista, varusteista ja opastuksesta.
Alamäkipyöräily on mainio tapa nauttia kesäisistä laskettelurinteistä. Idea on sama kuin talvella: hissillä ylös ja kunnostettuja reittejä pitkin alas!
Levi on vuoden hiihtokeskus 2023.
Nyt nautitaan, ennen kuin kesä pilaa tämänkin ilon. Keäväällä hiihtokeskuksissa on lunta, aurinkoa, ystäviä ja iloisia alamäkiä!
Menneellä viikolla Levillä lähes 1 400 hiihdonopettajaa ympäri maailmaa kokoontui Interski 2023 -kongressiin jakamaan tietoa toisilleen sekä tekivät erilaisia muodostelalaskemisen näytöksiä. Kevään aurinkoisista päivistä saadaan Levillä nauttia vielä yli kuukausi, sillä rinteet ovat avoinna aina 7.5.2023 saakka.
Ehdota vuoden hiihtokeskusta ja lähirinnettä. Voit voittaa kausikortin valitsemaasi hiihtokeskukseen!
Levin Eturinteille, aivan uuden Glacier Express -tuolihissin ala-asemalle, kohoaa massiivinen Icy Hot -rakennuskompleksi. Havainnekuva.
Taustalla näkyvä Maston rinnealue uudistuu täydellisesti talvelle 2023–2024. Uusi tuolihissi ja neljä uutta rinnettä tehnee alueesta monen uuden suosikin.
Kiropraktikko, lumilautamaajoukkueen ex-valmentaja Oskari ”Ode” Mykkänen muistuttaa kehonhuollon merkitykseestä hiihtolomalla. Sauna ja venyttely auttavat palautumista seuraavaan rinnepäivään.
”Aikuisen kunnianhimo harvoin edistää lapsen oppimista. Varsinkaan, jos lapsella ei anneta aitoa mahdollisuutta oppia”, muistuttaa hiihdonopettaja Teija Uurinmäki.

Lumilautaliiton uusimmat

Ski Sport Finlandin uusimmat

Lue lisää

Hiihtopäiviin saa enemmän laadukkaita tunteja, kun kunto on kohdillaan. Kuvassa Jere kotirinteillään Ylläksellä.

Hyvässä iskussa kohti hiihtokautta – 4 lajivinkkiä syksyn treeneihin

Hiihtokoulu

Huolla laskettelutakki ja muut hiihtovaatteet oikein

Välineet
Koululaisten syysloma on nyt myös hiihtoloma. Laskettelukeskusten aktiviteettitarjonta on suorastaan hengästyttävän runsas: laskettelua, lautailua, pulkkailua, maastohiihtoa, pyöräilyä, vaellusta, kiipeilyä – ja lista jatkuu...

Laskettelukeskukset ovat syysloman runsaudensarvi

Keskusuutiset