Levi 18.3.2024

Rinnesäännöt ja -vastuut

Rinnesääntöjen noudattaminen

Hiihtokeskusten henkilökunnan velvollisuus on valvoa, että rinnesääntöjä noudatetaan. Jokaisen laskettelijan ja hiihtokeskusten henkilökunnan tulee tuntea rinnesäännöt, ja noudattaa niitä. Rinnesääntöihin on hyvä perehtyä läpikotaisin, ja miettiä mitä jokainen sääntö henkilökunnan kannalta tarkoittaa. 

Rinnehenkilökunnalla on oikeus puuttua sääntörikkomuksiin, esimerkiksi hissilipun voi ottaa pois, jos asiakkaan käytös on sääntöjen vastaista. Ystävällinen ohjeistus toimii usein hyvin. Yritäthän luoda asiakkaaseen toimivan ja kannustavan kontaktin. 

Hiihtokeskusten rinnesäännöt

1. Tarkista varustuksesi toimivuus ja siteiden säädöt. Kypärän käyttö on suositeltavaa.

2. Etene hissijonossa järjestyksessä ja täytä kaikki hissipaikat. Poistu hissistä ainoastaan merkityillä poistumispaikoilla.

3. Valitse rinne taitotasosi mukaan. Tutustu erityissuorituspaikkoihin aina etukäteen.

4. Ohita muut rinteessä liikkuvat riittävän etäältä. Ylhäältä ja takaa tuleva väistää aina. Huomioi erityisesti pienet lapset.

5. Pysähdy vain paikkaan, josta sinut huomataan. Jos nouset rinnettä ylöspäin, käytä aina rinteen reunaa.

6. Säätele vauhti taitojesi mukaan. Huomioi paikalliset rinne- ja lumiolosuhteet.

7. Pulkkailu on sallittu vain sille osoitetuissa paikoissa.

8. Lasket aina omalla vastuullasi.

9. Rinteessä liikkuminen päihtyneenä on kielletty.

10. Jokaisen velvollisuus on auttaa tapaturman sattuessa. Ilmoita viipymättä onnettomuuksista henkilökunnalle.

Noudata aina opasteita ja henkilökunnan ohjeita. Henkilökunnalla on oikeus ja velvollisuus poistaa hissilippu henkilöltä, joka ei noudata rinnesääntöjä.

Varusteet

Pidä silmät auki asiakkaiden varusteiden suhteen. Voit ohjeistaa ja neuvoa mikäli näet väärin tai huonosti puettuja varusteita. Kypärän lisäksi muiden suojien (kuten selkäpanssarit) käyttö kasvaa jatkuvasti, niiden käyttö onkin erittäin suositeltavaa. 

Tieto oikeasta käytöstä lisää turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Kypärän käyttö on lisääntynyt; noin 90 % laskijoista pitää kypärää. Kypärän tulee istua päässä hyvin, ja hihnan tulee olla sopivan tiukalla. 

Suksien siteiden on oltava oikein asennettu ja säädetty. Väärin säädetyt siteet ovat merkittävä turvallisuusriski. Jos asiakkaan siteet on säädetty väärin, ohjaa hänet vuokraamoon – sieltä löytyy osaavaa apua ja oikeat työvälineet. Vaikka kyseessä olisivat asiakkaan omat välineet, vuokraamo on oikea paikka niiden säätämiseen. 

Käyttäytyminen hississä

Käyttäytyminen on asenneasia. Kun tiedät miksi ja miten käyttäytyä turvallisuutta lisäävästi, osaat myös selittää sen asiakkaille oikein. Hissijonossa edetään järjestyksessä, ja hississä pyritään täyttämään kaikki paikat. Jos hississä mutkitellaan tai roikutaan, se voi aiheuttaa vaaratilanteita tai pysäyttää – jopa rikkoa –hissin. Hissistä poistutaan ainoastaan merkityissä kohdissa. Väärinkäytökset lisäävät vaaratilanteita ja odotusaikaa.

– Oikea asenne rinteeseen

– Tieto lisää turvallisuutta

– Järjestyksessä hissiin

– Kaikki paikat täytetään

– Ei mutkittelua tai roikkumista

– Poistuminen vain poistumipaikoilla

– Väärinkäytös lisää turvariskejä

Käyttäytyminen rinteessä

Jokainen laskija ja rinne on erilainen, ja siksi on oleellista valita itselleen sopiva taso ja vauhti. Vaihtuvat sääolosuhteet vaikuttavat rinteiden turvallisuuteen. On ensiarvoisen tärkeää tutustua rinteeseen aina etukäteen. Väistämissääntö on selkeä: ylhäältä ja takaa tuleva väistää aina. 

Ohittaminen tapahtuu riittävän etäältä ja pienet lapset on huomioitava erityisen tarkkaan. Pysähtyminen rinteessä on turvallisinta rinteen reunassa sellaisessa paikassa, josta varmasti muut huomaavat. Kun noustaan ylöspäin, käytetään aina rinteen reunaa.

Jokainen laskija laskettelee hiihtokeskuksissa omalla vastuullaan. Hoidettujen rinnealueiden ulkopuolelle menemistä ei suositella, joissain hiihtokeskuksissa se on kokonaan kielletty. Merkittyjen rinnealueiden ulkopuolelle ei pidä koskaan mennä yksin. 

Vauhdin säätely on tärkeää: on tunnettava omat taitonsa ja sääolosuhteet. Laskijan pitää pystyä väistämään rinteessä kohtaamia mahdollisia yllätyksiä ja pysäyttämään vauhtinsa. Vauhti ei saa koskaan karata liian kovaksi. 

Pulkkailu on sallittua vain sille osoitetuissa paikoissa, ja pulkkamäet onkin merkitty erikseen. 

Rinteeseen meno päihtyneenä on ehdottomasti kielletty. Mikäli rinnehenkilökunta näkee päihtyneen laskettelijan, on sillä oikeus ottaa hissilippu pois. 

Jokaisen vastuulla on auttaa toisia rinteessä, ja onnettomuuksista on ilmoitettava välittömästi henkilökunnalle.

Luitko jo nämä?

Monen laskettelijan ja lumilautailijan mielestä kevät on talven kruunu. Kerro mielipiteesi kevätlaskuista ja osallistu Bollén lasien arvontaan.
Nyt on aihetta hymyyn, iloon ja riemuun: Iso-Syötteen huipulle pääsee jatkossa nopealla tuolihissillä.
Sirkan kylässä sijaitsevalla Levitunturilla avattiin vuonna 1964 Eturinteen alueella pujottelurinne ja kapulahissi. Levin kehitys kansainväliseksi talvimatkailukeskukseksi oli alkanut. Kuva: Levi Ski Resort
Talvipyöräily antaa kiehtovaa näkökulmaa hiihtolomaan. Tutunkin hiihtokeskuksen ympäristö näyttää erilaiselta ohjaustangon takaa.
Rinteessä harvemmin ollaan yksi. Mitä enemmän väkeä on mäessä, sitä tärkeämpää on noudattaa yhteisiä rinnesääntöjä.
Hiihtokoulu ei ole vain aloittelijoiden koulu, vaan jokainen laskettelija ja lautailija hyötyy tekniikkatunnista.
Suksiseppä Jani Ahvenainen kertoo rinnevinkkinsä ja samalla paljastaa, miten voit voittaa Pusun sukset.
Alppilegenda Kalevi ”Häkä” Häkkinen laski talvella 1967 Hirvensalossa kilpaa rallikuski Rauno Aaltosen Mini Cooperia vastaan. Legendan mukaan Aaltosen Mini voitti hiuksenhienosti. Kuva: Museovirasto
Temppuilu, pelleily tai kikkailu ei kuulu hiihtohissiin, eikä hissikapulaa tule vedättää hissilinjalta sivuun. Hiihtokeskusten ski patrolit valvovat tehostetusti hissikäyttäytymistä 5.–11.2.2024 sekä 28.3.–1.4.2024.
Hyvä suksi tai lauta on helppo ostaa, mutta itselleen mieleisin löytyy vain kokeilemalla. Ski.fi Testikeskus tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden!