Sappee 16.9.2023

Hiihtokeskuksessa tulee olla vähintään yksi sertifioitu hiihtohissin vastaava hoitaja.  Hissivastaavien koulutuksen järjestää Suomen Hiihtokeskusyhdistys.

Suomessa kiinnitetään erittäin paljon huomiota rinneturvallisuuden lisäksi hiihtohissien turvallisuuteen. Laitteistot tarkistetaan ja huolletaan säännöllisesti. Lisäksi jokaisessa hiihtokeskuksessa tulee esimerkiksi olla vähintään yksi sertifioitu köysiratalaitteiston (hiihtohissin) vastaava hoitaja, tuttavallisemmin hissivastaava.

Vastaavan hoitajan sertifiointeihin sovelletaan Kiwa Inspectan henkilösertifioinnin toimintajärjestelmää sekä SFS-EN ISO/IEC 1704 standardin vaatimuksia. Pätevyyden osoittamismenettely on määritelty valtioneuvoston asetuksessa 406/2008.

Pätevyysluokkia on neljä: Laahaushissit (P1), tuoli- ja korihissit kiinteillä puristimilla (P2), tuoli- ja korihissit irrottautuvilla puristimilla (P3) sekä kiskoköysiradat (P4).

Hissivastaava, yleiset vaatimukset

  • Täyttänyt 18 vuotta
  • Osoitus riittävästä suomen (ruotsin) kielen taidosta
  • Perehtyneisyys laitteistoa koskeviin säädöksiin ja standardeihin (valtioneuvoston asetus henkilökuljetuksiin tarkoitetuista köysiratalaitteistoista 253/2002 sekä SFS-EN 12397:2005 henkilökuljetukseen tarkoitetut köysiradat, turvallisuusvaatimukset, käyttö.
  • Perehtyneisyys laitteiston rakenteeseen käyttöön, kunnossapitoon sekä valmistajan antamiin ohjeisiin
  • Työkokemus köysiratalaitteiston käyttöön perehdyttävissä tehtävissä kyseisessä pätevyysluokassa
  • Hyväksyttävästi suoritettu pätevyysluokkaa vastaava tutkinto.

Suomen hiihtokeskusyhdistys ry järjestää vuosittain koulutuksen hissivastaaville. Kurssin jälkeen on mahdollista tehdä tutkinto ja hakea sertifiointi. Sertifiointi on voimassa viisi vuotta todistuksen päivämäärästä.

Syksyn 2023 hissivastaavakurssit ja -tutkinnot järjestetään Korpilammella Espoossa 26.-27.9.2023. Linkki ilmoittautumisiin löytyy täältä.

Luitko jo nämä?

Ylläksellä on tapahtunut viime vuosina paljon. Laskettelijoita ilahduttaa kuuden hengen tuolihissi sekä pitkä katettu mattohissi. Lisäksi Gondoli-rinteen valaistusta ja lumetusta on uusittu.
Vuoden Bike Park 2023 on Ruka. Keskuksen vahva ja kokonaisvaltainen panostus bike parkiin näkyy. Rukalla niin aloittelijat kuin konkarit löytävät mielenkiintoista ajettavaa.
Ski.fi-kortti on paras laskettelijan etukortti.
Tanja Poutiainen-Rinne kiipesi ensimmäistä kertaa maailmancup-osakilpailun korkeimmalle palkintopallille Levillä 2004. Kesällä 2023 hän laski samaan mäkeen rakennettua slalom-rataa pyörällä.
Pyöräily sopii eloisalle Emmalle: ”Alamäkipyöräily on sosiaalinen tapahtuma, hissimatkalla voi tarinoida kaikenlaista.”
Mikä bike park ansaitsee halutun ja himoitun palkinnon? Osallistu valintaan ja voit voittaa kausikortin!
Sirly Ylläsjärvi tutustui alamäkipyöräilyyn opettajan kanssa ja innostui lajista.
Sami Hyypiän ehkäpä tunnetuin saavutus on Mestareiden Liigan voitto Liverpool FC:n riveissä vuonna 2005. Mittavan ammattilaisuran ohella hän on pelannut yli 100 maaottelua Huuhkajissa. Ammattilaisuran päättyminen on mahdollistanut uudet lajit. Nyt Sami Hyypiä on innostunut alamäkipyöräilystä.
Kypärän ja ajolasien lisäksi bike parkissa kannattaa käyttää muitakin suojia. Moni kuski pukee päälleen ainakin hanskat sekä kyynär- ja polvisuojat.
Hyvin suojaava, mukava ja tuulettuva kypärä on ehdoton varuste bike park -ajoon.